Tokiu elgesiu į klasės ekskursiją mokinius lydėjusius pedagogus kaltina slaugytoja dirbanti našlė Tatjana (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Labiausiai jai skauda dėl to, kad mokyklos administracija kratosi kaltinimų ir net neatsiprašo.

Mokyklos, kurioje mokosi Tatjanos dukra, direktorius pateikia kitokią įvykių versiją.

Patikrino, bet nepastebėjo netinkamo dokumento

Istorija vyko praeitą penktadienį (birželio 8 d.). Vienos sostinės mokyklų aštuntokams buvo suorganizuota išvyka, kurios metu vaikai planavo aplankyti žymias Lenkijos vietas ir tą pačią dieną grįžti.

Autobusu į klasės išvyką vyko ir vienoje sostinės ligoninių dirbančios Tatjanos dukra Deimantė (mergaitės vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Mama mergaitei sukrovė visus reikalingus daiktus, pasirūpino, kad kelionės metu ji būtų soti.

Tiesa, pamiršo svarbiausią dalyką, reikalingą vykstant į svečią šalį – pasą. „Vaikas man pasakė, kad reikalingas pasas, ji tą pasą turi. Aš galbūt padariau didelę klaidą – nedaviau paso, galvojau, kad nereikia. Įdaviau europiečio – draudimo – kortelę“, – pasakojo mama Tatjana.

Autobusas iš Vilniaus turėjo išvykti 5.30 val. Tada dar nieko blogo neįtarusi Tatjana pasakojo nuvežusi mergaitę į sutartą vietą, iš kurios turėjo išvykti autobusas, ir ją ten palikusi.

Vaikų grupę, anot mamos, lydėjo 4 mokytojos. Dar prieš išvažiuojant jos patikrino, ar visi mokiniai turi pasus: „Mokytoja paklausė, ar visi turi dokumentus, o dukra atsakė, kad turi ir parodė savo kortelę. Mokytoja visai neatkreipė dėmesio, kad tai yra visai ne ta kortelė ir išvažiavo.“

Išvarė iš autobuso

Tačiau jau pajudėjus Deimantė susizgribo, kad turi ne tokį dokumentą, kaip visi kiti vaikai.

„Vaikai, kurie sėdėjo šalia, pasakė, kad mano dukra turi visai ne tą kortelę. Dukra nuėjo prie mokytojos ir pasakė, kad tai visai ne ta kortelė. Mokytoja atkirto, kad mano dukra neturi teisės toliau važiuoti ir liepė tuoj pat išlipti iš autobuso. Tai vyko Trakų Vokėje (maždaug 15 km nuo sostinės centro – DELFI)“, – kalbėjo aštuntokės mama.

Deimantei, anot mamos, prieš išlipant buvo liepta susiskambinti su artimaisiais. Kadangi aštuntokės telefonas buvo sugedęs, ji tai padarė iš šalia sėdėjusios mergaitės mobiliojo.

Aš pradėjau šaukti, kad pasą privešime, bet ji pasakė, kad nebeturi laiko kalbėti, nes varo iš autobuso. Girdėjau tik mokytojos balsą: „tuoj pat lipk iš autobuso, nes mes skubam, turim reikalų
skaitytoja Tatjana

„Ji man skambina ir sako: „Ką daryti, mane tuoj iš autobuso išvarys“. Mokytoja su manimi nesikalbėjo, net nepaklausė, ar aš turiu galimybę pasiimti vaiką, niekas man nieko nepaaiškino. Tik girdėjau, kaip vaikai pradėjo šaukti, kad „tu lipi, tuoj bus Trakų Vokė, prie „Maximos“.

Aš pradėjau šaukti, kad pasą privešime, bet ji pasakė, kad nebeturi laiko kalbėti, nes varo iš autobuso. Girdėjau tik mokytojos balsą: „tuoj pat lipk iš autobuso, nes mes skubam, turim reikalų“, – pasakojo Tatjana.

Autobusą pavijo tik prie Lenkijos sienos

Kadangi mama tuo metu pasiimti dukros negalėjo, į Trakų Vokę išsiuntė savo sūnų – Deimantės brolį. Pastarasis ankstų rytą nuvyko prie parduotuvės, kur turėjo laukti Deimantė.

„Dukros atvažiavo pasiimti mano sūnus. Jis nuvažiavo prie „Maximos“, bet dukros nesurado. Ji sėdėjo stotelėje išsigandusi, nežinojo, nei kur, nei kaip pranešti. Tada buvo 6.30 val.

Sūnus, pagalvojęs, kad stotelėje autobusas stovės ir lauks mūsų, nesurado sesės ir nusekė paskui autobusą. Nuvažiavo link Lazdijų, prie sienos, ir pamatė autobusą. Jis į jį įlipo, duoda pasą, o visi juokiasi. „Kur mergaitė, aš noriu jai pasą paduoti“, – sakė mano sūnus. „Mes ją palikom prie Vilniaus, stotelėje“, – atsakė mokytojos“, – įvykių eigą atpasakojo Tatjana.

Rado išsigandusią mergaitę

Vaikinas nuskubėjo atgal – Vilniaus link. Sutartoje vietoje, Trakų Vokėje, stotelėje prie parduotuvės, jis rado Deimantę. Verkiančią, susigūžusią. Anot Tatjanos, dukra ten sėdėjo tris valandas – nuo 6.30 iki 9.30 val.

„Stotelėje ji prasėdėjo tris valandas, aplink ją sukiojosi girti vyrai (ten yra visą parą dirbantis alaus baras). Ji buvo labai išsigandusi. Dešimtą valandą ją atvežė namo“, – apie dukros patirtą košmarą pasakojo moteris.

Tatjana pasakoja, kad jos vaikas serga depresija. Anot pašnekovės, liga po šio incidento paūmėjo.

„Nenori valgyti, dabar važiuosim pas psichologus. Bijo autobusų, bijo mokytojų, mašinų. Buvo viskas gerai, pagydoma, o dabar vėl vaiko nebeatpažįstu“, – sakė Tatjana.

Labiausiai skauda dėl vieno

Vienai aštuntokę auginančiai našlei skaudžiausia, kad mokyklos administracija esą nė nepasidomėjo, kaip po incidento laikosi mergaitė. Atėjus į darbą pirmadienį Tatjana apie aprašomus įvykius papasakojo kolegai gydytojui, kuris bandė skambinti ir mokyklos direktoriui, ir į valstybines įstaigas.

„Mokyklos direktorius nesiima jokių veiksmų, man neatskambina. Kolega gydytojas paklausė, ką jūs padarėt, ar buvo kokių nors veiksmų iš jūsų pusės. Direktorius atsakė, kad neduoda komentarų. Kolega susidarė įspūdį, kad direktoriui yra visai neįdomu. Niekas net neatsiprašė“, – graudinosi Tatjana.

Nežinau, kur man kreiptis. Kaip mama, galvoju, kad reikia eiti į kitą mokyklą, nes vaikas tiesiog bijo mokytojų. Sakė, kad „iš manęs visi juokiasi“, nes mokytoja eina ir pasakoja visiems, kad nedavė paso, kas čia per giminė. O, kad padarė tokį nusikaltimą prieš vaiką, niekas nepripažįsta.
skaitytoja Tatjana

Pasak vienišos motinos, pastaruoju metu mergaitės psichinė sveikata buvo pagerėjusi, mergaitei patiko mokykla, tačiau po šio įvykio vėl viskas pasikeitė.

„Nežinau, kur man kreiptis. Kaip mama, galvoju, kad reikia eiti į kitą mokyklą, nes vaikas tiesiog bijo mokytojų. Sakė, kad „iš manęs visi juokiasi“, nes mokytoja eina ir pasakoja visiems, kad nedavė paso, kas čia per giminė. O, kad padarė tokį nusikaltimą prieš vaiką, niekas nepripažįsta. (...)

Keturios mokytojos buvo. Keturios. Nė viena neliko sustojime su mano dukra. Nesulaukė nei manęs, nei sūnaus. Išmetė vaiką, kaip šiukšlę. Žvėriška istorija – pedagogai taip elgiasi... Niekaip negaliu suprasti, kodėl. 14-kos metų mergaitė, su tokia psichika...“

Direktorius pateikė savo versiją

Susisiekus su mokyklos, kurioje mokosi Deimantė, direktoriumi, šis sakė, kad įvykis administracijai yra žinomas. Tačiau pašnekovas teigė, kad mokytojos esą pačios kalbėjo su mergaitės broliu prieš jai išlipant iš autobuso.

„Mokytoja tikrino dokumentus. Pasirodė, kad viena mergaitė užmiršo ją namuose. Motina kažkodėl nedavė mergaitei telefono, todėl mergaitė iš savo draugės paėmė telefoną, paskambino savo vyresniajam broliui ir pasakė, kad neturi savo dokumento, kad ji bus išlaipinta, lauks Trakų Vokėje, prie „Maximos“.

Tada brolis paskambino dar kartą, mokytoja su broliu kalbėjo, susitarė, kurioj vietoj ji bus ir ar jis sutinka – suderino vietą“, – sakė direktorius.

Pasak mokyklos vadovo, brolis tikriausiai nesuprato, kad jo sesė buvo išlaipinta Trakų Vokėje ir nusivijo autobusą Lazdijų link.

Užmiršo – visi mes žmonės, visi galim užmiršti. Mes suderinome tokį sprendimą. Aišku, blogai yra, kad taip įvyko, tačiau nemanome, kad tai yra mokyklos kaltė.
Mokyklos direktorius

„Jos brolis, matyt, nesuprato, pavijo tą autobusą kažkur labai toli ir atsivežė tą dokumentą. Tada jis nuvažiavo, aišku, ta mergaitė laukė prie „Maximos“ ir viskas. Ji nebuvo nei išvaryta, mokytoja mamai aiškino, kad reikėjo dokumentą paimti iš vakaro, kalbėjo su ta mama asmeniškai.

Užmiršo – visi mes žmonės, visi galim užmiršti. Mes suderinome tokį sprendimą. Aišku, blogai yra, kad taip įvyko, tačiau nemanome, kad tai yra mokyklos kaltė“, – aiškino direktorius.

Pasak direktoriaus, mokytojų pokalbį su mergaitės broliu girdėjo ir autobusu važiavę mokiniai: „Mokytoja galėjo man taip šnekėti, bet patvirtino ir moksleiviai, kurie kartu važiavo, mes tai aiškinomės.“

Mama nesutinka su direktoriaus pozicija

Mergaitės mama, išgirdusi tokią direktoriaus poziciją, teigė, kad jis tiesiog nėra susipažinęs su situacija.

„Kalbėjo tik Lazdijuose. O prieš išlaipinant mergaitę telefonu niekas nekalbėjo nei su manim, nei su mano sūnumi. Mano telefone viskas yra, nes sūnus kalbėjo mano telefonu, aš jam atidaviau, nes dukra atmintinai žinojo tik mano numerį.

Tikriausiai jis turi nedaug informacijos. Apie tai, kad mergaitė išlaipinta jam buvo pasakyta tik tada, kada jis įlipo į autobusą Lazdijuose“, – sakė Tatjana.

Jei reikės, pagalbą suteiks

Mokyklos vadovas DELFI aiškino, kad mergaitės šią savaitę mokykloje nebuvo. Kai tik aštuntokė pasirodys, tikina, su ja kalbėsis psichologas.

„Mes aiškinamės, šiandien (pirmadienį) jos nebuvo mokykloje. Kalbėsime ir su tėvais, ir su mergaite, kada ji ateis į mokyklą.

Jos šiandien nebuvo, mūsų psichologė žino, ji yra pasiruošus suteikti pagalbą. Iš mergaitės pusės nusiskundimų neturėjome, bet, jeigu į mus kreipsis, pagalba bus suteikta“, – sakė direktorius.