Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymu, karių tarnybiniai atlyginimai 2018 ir 2019 metais augs po 10 proc., o 2020-aisias – 5 procentus.

Tam per ketverių metų laikotarpį numatoma skirti apie 83 mln. eurų.

Kaip pranešė KAM, kariai vidutiniškai dešimtadaliu didesnių atlyginimų kariai sulauks jau nuo liepos.

„Didesnį krašto apsaugos finansavimą pirmiausiai turi pajausti patys kariai – ne tik per ginkluotės ir infrastruktūros modernizavimą, bet ir per didesnius atlyginimus bei geresnį socialinių garantijų paketą“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak jo, esminės atlyginimų peržiūros nebuvo jau dvylika metų, todėl algų kėlimas buvo būtinas, ypač siekiant pritraukti daugiau personalo į profesinę karo tarnybą, išlaikyti esamą, motyvuoti karius siekti karjeros.

Anot KAM, labiausiai algų padidėjimą pajus žemiausios ir vidutinės grandies kariai, kurių labiausiai ir trūksta.

Ministerijos skaičiavimais, jei 2017-aisiais metus ištarnavęs eilinis į rankas gaudavo 536 eurų, 2020 metais toks karys turėtų uždirbti 665 eurus, neskaičiuojant priedų.

Seržanto alga atitinkamai didės nuo 665 iki 836 eurų, kapitono alga – nuo 935 iki 1208 eurų.

Iš viso tarnybinio atlyginimo vidurkis kariams iki 2020 metų turėtų išaugti iki 30 procentų, palyginus su 2016 metais.

Kartu su kylančiais atlyginimais kariams numatytos ir didesnės socialinės garantijos, skatinimo priemonės, konkrečiau apibrėžta, kokiais atvejais kariai prie atlyginimo gali gauti pareiginį priedą ar premiją.

Pataisomis pertvarkoma karių tarnybinių atlyginimų sistema, į ją įvedant koeficientus, kurie priklausys nuo tarnybos metų.

Ministras pabrėžia, kad kariams tarnybinis atlyginimas augs individualiai – tikslus augimas priklausys nuo kario turimo laipsnio ir pagal šį laipsnį ištarnautų metų. Tai planuojama pradėti įgyvendinti nuo 2019 metų.

„Iki šiol turime situaciją, kai karių tarnybinis atlyginimas nustoja didėti anksčiau nei karys gali siekti aukštesnio laipsnio, o nauja tarnybinio atlyginimų kariams sistema situaciją leis tai pataisyti“, – sako jis.

Nustojus didėti koeficientui ir kariui negavus aukštesnio karinio laipsnio, karių tarnybinis atlyginimas didės priklausomai ir nuo ištarnautų metų, todėl ilgiau su tuo pačiu laipsniu tarnaujantys kariai galės tikėtis atlyginimo padidėjimo.

Pataisos numato, kad tuomet, kai tarnybinio atlyginimo koeficientas kariui nebekinta, jis bus padidinamas 0,1 bazinio dydžio ir taikomas trejus metus.

Pasibaigus šiam laikotarpiui kas trejus metus koeficientas bus papildomai dar didinamas 0,2 bazinio dydžio. Šiuo metu bazinis dydis sudaro 132,5 euro.

Kartu su kylančiais atlyginimais kariams numatytos ir didesnės socialinės garantijos, skatinimo priemonės, konkrečiau apibrėžta, kokiais atvejais kariai prie atlyginimo gali gauti pareiginį priedą ar premiją.

Numatyta, kad už nepriekaištingą tarnybą kariams galėtų būti mokamos premijos.

Taip pat nustatyta daugiau vienkartinių kompensacijų kariams, sužeistiems dėl tarnybos. Iki šiol kompensacijos buvo mokamos tik tuo atveju, jei kario sveikatai liko liekamųjų reiškinių ir dėl traumos sumažėjo jo tinkamumas tarnybai.

Įsigaliojus pataisoms, kompensacijos bus mokamos ir dėl traumos nelikus liekamųjų reiškinių sveikatai, atsižvelgiant į patį traumos faktą ir sunkumą.

Įstatymo pakeitimais įteisinta ir materialinių pašalpų, skiriamų esant sunkiai kario materialinei padėčiai dėl jo ar jo šeimos nario ligos, mirties ir kitų priežasčių, mokėjimą visiems kariams.

Iki šiol tokią teisę turėjo profesinės karo tarnybos kariai ir kariūnai, tuo tarpu įsigaliojus pataisoms teisę į šias pašalpas turės ir kitose tarnybos rūšyse tarnaujantys kariai: kariai savanoriai, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai, taip pat alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą atliekantys asmenys.

Įsigaliojus pakeitimams, teisę į tėvystės atostogas turės ir nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantys kariai, suvienodintos karių, pasiųstų į užsienio institucijas tarnybos ir mokymosi tikslais, garantijos.

KAM skaičiuoja, kad numatytam tarnybiniam karių atlyginimų didinimui papildomai reikės 83,396 mln. eurų.

Planuojama, kad šiemet tam prireiks apie 9,3 mln. eurų, o antrajam profesinės karo tarnybos karių tarnybos apmokėjimo sistemos pakeitimo etapui įgyvendinti – apie 74,1 mln. eurų.