Darbo kodeksas numato, kad visiems darbuotojams priklauso 20 darbo dienų kasmetinių atostogų.

Tačiau Seimo priimtame naujame Valstybės tarnybos įstatyme numatyta, kad tarnautojams priklauso ilgesnės atostogos – 22 darbo dienų.

Be to, už kiekvienus 5 darbo metus, jų atostogos pailgės dar 3 dienomis. Iš viso kai kurie valdininkai galės atostogauti kone dvigubai ilgiau, nes jų maksimali atostogų trukmė gali būti 37 darbo dienos.

Už papildomas privilegijas valdininkams praėjusią savaitę balsavo ir premjeras Saulius Skvernelis, ir daugelis kitų valdančiųjų.

Beje, balsavimo išvakarėse Vyriausybės vadovas paprašė prezidentės, kad ši atostogų išleistų jį patį. Oficialiai ministras pirmininkas Ispanijoje atostogaus nuo pirmadienio – iš viso apie 3 savaites.

Paklaustas, kodėl balsavo už įstatymą, kuris numato ilgesnes atostogas valdininkams, jis sakė:
Saulius Skvernelis

„Jeigu paimtume dabartinį teisinį reguliavimą yra daug daugiau atostogų. Mūsų pirminė poziciją ir iš Vyriausybės išėjo, kad būtų maksimaliai priartinta prie žmonių, dirbančių pagal darbo sutartį. Seimas patobulino ir aš balsavau už tai.

Tai pozicijai iš dalies galima pritarti. Valstybės tarnautojams yra keliami specialūs reikalavimai, įvedami tam tikri ribojimai galimos jų veiklos. Dėl to yra kompensuojama kitais būdais.

Iš tų kompensavimo mechanizmų naujame įstatyme, palyginti su senuoju įstatymu, nelabai kas ir liko. Šitas atostogų 2 dienų ilgesnis laikotarpis yra kompensacinis mechanizmas už tikrai pakeltus ypatingus reikalavimus, kurie keliami valstybės tarnautojams“, – teigė Premjeras.

Kiek atostogų priklauso jums, galite sužinoti pasinaudoję šia skaičiuokle. Tiesa, joje skaičiuojamos įprastinės atostogos tų, kurie dirba 5 dienų darbo savaitę ir kurių darbo santykius reguliuoja Darbo kodeksas.