„Valstiečiai“ jį kaltina pateikus neteisingą informaciją apie išsilavinimą ir buvusią darbovietę, ir antradienį pranešė pradėję rinkti parašus dėl nepasitikėjimo.

Pagal VRK įstatymą, komisijos narys įgaliojimų netenka, jeigu Seimas visų Seimo narių balsų dauguma pareiškia nepasitikėjimą juo.

„Sąmoningo klaidinimo bruožų turintys veiksmai nedera su etikos principais ir kelia abejones dėl nepriekaištingos VRK nario reputacijos. Nesuprantama, kaip taip gali elgtis asmuo, užimantis tokias atsakingas ir išskirtinų moralinių savybių reikalaujančias pareigas“, – sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

V. Semeška tokį „valstiečių“ žingsnį sako esant susidorojimu su neparankiu VRK nariu, o kaltinimus kaidingai nurodžius biografijos faktus neigia.

„Pirmiausia tai vertinu kaip politinę kovą, kuri persimetė į Seimą, „valstiečiai“ sujudo, matyt, mano veikla VRK juos neypatingai tenkina. Principingai vertinu VRK pirmininkės vienasmenius sprendimus, prašau ištirti tam tikrus galimus pažeidimus, tai nenustebino, kad „valstiečiai“ norėtų atsikratyti tokiu nepatogiu VRK nariu“, – BNS situaciją komentavo V. Semeška.

Anot LVŽS pranešimo, 2017 metų rugsėjo 11 dienos Seimui pateiktoje biografijoje, grafoje „išsilavinimas“ V. Semeška nurodė, kad 1979–1988 metais mokėsi Druskininkų vidurinėje mokykloje. 2015 metais kandidatuodamas į Druskininkų savivaldybės tarybą VRK pateiktoje anketoje, grafose, kuriose pateikiama informacija dėl išsilavinimo, nurodė: „Vidurinis Vilniaus J. Tallat-Kelpšos aukštesnioji muzikos mokykla džiazinis fortepijonas“; Vidurinis Druskininkų vidurinė mokykla [...] Aukštasis Goethe-Institut Duisburg, Vokietija, vokiečių kalba“.

„Valstiečiai“ pranešime teigia, jog prokuratūra yra nustačiusi, kad V. Semeška nėra įgijęs vidurinio išsilavinimo. Konservatorius savo ruožtu tvirtina, kad prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jo išsilavinimo.

„Valstiečių“ teigimu, Vilniaus apygardos prokuratūros 2018 metų birželio 19 dienos nutarime pažymėta, kad V. Semešką priimant į Vilniaus aukštesniąją ekonomikos mokyklą „buvo pažeista imperatyvi Švietimo įstatymo 6 straipsnio 1 dalies nuostata, kadangi stodamas į aukštesniąją mokyklą V. Semeška nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo“.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl aplinkybių, kaip V. Semeška buvo priimtas į aukštesniąją ekonomikos mokyklą, bet šis nutarimas apskųstas.

Anot jos, prokuratūra gavo Druskininkų savivaldybės komisijos pareiškimą, kuriame buvo iškeltos abejonės dėl galimai įvykdytos nusikalstamos veiklos ir V. Semeškos įgyto išsilavinimo teisėtumo.

„Šiuo metu prokuratūra priėmė sprendimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones, pavedus įvertinti, ar yra pagrindas ikiteisminį tyrimą. Šį sprendimą buvo pavesta priimti Alytaus apskrities VPK, tyrėjas priėmė sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą“, – sakė E. Martinonienė.

Anot jos, pareiškime nurodytos aplinkybės – 1994 metų, ir bet kokiu atveju jau suėjęs senaties terminas. Prokuratūros atstovė taip pat patvirtino, kad nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą yra apskųstas ir vyksta skundo nagrinėjimas.

„Eilinį kartą bandoma susidoroti su neparankiu VRK nariu, pats Vilius yra pateikęs visus dokumentus, pagal kuriuos jis yra įstojęs į aukštesniąją mokyklą. Jis buvo priiTėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad V. Semeškos pateikti dokumentai išsklaido abejones dėl jo išsilavinimo, partija juo pasitiki.
mtas, buvo užskaityti dokumentai, kuriuos jis pateikė. Mano pasitikėjimą jis tikrai turi ir partijos taip pat“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis
„Tai, kad (Druskininkų meras) Ričardas Malinauskas kovoja su neįtinkančiu savivaldybės tarybos nariu ir VRK nariu, nestebina, keisčiausia yra „valstiečių“ pozicija – R. Malinausko paliepimu lekia „daryti tvarkos“, – kalbėjo konservatorių vadovas.

„Valstiečių“ pranešime taip pat tvirtinama, kad konservatorius klaidingai nurodė ir buvusią darbovietę. Jis teigė 1997–2002 metais ėjęs įmonės „GU Baltic“ direktoriaus ir valdybos nario pareigas.

Tuo metu A. Širinskienė išsiaiškino, kad Juridinių asmenų registre nėra ir nebuvo registruotos tokios bendrovės, bet buvo įmonė „Gretsch-Unitas Baltic“.

„Galimai siekdamas, kad Seimo nariai ir visuomenė nesužinotų apie neteisėtus ir gerai moralei prieštaraujančius veiksmus, V. Semeška savo biografijoje nurodė neteisingą Vokietijos kapitalo įmonės UAB „Gretsch-Unitas Baltic“ pavadinimą. Beje, ši įmonė iš V. Semeškos prisiteisė žalos atlyginimą, viršijantį 100 tūkst. litų. Turimomis žiniomis, V. Semeška yra turėjęs daug kitų teisminių ginčų“, – sakė A. Širinskienė.

V. Semeška šiuos kaltinimus vadina juokingais, anot jo, įmonė pati, taip pat ir logotipe, naudojo pavadinimo santrumpą „GU Baltic“, ir jo darbas čia niekam nebuvo paslaptis.

VRK įstatymas numato, kad partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, į VRK narius gali siūlyti asmenis, turinčius aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir darbo rinkimų komisijose patirties.