Kaip BNS pirmadienį nurodė ministro patarėja Vilma Srogė, A. Sasnauskas atleidžiamas pasibaigus kadencijai.

Laikinai VLK vadovaus šios institucijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Zaksas.

A. Sasnauskas BNS savo ruožtu pirmadienį teigė, kad su atleidimu nesutinka ir jį skundžia teismui.

„Aš viską esu apskundęs ir viską ministrui esu pasakęs, aš manau, kad teisinėje valstybėje turi vis tiek kažkiek sveikas protas galioti ir teisė turėtų būti. VLK vadovas yra priimamas pagal Sveikatos draudimo įstatymo 29 straipsnį, kur kadencijų nėra (...). Net jeigu būtų kadencijos, tos kadencijos neįsiskaičiuoja į tą laiką, kada aš nedirbau“, – aiškino atleidžiamas VLK vadovas.

Jis tvirtino turintis dirbti iki tol, kol pasitrauktų pats arba kol Sveikatos draudimo įstatyme VLK vadovui būtų įvestos kadencijos.

Kartu A. Sasnauskas sako nusiteikęs vykdyti įsakymą dėl atleidimo ir kol kas paliekantis pareigas.

„Aš turiu, ką veikti: konsultuosiu, dirbsiu privačiai, tikrai neliūdėsiu. Turiu individualios veiklos pažymą, dirbu su investicijomis, tai mano privati veikla, aš ją buvau sustabdęs ir dabar vėl pratęsiu“, – teigė A. Sasnauskas.

Jis į pareigas VLK buvo grąžintas birželio pabaigoje, kai tai padaryti nurodė teismas, pripažinęs jo atleidimą 2016 metais neteisėtu.

A. Sasnauskas VLK vadovo pareigų 2016 metų liepą neteko, kai Apeliacinis teismas paliko galioti jam paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį piktnaudžiavimo byloje.

Ši byla susijusi su 2009 metais VLK organizuotais ir vykdytais tariamai viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimais, nors realiai jais siekta pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir ją neutralizuoti. Įtarta, kad to siekė pats įstaigos vadovas A. Sasnauskas, siekdamas apsisaugoti nuo teisėsaugos institucijų tyrimų.

Tačiau šiemet kovą bylą dar kartą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas buvusį VLK vadovą visiškai išteisino. Po šio išteisinimo Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino ankstesnio sveikatos apsaugos ministro Juro Požėlos įsakymą dėl A. Sasnausko atleidimo ir A. Verygos raštą, kuriuo buvo atsisakyta VLK vadovą grąžinti į pareigas.