Kaip jau skelbta, STT pareigūnai antradienį sulaikė Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską, jo patarėją Gintarę Maskoliūnienę bei dar tris verslo atstovus. Meras R. Račkauskas 2015 metų savivaldos rinkimuose dalyvavo P. Urbšio įsteigto judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą Kartu“ sąraše, tačiau prieš keletą mėnesių iš šio judėjimo pasitraukė.

STT informavo, kad iš viso sulaikyti penki asmenys: merui R. M. Račkauskui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu bei piktnaudžiavimu tarnyba, mero patarėjai – prekyba poveikiu. Taip pat įtariant prekyba poveikiu sulaikyti trys privačių bendrovių atstovai.

Kaip po apklausos DELFI sakė P. Urbšys, jo apklausa susijusi su STT pradėtu ikiteisminiu tyrimu. Jis apklaustas kaip liudininkas.

"Juos domina viešieji pirkimai, susiję su viešinimais ir sociologiniais tyrimais. Tikrai nedaug ką galėjau pasakyti, nes tikrai nežinau, kas laimėjo, kokiomis sąlygomis. Tik žinau, kad buvo svarstoma, kad reikia pasitikrinti, kaip vertina visuomenė savivaldybę - apie tai buvo kalba", - sakė politikas.

Jis aiškino, kad sužinojęs, jog tokie tyrimai yra atlikti, paklausė mero R. Račkausko, ar galima susipažinti su jų rezultatais.

"Buvo kategoriškai pasakyta: rezultatai neviešinami. Su jais nebuvai supažindintas nei aš, nei Panevėžio savivaldybės frakcijos "Kartu" nariai nebuvo supažindinti visa apimtimi. Todėl man sunku komentuoti to, ko nežinau", - kalbėjo parlamentaras.

Jis taip pat pasakojo sulaukęs klausimų, kiek narių turi judėjimas "Kartu", ką ši organizacija daro.

P. Urbšys sakė STT atsisakęs pasirašyti pasižadėjimą neviešinti apklausos metu keltų klausimų.

"Manau, tai, ką aš viešai sakau, tikrai nepakenks ikiteisminiam tyrimui. Tuo labiau, iš savo praktikos žinau, kad jeigu jau apklausa vykdoma popietiniu metu, tai visi asmenys, kurie yra susiję su įtarimais, kurie jiems bus reiškiami, jau žinomi - tai yra, jie jau nustatyti ir jų atžvilgiu jau atliekami baudžiamojo persekiojimo veiksmai. Taigi, manau, kad galiu komentuoti tiek, kiek tai neprieštarauja viešajam interesui ir neleidžia sudaryti įspūdį, kad aš suinteresuotas kažką nuslėpti", - tvirtino jis.

Politikas, iki patekdamas į Seimą, vadovavęs STT Panevėžio valdybai, DELFI paklaustas, ar atsisakymas pasirašyti dėl apklausos duomenų neskelbimo negresia sankcijomis, sakė: "Be abejo. Jeigu jie manys, kad pakenkiau tyrimui, jie gali imtis priemonių".

"Bet aš nepasakau nieko daugiau, negu šiandieną žinoma įtariamiesiems, kurie šiuo metu yra apklausiami STT. Žinoma, jei bus noro P. Urbšiui organizuoti baudžiamąjį persekiojimą, visada įmanoma tai padaryti. Ir prie stulpo galima prikibti, o prie P. Urbšio - tuo labiau", - teigė politikas.

DELFI klausiama apie Seimo nario apklausą, STT atstovė spaudai Renata Endružytė teigė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti šio fakto.

"Mes neteikiame informacijos apie apklausiamus asmenis, ikiteisminiame tyrime atliekant procesinius veiksmus. Tiesiog galime patvirtinti, kad atliekant šiandien procesinius veiksmus, dalis jų buvo atlikti ir Vilniuje", - sakė STT atstovė.