Skaičiuojama, jog sovietų represijos metu deportuota daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus. Būtent todėl projektas „Misija Sibiras“ antrus metus iš eilės inicijuoja Visuotinę tylos minutę, kuri būtų masiškesnė ir suvienytų daugiau tautiečių nei įprastinės tylos minutės minėjimuose.

„Tylos minutės dažnai siejamos su renginiais mokyklose, miestų aikštėse ar kultūros centruose, tačiau tai gali tapti visuotiniu reiškiniu, jeigu kiekvienas nebijos minutei atsitraukti nuo savo darbų ir pabūti su savo mintimis. Nebūtina dalyvauti minėjime, kad prisimintume savo šalies istoriją. Birželio 14-ąją galime tai padaryti darbovietėse, viešajame transporte, paskaitose – tereikia skirti vieną minutę", – sako „Misija Sibiras" vadovė Raminta Kėželytė.

Visuotinės tylos minutės organizatoriai tikisi, jog šiais metais iniciatyva pasklis dar plačiau ir suvienys dar daugiau žmonių. Prie tylos minutės prisijungia Lietuvos mokyklos, darželiai, bendruomenės, įvairios valstybinės institucijos ir verslas. Minutei tylos muziką išjungs ir visose Lietuvoje esančiose parduotuvėse „Maxima", „Ermitažas", „Eurovaistinė" bei prekybos centruose „Akropolis".

Iš karto po Visuotinės tylos minutės „Misija Sibiras" organizatoriai visą Lietuvą kviečia susivienyti trečius metus iš eilės organizuojamoje, milžiniško visuomenės įsitraukimo sulaukusioje tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių ir likimų skaitymų akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok".

Akcija prasidėjo 2016 m., kuomet Vilniuje buvo perskaityta 22 000 vardų ir likimų. Praėjusiais metais skaitymai vyko Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – šiuose miestuose buvo skaitoma po 20 000 vardų ir likimų. Iki šiol yra perskaityta 82 000 vardų ir likimų.

Šiemet atminties akcija vyksta:

  • Vilniuje (Aukų g. 2A, šalia Genocido aukų muziejaus);
  • Kaune (K. Donelaičio g. 64, Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje)
  • Klaipėdoje (Tiltų g. / H. Manto g., aikštėje prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka")
  • Šiauliuose (Vilniaus g. 213, šalia Šiaulių turizmo ir informacijos centro)
  • Panevėžyje (Panevėžio Nepriklausomybės aikštėje);
  • Alytuje (Sporto g. 14, prie Memorialo „Nurimęs varpas");
  • Marijampolėje (Stoties g. 2, šalia paminklo Tremčiai atminti ir Memorialinio vagono);
  • Mažeikiuose (Naftininkų g. 13, šalia Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios);
  • Jonavoje (Žeimių g. 15, prie Jonavos kultūros centro);
  • Utenoje (Aušros g. 49, prie Utenos kultūros centro).

Daugiau informacijos www.misijasibiras.lt

Kiekviena auka Sibire padeda nueiti ir nuveikti daugiau. Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto „Misija Sibiras" gali prisidėti aukojimo portale aukok.lt arba trumpaisiais numeriais 1891 – 2 EUR, 1892 – 3 EUR.