„Lietuva gali tapti viena iš svarbiausių lyderių technologiniame, intelektualiniame lygmenyje. Reikia stengtis, kad Vilnius atsidurtų tarp 20 geriausių miestų inovacijoms pasaulyje“, – sakė kitą savaitę Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime kalbėsiantis R. Simonas, kurio senelis yra kilęs iš Plungės.

Verslininkas pasidžiaugė, kad čia jau veikia „Vilnius Tech Park'as“. „Kažkam kilo nuostabi idėja seną ligoninę paversti technologijų parku. Tai yra vienas pirmųjų žingsnių. Bet panašių reikia ir Kaune, kuriame taip pat yra puikių asmenybių. Vladas Lašas yra nuostabus vyras“, – sakė R. Simonas.

Verslininko nuomone, Lietuvos valdžia turėtų pernelyg nedelsiant padaryti tris svarbius darbus.

„Pirmasis yra susijęs su tuo, kad už Lietuvos ribų yra didžiulė Lietuvos diaspora. Dabartinis Lietuvos teisinis reguliavimas neleidžia, pavyzdžiui, Amerikos lietuviui turėti JAV ir Lietuvos pasus. Žinau, kad referendumas artėja, ir manau, kad labai svarbu, kad Lietuvos valdžia suprastų jo svarbą“, – sakė R. Simonas.

Verslininkas taip pat pažymėjo, kad Lietuvai reikia proveržio švietimo srityje. Jis atkreipė dėmesį, kad JAV Silicio slėnyje dirba viena iš pasaulinio garso inovatorių švietimo srityje, kuri yra kilusi iš lietuviškos šeimos, Esther Wojcicki.

Ralphas Simonas
„Mes buvome susitikę Bulgarijoje, ir aš minėjau, kad mes kalbėsime. Ji paprašė perduoti: „aš myliu Lietuvą. Esu iš lietuviškos šeimos. Mano šeima buvo nužudyta nacių Lietuvoje. Mano meilė ir mano interesas yra auginti Lietuvą, kad ji taptų tuo, kuo ji turėtų būti – švyturiu švietimo srityje, kaip tai buvo tada, kai mano šeima gyveno Lietuvoje“, – sakė R. Simonas.

Pasak jo, taip pat svarbu, kad Lietuvos valdžia gebėtų parodyti, kad Lietuva nori tapti viena iš svarbiausių vietų pasaulyje inovacijų srityje. Tam svarbus diplomatinių atstovybių indėlis.

„Kai kitą savaitę atvyksiu į Lietuvą kalbėti jaunimo festivalyje, aš taip pat kalbėsiu apie Lietuvos diasporą, kokie svarbūs yra tie žmonės, kurių seneliai, proseneliai privalėjo palikti Lietuvą. Jie galėtų atvykti, investuoti arba padaryti kažką, kad Lietuva jiems iš tikro rūpi“, – sakė R. Simonas.

Reikia pokyčių švietime

Kalbėdamas situaciją švietime, jis pažymėjo, kad viena iš problemų Lietuvoje yra ta, kad pas mus „daug kas priklauso nuo įsiminimo, ir nebūtinai nuo to, kaip išmokstama naujų įrankių“.

„Turėtumėte susirasti E. Wojcicki, ji yra unikali ir nuostabi pasaulinė lyderė. Ji yra viena iš lyderių Silicio slėnyje. Lietuva galėtų eiti tuo pačiu keliu kaip Suomija, kuri yra matoma, kaip turinti geriausią švietimo sistemą pasaulyje“, – sakė R. Simonas.

Londone gyvenantis verslininkas teigė sutinkantis šiame mieste lietuvių, kurie čia atvyksta dirbti viešbučiuose, restoranuose, baruose.

„Tai nėra kelias pirmyn, bet daugybė jų tai daro, nes jie mano, kad jiems reikia užsidirbti pinigų. Jie gali užsidirbti daugiau dirbdami tai, ko jie nekenčia. Mes turime tai pakeisti, kad jauni lietuviai rastų daug įdomesnių būdų gauti išsilavinimą, kad jie įgytų įgūdžių, kurie daug labiau tinkami XXI amžiui. Vietoj to, kad būtų padavėju restorane Londone“, – sakė R. Simonas.

Pasak jo, dabartiniai jauni žmonės yra vadinami skaitmeniniais čiabuviais.

„Į tai turi būti atsižvelgta vidurinėse mokyklose. Reikia rasti naujų būdų, kad lietuviai įgytų tai, kas yra Suomijoje, Silicio slėnyje, Izraelyje. Aš esu praleidęs laiko su buvusiu ambasadoriumi Izraelyje Dariumi Degučiu. Jis supranta geriau nei bet kas kitas, ką reikia padaryti. Aš jį nepaprastai gerbiu“, – sakė R. Simonas.

Ketvirtą kartą organizuojamas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas liepos 6-8 dienomis vyks Prienų rajone, „Harmony Park“.