Nuo gegužės medikų atlyginimai turėjo didėti 20 proc., tačiau realiai ne visur jie taip kilo. Rajoninėse ligoninėse jie kilo 14-16 procentų, teigė šių ligoninių asociacijos ir Pakruojo ligoninės vadovas Vygantas Sudaris.

Jis teigė, kad jo vadovaujamoje ligoninėje slaugytojams atlyginimai kilo 27 proc. , o gydytojams jie didėjo nevienodai.

Pasak jo, tas didinimas nesprendė egzistuojančios medikų atlyginimų „žirklių“ problemos.

„Kaip tai išspręs, jeigu trečio lygio ligoninėje paslauga yra ženkliai brangesnė, ir gaunamas lėšų procentas yra ženkliai didesnis“, – sakė V. Sudaris.

Atlyginimai skiriasi kartais

Paklaustas apie atlyginimų „žirkles“, premjero patarėjas sveikatos klausimas Paulius Gradeckas pateikė skaičius, kurie rodo, kad medikų atlyginimai skiriasi kartais.

„Aš nežinau, kokios yra gydytojų atlyginimų „lubos“. Bet aš net neabejoju, kad geras gydytojas Lietuvoje gali ir iki 5 tūkst. eurų uždirbti (visais etatais, įskaitant privačią mediciną). Minimaliai – žinau šeimos gydytojų, kurie dirba už 700 eurų po mokesčių nedidelėse rajonų ambulatorijose, kartais ir didesnėse poliklinikose“, – sakė P. Gradeckas.

Pasak jo, didelės yra ir slaugytojų atlyginimų „žirklės“: vienoje rajoninėje ligoninėje, kuri susiduria su labai didelėmis finansinėmis problemomis, jos gauna 400 eurų, o Santariškėse – 800 eurų po mokesčių.

Paulius Gradeckas
„Šiandien (Sveikatos reikalų komitete Seime) buvo paminėta problema, kad įstaiga neuždirba pinigų. Vienas iš sprendimo būdų yra, kad ministro arba Vyriausybės nutarimu būtų patvirtinta, kiek turi uždirbti vienos ar kitos specializacijos gydytojas. Bet tai yra grįžimas į planinę ekonomiką“, – sakė P. Gradeckas.

Premjero patarėjas pastebėjo problemą, kad mažesnėse ligoninėse slaugytojų sąskaita bandoma išlaikyti geresnius gydytojus.

„Administratorių manymu, jie atneša pagrindinę naudą, nors iš tikrųjų klausimas, ar tos paslaugos yra tokios reikalingos rajonuose. Taip susidaro „žirklės“, – sakė P. Gradeckas.

Tikisi, kad padėtis gerės po reformos

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė tikisi, kad medikų padėtis gerės po įstaigų optimizavimo reformos.

„Medikai savo darbo užmokestį užsidirba per paslaugą – jie atlieka paslaugą, ir už tai gauna pinigus, bet jeigu nėra kam suteikti tos paslaugos, tai kaip jie gali užsidirbti“, – retoriškai klausė A. Kubilienė.

Pasak komiteto pirmininkės, vykdant parlamentinę kontrolę, išryškėjo probleminių taškų.

„Girdėjote, kad yra teikiami ne tie duomenys, kurie yra tikri, neduodama lapelių, kur ministras prašė, kad būtų pateikiami nuasmeninti duomenys, yra tiesiog iš viso neteikiama informacija, kas yra nepriimtina“, – sakė A. Kubilienė.