Klausimą dėl P. Urbšio atsakomybės, kurio suburtas judėjimas „Povilas Urbšys už sąrašą Kartu“ per 2015 metais vykusius savivaldybių tarybų bei merų rinkimus laimėjo Panevėžio vadovo postą, iškėlė Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Antradienį paskelbta, kad STT pareigūnai atlieka kratas Panevėžio savivaldybėje, taip pat ir mero R. Račkausko veiklą. STT įtaria, kad Panevėžyje galėjo būti piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus, už tai atsilyginant kyšiais. Per pietus paskelbta, kad STT pareigūnai merą R. Račkauską sulaikė ir išsivedė tiesiai iš kabineto.

„P. Urbšio eksperimentas su „švariausiu ir skaidriausiu“ judėjimu, atėjusiu į valdžią per rinkimų komitetą, žlugo. Dėl prarastų ketverių miesto metų visa atsakomybė tenka visų pirma judėjimo „Kartu“ politiniam lyderiui“, – antradienį ryte savo feisbuko profilyje paskelbė R. Juknevičienė.

Dalijosi abejonėmis dėl tyrimo

P. Urbšys DELFI tvirtino neišsižadantis politinės atsakomybės už Panevėžio valdžios sprendimus ir aiškino, kad būtent dėl skaidrumo klausimų prieš kurį laiką išsiskyrė jo ir R. Račkausko pozicijos.

„Mūsų nuomonių su meru išsiskyrimas ir įvyko todėl, kad nuogąstavau dėl tam tikrų neigiamų pasekmių, kurios gali kilti. Kai atsiranda toks požiūris į save ir savo pareigas, tik laiko klausimas, kada driokstels kokia nors rezonansinė byla. Iš kitos pusės, R. Juknevičienė galėtų prisiminti konservatorių buvimą valdžioje, kur paskandino miestą į sąstingį, į neskaidrius santykius. Gaila, kad dabar į tuos pačius tinklus įsiraizgė dabartinė vadovybė. Bet aš neskubėčiau dabar vertinti: matome, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, jo metu bus nustatyta, ar meras yra susijęs, ar administracija su tais sprendimais“, – kalbėjo parlamentaras.

Politikas, anksčiau vadovavęs STT Panevėžio miesto valdybai, tvirtino besitikintis, jog šį kartą pareigūnai tyrimą pradėjo „ne dėl triukšmo, bet dėl rezultato“.

Kaip žinia, dar gegužės mėnesį STT atliko Panevėžio savivaldybės korupcijos rizikos analizę, kuri atskleidė grėsmes šiame mieste. Pareigūnai tuo metu nustatė viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų pažeidimus kai kuriose miesto įmonėse, galimą „savų žmonių“ protegavimą ir panašiai.

Paskelbus analizės išvadas, P. Urbšys taip pat kalbėjo nevengiantis atsakomybės, bet pridūrė, jog nuo tyrimo sklinda „politikavimo kvapelis“.

„Šiuo metu, kai STT Panevėžyje užsiima dulkių kėlimu, „pasako „A“, bet neištaria „B“, tada kyla klausimas, ar tokie vieši STT pareiškimai, nepatraukiant atsakomybėn kaltųjų, nėra tik viešieji ryšiai?“, – kalbėjo jis.

Antradienį P. Urbšys DELFI sakė tuo metu raginęs merą R. Račkauską kreiptis į prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą, bet nagrinėjimas neįvykęs.

„Tikiuosi, kad šį kartą STT pasirinko kitą būdą – ne pažymas rašyti, bet pradėti ikiteisminį tyrimą. Taip išaiškės, kiek tas tyrimas pagrįstas, kokie asmenys vienaip ar kitaip susiję su galbūt nusikalstamomis veikomis“, – teigė politikas.

Planų kandidatuoti į merus neatsisako

DELFI klausiamas, ar jam pačiam per pastaruosius kelerius metus nekilo įtarimų dėl mero veiklos, P. Urbšys kalbėjo pastebėjęs, kad per savo kadenciją meras tapo ne žmonių, bet „išrinktosios publikos“ meru.

„Mūsų pirmasis susikirtimas įvyko, kai sužinojau, kad mero sūnus dalyvauja projekto pagal Urban programą pateikime, ir būtent tas projektas laimėjo (prieš metus Panevėžio opozicija suabejojo savivaldybės skelbto konkurso „Panevėžio miesto Senvagės ir Skaistakalnio parkų su prieigomis kompleksinis sutvarkymas“ rezultatais, nes jį laimėjo bendrovė, kuriai talkino mero sūnus architektas Ignas Račkauskas, tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pažeidimo nenustatė – DELFI). Dar prieš kylant skandalui, aš labai aiškiai merui pasakiau, ta prasme, paklausiau – ką jo sūnus daro tenai. Man tada meras pasakė, kad jam jo sūnaus reikalai svarbiausi yra“, – kalbėjo P. Urbšys.

Pasiteiravus, kodėl to pokalbio neviešino, politikas tvirtino: „Ar aš turėjau eiti dabar ir apie tuos dalykus kalbėti? Nes bet kokiu atveju mano tikslas buvo tai, kad apsaugoti vienaip ar kitaip ir to pačio mero reputaciją“.

Pasak P. Urbšio, tuo metu nebuvo nustatyta, kad Panevėžio vadovas veikia neskaidriai. „Net VTEK nenustatė, kad yra pažeidimas. Jeigu būtų pažeidimai, būtų kita kalba. Čia mes kalbame apie tam tikrą aplinkybę, kuri, mano galva, vienaip ar kitaip metė šešėlį ant mūsų deklaruojamo skaidrumo“, – tvirtino jis.

Tuo pačiu P. Urbšys sakė: „Jei būčiau valdęs Panevėžį, mero sūnaus per patrankos šūvį nebūtų projektuose“.

Kaip žinia, prieš kurį laiką P. Urbšio ir judėjimo „Kartu“ atstovų Panevėžio savivaldybėje keliai išsiskyrė. Seimo nariui viešai prakalbus, kad jis norėtų pretenduoti į Panevėžio merus, iš judėjimo „Kartu“ pasitraukė beveik visa šiai organizacijai atstovavusi miesto tarybos frakcija ir pats meras R. Račkauskas.

„Nepritariame pilietinio judėjimo „Kartu“ pirmininko vienasmeniškiems, su komanda neaptariamiems ir jos palaikymo neturintiems sprendimams, vertiname juos kaip kenkiančius judėjimui bei vykdomiems darbams, todėl išreiškiame savo valią nuo šio momento nebebūti pilietinio judėjimo „Kartu“ nariais“, – pareiškė 17-iolika panevėžiečių, praėjusiuose savivaldos rinkimuose aktyviai prisidėjusių prie „Kartu“ atėjimo į Panevėžio valdžios aukštumas.

Antradienį P. Urbšys DELFI sakė, kad planų dalyvauti Panevėžio mero rinkimuose, vyksiančiuose kitą pavasarį, neatsisako. Tačiau jis neigė sklindančias kalbas, kad, dirbant R. M. Račkauskui, buvo faktinis Panevėžio vadovas.

„Nors tie žmonės buvo išrinkti per „Kartu“ sąrašą, jie – ir tarybos nariai, ir meras – prisiėmė ir asmeninę atsakomybę. Galiu patikinti, kad aš nebuvau „pašvenčiamas“ į sprendimų, susijusių su įvairiais projektais, priėmimą. Bet nors ir buvau nušalintas nuo sprendimų priėmimo, aš vis vien nenusišalinu nuo politinės atsakomybės“, – kalbėjo jis.

„Nors aš nepritariau kai kuriems dabartinio mero veiksmams, aš esu atsakingas už situaciją. Jeigu reikės ištaisyti tas klaidas, aš imsiuos atsakomybės tai daryti“, – teigė Seimo narys.