„Manau, kad naujomis aplinkybėmis Airijai santykių su Baltijos ir Šiaurės šalimis svarba tik didės“, – susitikime su airių bendruomene Vilniuje sakė M. D. Higginsas.

Airijos artėjimas diplomatiniame fronte matomas jau kurį laiką – pernai Airijos premjeras kartu su kolega iš Olandijos pirmą kartą prisijungė prie tradicinio šešių Baltijos ir Šiaurės šalių vadovų susitikimo suderinti pozicijas prieš Europos Vadovų Tarybą.

Lietuvos pareigūnai neatmeta, kad tokie susitikimai kartosis, nes šalių požiūriai daugeliu atveju sutampa – jos siekia, kad ES išlaikytų glaudžius ryšius su Britanija, pasisako už laisvą prekybą, siekia didesnės ES paramos žemės ūkiui.

„Natūraliai tų gijų atsiranda žymiai daugiau nei būdavo anksčiau. Ar tai galėtų išvirsti į naują formatą – parodys laikas. Dabar interesai patys turi suvesti į naujų formatų atsiradimą“, – BNS sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas.

Iš Airijos kilusi muzikos atlikėja Erica Jennings, atvykusi į Airijos ambasadą Vilniuje susitikti su Airijos prezidentu, sakė, kad abi šalis jungia kovos už laisvę ir emigracijos patirtis.

„Dalykai ką šalys turi bendra, yra akivaizdūs: istorija, emigracija, praeityje didelė skriaudžianti kaimynė. Skiriasi tai, kad airiai iš pirmo žvilgsnio, per pirmą susitikimą yra atviresni ir draugiškesni. Lietuviai irgi yra tokie, tik jiems reikia kiek daugiau laiko“, – BNS sakė E. Jennings.

Kartu su ja antradienio popietę į Airijos ambasadą susitikti su prezidentu atvyko kelios dešimtys žmonių, tarp jų – verslininkai, kultūros žmonės.

„Sakyčiau, kad airių bendruomenė yra nedidelė, bet draugiška, panašiai kaip ir pati Airija. Jie – grupelė tikrai inovatyvių žmonių, kurie labai nori sustiprinti ryšius tarp Lietuvos ir Airijos. Yra daug verslininkų, keli menininkai, kaip ir aš. Paprastai susirenkame pabūti drauge Šv. Patriko dieną“, – kalbėjo atlikėja.

Muzikantė teigė nekantarvusi susitikti su Airijos prezidentu ne tik dėl jo užimamų pareigų, bet ir dėl asmeninių savybių.

„Tikrai nekantrauju jį pamatyti. Žinoma, todėl, kad jis yra Airijos prezidentas, bet ir todėl, kad jis yra puikus Airijos prezidentas. Jis tikrai yra labai ypatingas. Man labai patinka jo požiūris į savo vaidmenį, man patinka dalykai, kuriuos jis gina. Man taip pat patinka, kad jis yra poetas; tikrai labai tai vertinu“, – tvirtino E. Jennings.

Airijos prezidentas antradienį Vilniuje susitiko su D. Grybauskaite, lankėsi Seime, pagerbė Sausio 13-osios aukas. Trečiadienį jis susitiks su verslininkais ir vyks į Kauną, kur jam bus suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro vardas.