Renginys vyko tuo pačiu metu, kai netoli šio skvero esančiame Vingio parke tūkstančiai rinkosi švęsti Rusų kultūros dienas.

„Prieš porą savaičių Vilniaus miesto taryba įvardijo šią erdvę B. Nemcovo vardu ir šiandien toks simbolinis pirmas renginys, atidengiant simbolinę lentelę ir paminint demokratijos valandą“, - BNS šeštadienį sakė vienas renginio organizatorių Vilniaus savivaldybės opozicinės konservatoirų frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas.

Skvere nešini trispalvėmis susirinko kelios dešimtys vilniečių, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, šios partijos garbės pirmininkas pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis.

„Žinome, kad Vingio parke vyksta renginys, kur tematika yra šiek tiek kitokia, kur ir simboilikos tarybinės yra ir atlikėjai dainuoja, kurie šiaip į Europos Sąjungą neįleidžiami. Mūsų renginys skirtas pažymėti viltį, kad mes tikime, kad mūsų kaimyninė valstybė Rusija sulauks tos dienos, kai demokratija ir laisvė bus tokios pat atviros vertybės kaip šiandieną yra Lietuvoje“, - kalbėjo V. Benkuskas.

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas vadino savivaldybės sprendimą skverą pavadinti B. Nemcovo vardu „švelniai tariant nekorektišku“, nes erdvė visai šalia diplomatinės atstovybės, anot jo, bus politizuota, tai gali sudaryti nepatogumų ir ambasados darbuotojams.

„Tai Lietuvos ir miesto reikalas, kokiu vardu kur, ką ir kieno garbei vadinti, bet man nepatinka tik tai, kad šalia Rusijos ambasados (B. Nemcovo skveras - BNS). Galima juk buvo parinkti kokią kitą vietą, nebūtinai aplink ambasadą.(...) Ten graži poilsio vieta, antytės plaukioja, vaikučiai aikštelėje žaidžia, kam ten reikia politikos“, - žurnalistams šeštadienį sakė A. Udalcovas.

Jis šeštadienį dalyvavo 16-tą kartą rengiamoje Rusų kultūros dienų šventėje sostinės Vingio parke. Šį renginį remia Rusijos ambasada, globoja Vilniaus savivaldybė.

Renginys kasmet sulaukia apie 10 – 15 tūkst. žiūrovų, tačiau taip pat – prieštaringų vertinimų dėl jo programos bei kviečiamų dalyvių iš Rusijos. Šiųmetinėje šventėje paviesti koncertuoti populiariosios muzikos atlikėjai iš Maskvos, Sankt Peterburgo, Karaliaučiaus srities, vienas jų, Olegas Pogudinas, pernai yra surengęs koncertinį turą Rusijos okupuotame Kryme.

Šventėje nuo scenos buvo perskaitytas Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sveikinimas.

„Vilnius yra miestas, kuriame rusų kultūra ir laisva mintis gali plėtotis neįsprausta į propagandos rėmus, kuriame gerbiamas didžių Rusijos sūnų ir dukrų, tokių kaip Andrejaus Sacharovo, Annos Politkovskajos, Boriso Nemcovo ir kitų kovotojų už demokratiją atminimas. Vilnius yra mūsų bendros kilnios laisvės miestas ant bendrų krikščioniškų ir Lietuvos istorijos pamatų“, – sveikinime teigė R. Šimašius.

Tuo metu Rusijos ambasadorius A. Udalcovas, kalbėdamas Lietuvos ir Rusijos vėliavomis papuoštoje scenoje, reiškė nuostabą, kad rusai skirstomi į Kremliaus ir Lietuvos rusus.

„Aš manau, kad jūs patys be sufleravimų pasirinksite, kokie jūs rusai. Aš pats savo kilme rusas, manau, rusai turi būti pirmiausia rusais, nepriklausomai nuo to, kur gyvena,“ – kalbėjo A.Udalcovas. Jis ragino susirinkusiuosius nepamiršti Rusijos, savo ruožtu žadėdamas valstybės rūpestį tėvynainiais.

Renginyje dalyvavęs europarlamentaras Darbo paritjos vadovas Viktoras Uspaskichas tikino, jog Rusų kultūros dienos - ne politinis renginys, tačiau bandomas politizuoti jį kritikuojančiųjų.

„Politizuoja mūsų radikalai, sukelia tirukšmą, aišku, populiarina tą renginį. Daugiausia nuo šitos scenos politizuoju tai turbūt aš, o tie kur atvažiuoja koncertuoti, jie net painioja Lietuvą ir Latviją, koks skirtumas kur jiems groti“, - žurnalistams šeštadienį kalbėjo V. Uspaskichas.

Šiuo metu vykstant Vingio parko estrados remonto darbams, renginio dalyviai ir žiūrovai būrėsi erdvėje šalia estrados. Koncertavo Lietuvos ir Rusijos vaikų, jaunimo kolektyvai, organizatoriai susirinkusiesiems nemokamai išdalino rėmėjos bendrovės „Pieno žvaigždės“ 29 tūkst. porcijų ledų.