S. Čaplinsko advokatės Kristinos Čeredničenkaitės teigimu, „Dokumentikos namų“ vadovas Daumantas Liekis ULAC direktoriaus išsakytus teiginius vertina be konteksto, kuriame jie buvo pasakyti, skleidžia klaidingą informaciją ir taip žemina S. Čaplinsko garbę ir orumą.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme surengtas parengiamasis posėdis, pats S. Čaplinskas į jį neatvyko. Advokatė už jį aiškino, kad D. Liekis skleidžia tendencingą ir iškraipytą informaciją. Ji pabrėžė, kad S. Čaplinsko žodžiai, kuriais remiasi „Dokumentikos namai“, buvo pasakyti siekiant atskleisti ne asmeninį, o visuomenėje paplitusį požiūrį.

„Apie S. Čaplinską paskleista informacija neatitinka tikrovės ir neturi pakankamai objektyvaus pagrindo“, – po posėdžio BNS sakė advokatė.

„Jis taip nesakė ir jis tokio požiūrio neturėjo. Yra labai aiškiai išreikšta, kad taip, aš diskutavau, išsakiau visuomenės požiūrį, o tai yra pristatoma kaip mano požiūris, taigi yra iškraipytas kontekstas, tai neatitinka realybės“, – aiškino ji.

Teismas kol kas nenusprendė, ar tenkinti bylos šalių prašymus dėl liudytojų kvietimo. Tarp prašomų kviesti liudytojų yra ir sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis. S. Čaplinsko atstovės teigimu, jis galėtų pateikti svarbios informacijos apie kontekstą, kaip buvo pasakyta ginčijama informacija, nes taip pat dalyvavo „Dokumentikos namų“ rengtame filmavime.

D. Liekio advokatas Algimantas Šindeikis tuo metu prašo kviesti liudyti filmavime dalyvavusius „Dokumentikos namų“ žurnalistus bei žurnalistę iš šalies Daivą Ausėnaitę – pastaroji gali paliudyti ne kartą girdėjusi neigiamus S. Čaplinsko pasisakymus apie infekuotuosius ŽIV. Pasak A. Šindeikio, jo ginamasis poziciją apie S. Čaplinsko nuomonę užsikrėtusiųjų ŽIV atžvilgiu galėjo susidaryti ne tik iš balandį „Dokumentikos namų“ filmuoto interviu.

Kitas teismo posėdis numatytas rugsėjo pradžioje.

Balandį „Dokumentikos namai“ paviešino vaizdo įraše užfiksuotus S. Čaplinsko pasisakymus apie infekuotuosius ŽIV. D. Liekis juos pristatė kaip paties ULAC vadovo požiūrį.

„Tie tyrimai... jie iki galo ir neatskleidžia. Greičiausiai tie tyrimai parodys, kad taip yra ne dėl virusų, o dėl to, koks, atsiprašau, narkomanas, koks piderastas ar dar koks nors“, – paviešintame įraše kalba S. Čaplinskas.

S. Čaplinsko pavardė pastaruoju metu linksniuota ir kitoje neigiamoje istorijoje. Žiniasklaida aprašė buvusio ULAC darbuotojo Kęstučio Rudaičio teiginius „Dokumentikos namams“ – K. Rudaitis teigė, kad tuo metu, kai dirbo centre, vadovas S. Čaplinskas vertė darbuotojus klastoti viešųjų pirkimų dokumentus. Pastaruosius teiginius vertino ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, bet ji ikiteisminio tyrimo nutarė nepradėti.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragino S. Čaplinską pačiam priimti sprendimą dėl tolesnės karjeros, šiam iš pareigų nesitraukiant, jo elgesiui vertinti ministerijoje buvo sudaryta speciali komisija. Ji išvadas jau pateikė, ministro atstovė birželio pradžioje sakė, kad A. Veryga per mėnesį turėtų apsispręsti dėl S. Čaplinsko likimo pareigose. Kol kas sprendimas nepriimtas.