Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pirmadienį nušalino Kybartų pataisos namų vadovą Rimantą Zaikauską nuo pareigų tol, kol bus atliekamas tyrimas.

Ministras be užuolankų kalba, kad Kybartų pataisos namuose vyksta atvira prekyba draudžiamais daiktais, alkoholiu, narkotikais.

„Situacija yra neleistinai aplaidi, todėl priėmėme sprendimą nušalinti įstaigos vadovą nuo visų pareigų. Taip imuniteto vadui Gintarui Zaveckiui reiškiu nepasitikėjimą ir bus atliekamas tarnybinis patikrinimas labai plataus masto. Taip pat sutarėme priemones, kurių imsimės. Jau rytoj iš Vilniaus atvažiuoja mūsų elitiniais kriminalinės žvalgybos pareigūnai, kurie nustatys ir ištirs ir nustatys esamus prekybos židinius įstaigos viduje. Taip pat bendradarbiausime su policija, nes mes kol kas neturime signalų, kas iš išorės organizuoja šią prekybą“, - sako E. Jankevičius.

Ministras taip pat neabejoja, kad prie prekybos kalėjimuose prisideda pareigūnai.

„Prekyba vyksta. Tos pasakos, kad kažkas kažką permetė per tvorą, niekas nieko nematė. Mes užtikrinsime sekimą ir filmavimą visos teritorijos. Minėti asmenys, kurie vykdo prekybą, kurie pasiima siuntinius bus nustatyti ir nubausti“, - sako ministras.

Taip pat paaiškėjo, kad Kybartuose ryšio blokavimo sistema neveikia. Lygiai taip pat ji neveikia nė vienoje Lietuvos įkalinimo įstaigoje.

„Mes užtikrinsime, kad ji veiktų. Dabar negaliu pasakyti priemonių, nes tai nėra vieša, bet telefonai šioje įstaigoje neveiks“, - sako E. Jankevičius.

„Šiandien renkasi visų įstaigų vadovai ir jų pavaduotojai ir kriminalinės žvalgybos pareigūnai. Mes turėsime pasitarimą šia tema ir priimsime tam tikrus kardinalius sprendimus. Jie bus tikrai pakankamai ryžtingi. Kol kas nenoriu apie juos kalbėti – šiandien labai vėlai vakare turėsime pasitarimą. Vadovai turi pasiūlyti priemones, kad tai nepasikartotų“, - sako Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis.

Kalinių akibrokštas

Primename, kad savaitgalį į DELFI kreipėsi pasipiktinusi skaitytoja. Ji pranešė apie tiesioginę Kybartų pataisos namuose kalinčių nuteistųjų transliaciją feisbuke, kurios metu jie girtavo. Viešame vaizdo įraše matomi du vyrai, geriantys stiprų alkoholinį gėrimą.

Tiesioginės transliacijos metu jie bendravo su žiūrovais, prašė nupirkti sąskaitos papildymų, kalbėjo apie alkoholio kainas už grotų. Pasak vyrų, puslitris degtinės įkalinimo įstaigoje kainuoja 15 eurų, jie gyrėsi per visą dieną išgėrę jau pusantro litro svaigiojo gėrimo. Transliacija, su nedidelėmis pertraukomis, vyko kone visą dieną.