Jos teigimu, planuojantys vykti į pajūrį turėtų itin atidžiai peržvelgti orų prognozes – net jei bus gana šilta, vandens temperatūra patiks ne visiems.

– Birželio pirmąją savaitę sulaukėme staigaus atvėsimo. Ar greitai sugrįš šiluma?

– Galima sakyti, po trumpo atvėsimo pradedame atsigauti ir artimiausiu metu orai vis šils.

– Dar pirmadienį leipome nuo karščio, o vėliau temperatūra krito dešimčia laipsnių, naktimis jau prisiminėme ir šalnas. Ką sinoptikai galvoja apie tokius orų pokyčius per pastarąsias dienas?

– Tokių svyravimų būta ir anksčiau. Yra buvę ir labai šiltų birželio pradžių, ir ganėtinai vėsių. Pernai birželio pradžioje buvo trumpam atkeliavęs šaltas oras, temperatūra krito iki vieno laipsnio šalčio. Keisčiausia, kad šalnos buvo fiksuotos arčiau jūros – pamaryje ir pajūryje.

Užpernai birželio pradžioje taip pat būta šalnų iki 3 laipsnių šalčio, o pačios intensyviausios ir stipriausios buvo šio amžiaus pradžioje – 2001 m. ir 2004 m. Tais metais temperatūra pažemyje, dirvos paviršiuje buvo kritusi iki 5 laipsnių šalčio.

Taigi šalto oro įsiveržimas vasaros pradžioje būdingas mūsų klimatui, tikrai nėra retas reiškinys

– Tačiau tokios sausros, regis, seniai nebūta.

– Dažniausiai sausros būdingos antrai vasaros pusei, kai susikaupia daugiau šilumos ir labiau įkaista orai. Praėjęs ruduo buvo gan lietingas, o ir tokio sauso pavasario, kaip šis, seniai nebuvo, tad natūralu, jog pamiršome, kad gali būti tokia sausra. Šių metų pavasaris buvo išties neįprastai šiltas, gegužę lepino šilti kaip vidurvasarį orai. Todėl anksčiau įšilo ir greičiau viskas ėmė džiūti.

– Šios vasaros pradžia yra išskirtinė?

– Nepasakyčiau. Neretai pasitaiko, kad vasara prasideda lepindama šiluma. Pirmąjį šių metų birželio pirmadienį kai kuriose Lietuvos vietose užfiksuota rekordinė šiluma. Tokių šiltų birželių buvo ir anksčiau. Pavyzdžiui, pirmąjį 2011 m. dešimtadienį skirtingose vietose net penkias dienas buvo fiksuotos labai aukštos temperatūros. Todėl galima sakyti, kad birželio pradžiai tai įprasti orai.

– Sugrįžta šiluma?

– Savaitgalį lietus turėtų pasitraukti ir šeštadienį bei sekmadienį turėtų būti sausa. Vyraujant vakarų ir pietvakarių vėjui pajūryje bus vėsiau nei kitur Lietuvoje. Temperatūra penktadienį numatoma apie 20–22 laipsnius šilumos, o savaitgalį turėtų būti dar šilčiau, nors 28 laipsnių karštis nelepins pajūrio. Malonesnė žinia, kad nors trumpam atsisukus vėjui iš vakarų, jūra turėtų būti šiltesnė. Kol kas vandens temperatūra 8–10 laipsnių, tad vargu ar dažnas nori maudytis.

– Kokie orai laukia kitą savaitę?

– Tokio drastiško atvėsimo nenumatome, orai išliks šilti, karšta bus nuo sekmadienio iki antradienio rytiniuose rajonuose. Ten temperatūra gali kilti iki 28–30 laipsnių. Didesnė tikimybė, kad vakariniuose rajonuose bus vėsiau – apie 25 laipsnius. Savaitės viduryje turėtų atkeliauti daugiau neramaus oro, su trumpomis liūtimis ir perkūnija, atgaivinti mus šiek tiek. Tačiau lietus ilgai neužsibus, antroje savaitės pusėje bus protarpiais lietus, bus ir perkūnijų, tačiau bus apie 22 laipsnius šilumos, taigi bus nekaršta, tačiau labai šilta.