Kaip savo rašte Seimo kanclerei Daivai Raudonienei nurodė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) vadovaujanti A. Širinskienė, įtarimų dėl to, kad iš Seimo pirmininko sekretoriato nutekėjo informacija, kilo po birželio 1-ąją portale lrytas.lt pasirodžiusio straipsnio, iliustruoto Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Dariaus Jauniškio raštu parlamento vadovui. Tai, kad raštas skirtas būtent V. Pranckiečiui, matyti iš dokumento viršuje uždėto Seimo pirmininko antspaudo ir vizos, kurie nebuvo užtušuoti.

„Kadangi rašto viršutiniame kampe yra uždėta Seimo Pirmininko V. Pranckiečio viza ir antspaudas, darytina išvada, jog žurnalistams buvo perduota rašto, saugomo Seimo Pirmininko sekretoriate, kopija. Dėl to yra manytina, jog Seimo pirmininko sekretoriato darbuotojai, atsakingi už dokumentų valdymą, galimai neužtikrino VSD Seimo pirmininkui adresuoto rašto saugojimo, ir su tarnyba susijusia informacija naudojosi kitaip, nei numato teisės aktai, dėl ko raštas buvo perduotas žiniasklaidos atstovams ir išviešintas“, – nurodoma kreipimesi į Seimo kanclerę.

TTK pirmininkė dėl to prašo pradėti tarnybinį patikrinimą ir nustatyti atsakingus asmenis, dėl kurių veiksmų ar neveikimo nebuvo užtikrintas tinkamas disponavimas gautu dokumentu.

Viktoras Pranckietis

A. Širinskienė, kalbėdama su DELFI, patvirtino, kad kreipėsi dėl patikrinimo. Politikės teigimu, triukšmą sukėlęs VSD raštas buvo adresuotas Seimo Nacionalinio ir saugumo gynybos komitetui (NSGK) bei Seimo pirmininkui, tačiau galėjo nutekėti iš parlamento vadovo kabineto, nes komitetui skirtas raštas vizuotas kitaip.

„To, kas įvyko, formalusis aspektas yra kiek tragikomiškas, nes nutekėjo raštas, kuriuo VSD informavo Seimo pirmininką apie jau įvykusį ankstesnį žvalgybinių dokumentų nutekėjimą. Kai matai tokią situaciją, kai viešinami valstybės saugumo institucijų dokumentai, adresuoti Seimo pirmininkui, kyla tam tikras nerimas, kad V. Pranckiečio sekretoriate galbūt neužtikrinama dokumentų, ir ypač tokių jautrių, apsauga“, – kalbėjo politikė.

Jos teigimu, situacija sudaro įspūdį, jog vyksta tyčinis dokumentų viešinimas. „Tai, kad išnešami trečiajam valstybės asmeniui adresuoti dokumentai, diskredituoja Seimo veiklą, pakerta pasitikėjimą jo institucijomis, ir, be abejo, menkina ir paties Seimo pirmininko gerą vardą“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Politikės manymu, ši situacija rodo, kad Seimo pirmininko sekretoriate yra dokumentų tvarkymo problemų. „Ir šiuo atveju sekretoriato vadovė turėtų prisiimti tiek moralinę, tiek politinę atsakomybę, nes pasekmės šiuo atveju yra ir politinės, ypač, kai nuteka VSD vadovo raštai“, – kalbėjo „valstietė“.

Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė DELFI sakė, kad tarnybinis patikrinimas jau atliekamas, tam sudaryta speciali komisija, o rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį.

„Esame visiškai tikri, kad informacija nenutekėjo iš Seimo pirmininko sekretoriato. Pirmininkas tikrai neturi abejonių, kad informacija pateikta iš jo aplinkos. Nėra keliamas pasitikėjimo sekretoriatu klausimas“, – aiškino ji.

Sekretoriato vadovė pabrėžė, jog į viešumą patekęs dokumentas nebuvo įslaptinta informacija, bet vienos institucijos raštas kitai.

Pasak G. Žukaitės, dokumentas į viešumą galėjo patekti iš kitų Seimo kanceliarijos padalinių.

„Tuo metu, kai pasirodė viešumoje, daugybė žmonių tą raštą jau turėjo – jis buvo prieinamas 20-30 žmonių. Dokumentas buvo atiduotas ne vienam padaliniui jį svarstyti, parengti atsakymus. Todėl atliekamas tyrimas, kas tą raštą vis dėlto galėjo nutekinti

Publikacijoje, kurioje buvo paviešintas VSD raštas, skelbiama apie D. Jauniškio gegužės pabaigoje V. Pranckiečiui pateiktą informaciją. Seimo pirmininkas tuo metu buvo informuotas, kad gegužės 23 dieną žiniasklaidai buvo nutekinta Seimo NSGK pateikta žvalgybos informacija apie įmonių grupę „Vilniaus prekybą“. Saugumo vadovas įspėjo Seimo pirmininką, kad tokiais veiksmais politikai pažeidžia įstatymus, ir reikalavo, kad Seimui pateikiama žvalgybos informacija būtų naudojama tik įstatymuose numatytiems tikslams.

„Tokie veiksmai, kuomet neteisėtai yra atskleidžiama žvalgybos informacija ar ji naudojama kitiems tikslams, negu numato Žvalgybos įstatymas, užtraukia teisinę atsakomybę“, – teigiama rašte.

Portalo straipsnis buvo iliustruotas rašto Seimo pirmininkui kopija, kurioje aiškiai matyti, jog tai V. Pranckiečiui teiktas dokumentas.