Profsąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko teigimu, pareigūnų bendruomenė tikisi, kad vadovai išdrįs prisiimti atsakomybę, o įvykiai Kybartuose bus ištirti maksimaliai skaidriai ir objektyviai.

„Atsakomybę turėtų prisiimti ir Kybartų pataisos namų kriminalinės žvalgybos viršininkas bei Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos skyriui laikinai vadovaujanti Ivona Šiaulienė. Šie žmonės privalo kontroliuoti ir užkirsti kelią pavaldžiose įstaigose vykdomoms nusikalstamoms veikoms. Akivaizdu, kad ne viskas buvo padaryta iki galo.

Be to, Kybartų pataisos namai nėra išskirtiniai - problemų su nelegalia prekyba, neleidžiamų daiktų įsinešimu yra ir kitose įkalinimo įstaigose. Noriu tikėti, kad būtent ši situacija privers vadovus prisiimti atsakomybę. Tik tokiu atveju galime galvoti apie sisteminius pokyčius“, - įsitikinęs K. Pauliukas.

Anot LR ITĮPS atstovų, Kybartų pareigūnai patiria įtampą.

„Visi pareigūnai laikomi kone įtariamaisiais. Negalime į tai įtraukti visų pareigūnų. Jei tam tikri asmenys - pareigūnai - prisidėjo prie nelegalių veikų organizavimo pataisos namuose, tyrimo metu jų kaltė turi būti įrodyta. Už tokius dalykus, žinoma, gresia ir atsakomybė. Tikiuosi, kad tyrimas bus vykdomas maksimaliai skaidriai, o apie jo rezultatus žinos tiek pareigūnų bendruomenė, tiek visuomenė“, - teigia K. Pauliukas.

Kiek anksčiau Teisingumo ministerija pranešė, kad pirmadienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pristatys Kalėjimų departamento veiklos ir valdymo vidaus audito ataskaitą.

Bus įvardinti vidaus audito metu nustatyti sisteminiai Kalėjimų departamento veiklos organizavimo trūkumai ir juos lėmusios priežastys. Taip pat bus paaiškinta, kaip toks veiklos organizavimas darė įtaką ydingai valstybės biudžeto lėšų naudojimo praktikai bausmių vykdymo sistemoje.

Spaudos konferencijoje dalyvaus ir Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė, teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis ir Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis.