Beveik 350 kilogramų maisto

Iš vaisių sudėliotu meno kūriniu dabar galima pasigrožėti tik nuotraukose, nes instaliacija jau suvalgyta. Paragauti portreto galėjo visi Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyviai. „Karaliaus Vasara“ virto valstybės dienos vaišėmis.

Savo feisbuko paskyroje meninkė rašė, kad vaisiai buvo dėliojami iki septynių ryto, o kūrinį užbaigti padėjo dar du žmonės.

Iš viso šiam portretui sunaudota beveik 350 kg vaisių ir riešutų.

Kompozicija sukurta panaudojant perspektyvinę techniką, kuomet vaizdą sudarantys objektai, šiuo atveju vaisiai, vientisą paveikslą sudaro tik stebint kompoziciją iš vieno, konkretaus taško, rašoma pranešime spaudai.

Konsultavosi su istorikais

„Kurdama Karaliaus Mindaugo atvaizdo eskizą, konsultavausi su istorikais. Jų žiniomis, tikslių duomenų, kaip anuomet atrodė valstybės lyderis, nėra išlikę. Spėjama, kad Karalius turėjo ilgesnius plaukus, ryškius, ryžtingais apibūdinamus veido bruožus. Diskusijas kelia ir klausimas, ar Karalius buvo barzdotas.

Tradiciškai Mindaugas vaizduojamas su karaliaus regalijomis – karūna, skeptru, vilkintis arnotą. Tad aš nusprendžiau tradicijos laikytis, bet į ją pasižiūrėti naujai, pasiūlydama originalią interpretaciją iš vaisių“, – sako menininkė Jolita Vaitkutė.

Jolita Vaitkutė pristatė instaliaciją kartu su prekybos tinklu „Maxima“.

Daugiau akimirkų iš pirmosios Pasaulio lietuvių susitikimo dienos – nuotraukų galerijoje