Atlygis – nuo 1,5 iki 10 eurų

Pasižvalgius internetiniuose skelbimuose, į akis krenta didelis atlygio svyravimas: nuo 1,5 iki 10 eurų. Anot kai kurių skelbimo autorių, atlyginimas priklauso ir nuo vietovės, kurioje auklė dirba. Jei darbo vieta užmiestyje – auklė gali tikėtis ir 100 eurų priemokos už laiko gaišimą važiuojant bei papildomas išlaidas kurui.

Diskusijose, kuriose tėvai kalba apie aukles bei jų atlyginimus, dažnai pažymima, kad turint auklę kišenes tuština ne tik atlyginimas. Tikėtina, kad retkarčiais teks apmokėti jos išlaidas grįžimui namo su taksi automobiliu, primokėti už viršvalandžius, taip pat pasveikinti su didžiosiomis šventėmis ar gimtadieniu.

Ir nors auklėms keliama daugybė reikalavimų, didžiausio atlygio gali tikėtis tos, kurios sutiks darbo metu vairuoti automobilį ir prižiūrėti pačius mažiausius.

Ir auklės, ir namų tvarkytojos bei saugotojos

1,5-2 eurus už valandą auklei siūlo mokėti tos mamos, kurios prašo dirbti naktimis. Kaip pažymima skelbimuose: „Vaikas tuo metu miegos, todėl ir atlygis nedidelis.“

9 ar net 10 eurų galėtų užsidirbti tos auklės, kurios pasiryžtų prižiūrėti du vaikus. Nors ne visoms auklėms už dviejų vaikų priežiūrą siūlomas dvigubas atlygis – kai kuriuose skelbimuose už dviejų vaikų priežiūrą siūloma vos 3-5 eurai per valandą ir dar priduriama, kad namuose kartu su vaikais dūks šuo.

Už siūlomą atlygį auklė turėtų ne tik prižiūrėti vaikus, su jais žaisti ar juos maitinti, bet ir „laisvu nuo veiklos metu“ užsiimti namų ruošos darbais. Tiesa, maisto gaminimas ir namų tvarkymas dažnai įvardijamas kaip „privalumas“, o ne „būtinybė“.

Įprastuose skelbimų portaluose auklės nesiskelbia

DELFI patikrinus, kiek skelbimų auklėms galima rasti populiariausiose darbo skelbimų platformose, rezultatai nustebino – nė vieno. Tačiau feisbuke daugybė ne tik atskirų auklių puslapių, bet ir bendrų grupių, kuriose dalijamasi rekomendacijomis bei ieškoma naujo darbo.

Susisiekus su įdarbinimo agentūros „CV-Online“ marketingo vadove Rita Karavaitiene, ši teigė, kad šio darbo paieškos turi savą specifiką – dažniausiai tam naudojami socialiniai tinklai arba remiamasi rekomendacijomis „iš lūpų į lūpas“.

Tą patvirtino ir auklių atrankos agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė. „Per daugiau ar mažiau pažįstamus pasitikrina, manau, dauguma. Skelbimus ir nieko nerekomenduotas aukles renkasi optimistai arba „nenusvilę“, – kalbėjo auklių agentūros atstovė. – Auklių agentūrų nėra daug, tai specifinė atrankos agentūra. Esama trijų rūšių agentūrų: tos, kurios dirba kaip darbo birža, tos, kurios dirba kaip personalo atrankos tarnybos ir tos, kurias vadinu tikromis auklių agentūromis – tikrinančios auklių psichiką.“

Ieva Augustinienė
Skelbimus ir nieko nerekomenduotas aukles renkasi optimistai arba „nenusvilę“.

Pasak I. Agustinienės, anksčiau auklių agentūrų paslaugos buvo prieinamos tik turtingesnėms šeimoms, dabar šios paslaugos tiekėjai tapo lankstesni – už paslaugą galima atsilyginti išsimokėtinai.

Valandinis atlygis pelningesnis už dieninį

I. Augustinienė DELFI teigė, kad valandinis atlygis pelningesnis, tačiau pasidalijo įžvalga, kad netrukus jis gali kristi.

„Per pastaruosius metus valandinis atlyginimas kilo, o visos dienos – ne. Nors gali būti, kad dabar šiek tiek kris valandinis atlyginimas, nes daug auklių sugalvojo dirbti nebe visą dieną, – teigė I. Augustinienė ir pridūrė, kad didesnis valandinis atlyginimas yra logiškas. – Juk tenka planuoti, važiuoti dėl kelių valandų.“

Kaip teigia auklių įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės atstovė, daugiausia uždirba vairuojančios ir naujagimius prižiūrinčios auklės. „Jos kartais per pusę dienos uždirba tiek, kiek kitos per visą dieną“, – įvardijo I. Augustinienė.

Tiesa, pasak pašnekovės, ne kiekviena gali tapti aukle. Esą iš 10 pretendenčių atranką praeina tik viena.

Atlygis gali skirtis nuo rajono tame pačiame mieste

Auklių paieškų skelbimuose galima rasti pasiūlymų dirbti užsienyje, o jei pasiūlymas Lietuvoje, dažnai nurodomas rajonas, susisiekimo privalumai arba minusai.

Anot I. Augustinienės, susisiekimas ar darbo vieta dažnai gali turėti įtakos ir atlygiui už darbą. „Auklių atlyginimai skiriasi net skirtinguose tų pačių miestų rajonuose. Pavyzdžiui, Žirmūnuose pigiau nei Žvėryne, – kalbėjo pašnekovė. – Taip pat svarbu ir susisiekimas: jei nepatogu, daug laiko atvažiuoti, tai ir už auklę reikia mokėti brangiau.“

Auklių atrankos agentūros vadovė I. Augustinienė prisiminė įvykį, kai viena mama kėlė reikalavimus ne tik pačiai auklei, bet ir jos vairuojamam automobiliui, tačiau pridūrė, kad dažniausi reikalavimai – patirtis, šiuolaikiškumas, žinios apie vaikus, energija, išsilavinimas, kalbos, vairavimo patirtis, automobilis ir pan.

Ieva Augustinienė
Auklių atlyginimai skiriasi net skirtinguose tų pačių miestų rajonuose. Pavyzdžiui, Žirmūnuose pigiau nei Žvėryne.

Mėnesinis atlyginimas gali svyruoti nuo 600 iki 800 eurų

„Jei šeima gyvena už miesto ribų ir reikalinga auklė su automobiliu, tai auklė kainuoja brangiau, nes reikia automobilio, kuro ir panašiai“, – teigė UAB „Auklė“ vadovė Neringa Ramanauskienė ir įvardijo, kad dažniausias auklių atlyginimas už mėnesį – nuo 600 iki 800 eurų.

Tačiau, anot jos, daugumą tėvų lūkesčių atitinkančios auklės visuomet gali tikėtis didesnio atlyginimo nei kitos net jei šeima gyvena ne užmiestyje. „Dažniausiai tėvai ieško auklės su išsilavinimu, kad amžius neviršytų 60 metų, kad turėtų patirties ir, žinoma, rekomendacijų“, – dažniausius tėvų poreikius įvardijo N. Ramanauskienė.

Beje, rekomendacijos nebūtinai turi būti pateikiamos raštu. Pasak, dažniausiai jų agentūroje dirbančias aukles „nauja mama“ aptaria su „būsima mama“ tiesiog telefonu.

O ar kiekviena moteris gali tapti aukle? Tikrai ne, sako N. Ramanauskienė. „Savus vaikus mylėti yra viena, o svetimus – kita. Jei žmogus neturi meilės vaikams, tai tiesiog eina į darbą tam, kad uždirbtų pinigų. Tokias vadinu „valdiškomis auklėmis“. Tokios pasišypso prie vaikų, bet tik tiek“, – teigė UAB „Auklė“ vadovė.

Pasak jos, net tos auklės, kurias labai rekomenduoja anksčiau prižiūrėtų vaikų tėvai, ne visada tinka naujai šeimai.

Viešos rekomendacijos ir skundai

Auklių ieškančios ir nuo jų „nusvilusios“ mamos internete buriasi į bendruomenes ir dalijasi ne tik patirtimis, bet ir pildo „Juodąjį auklių sąrašą“.

„Tris savaites ji dirbo ir jokių priekaištų neturėjau, bet sumokėjau avansą penktadienį ir sekmadienį apie 5 valandą ji jau skambina visiškai girta ir sako, kad nebedirbs, nes jai bėda“, – skundėsi viena mama.

Kita mama, pradėjusi įtarti, kad auklė netinkamai atlieka savo pareigas, namuose paliko įjungtą diktofoną. „Ant sūnaus sako: jukš jukš, paršeli“, – skundėsi įraše išgirstais žodžiais.

Skundų kupinuose komentaruose mamos nesidrovi nurodyti auklės vardą, pavardę, kartais net kontaktus.

Tačiau ne visos patirtys – tik blogos. Mamos taip pat dalijasi geromis patirtimis, siūlo savo aukles, kai tenka atsisakyti jų paslaugų.

Nusivylusios atranda alternatyvų

Mažamečius auginančioms šeimos neretai pasuka kitu keliu ir ieško ne auklių, o atžalas veda į vaikų priežiūros centrus, kuriuose vaikai laiką leidžia aktyviai. Neretai tokius centrus pasirenka ir nuo auklių „nudegę“ tėvai.

„Dažniausiai auklės leidžia vaikams visą dieną žiūrėti filmukus, neina į lauką ir panašiai. Bent jau kiek mes buvome susidūrę“, – kalbėjo vaikų priežiūros centro „Basa pieva“ darbuotoja Alina.

Tiesa, ar tai pigesnis variantas – negalėjo įvardyti. „Yra įvairių vaikų priežiūros centrų kainų, taip pat įvairių ir auklių kainų. Viskas priklauso nuo tėvų lūkesčių. Jei centre vykdomi kažkokie užsiėmimai, taip pat priklauso ir nuo centro pobūdžio, – vardijo Alina. – Gali būti vienur pigiau, kitur brangiau arba atvirkščiai.“