„Tyrimui ryžtas Seime yra. Tyrimą inicijuos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija, tai yra aptarta koalicijoje taip pat. Manau, kitą savaitę gali būti taip, kad ta komisija atsiras“, – sakė jis DELFI.

Taip „valstiečių“ lyderis sureagavo į trečiadienį ryte „Žinių radijuje“ nuskambėjusius Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio žodžius, kad jis nemato pagrindo tirti konservatorių vaidmenį įsigalint koncernui „MG Baltic“.

Apie tai antradienį prabilo Seimo NSGK dirbęs LVŽS atstovas Dainius Gaižauskas, frakcijos vardu raginęs tęsti parlamentinį tyrimą, taip pat žarstęs kaltinimus opozicinei Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

„Žiūrėkite, kaip bijo konservatoriai. Žinote, kodėl bijo? Nes jau viskas atvirai. (...) Gerbiami konservatoriai, jums riesta, pripažinkite“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

V.Pranckietis „Žinių radijui“ kalbėjo, kad D. Gaižauskas tiesiog bandė „pasakyti kažką aštriai“. Seimo vadovas pabrėžė, kad konservatorių santykių su „MG Baltic“ tyrimui reikia pagrindo, be to, turėtų būti kalbama apie atskirus asmenis, o ne apie visą partiją.

„Mes šnekamės frakcijoje, mes šnekamės koalicijoje, pas mus yra bendra nuostata, matome, kas aplinkui vyksta, ir suprantame, kad tyrimas dėl politikų įtakos visuose tuose procesuose, valstybę paverčiant tam tikrų verslo grupuočių įkaite, bus, nes ta įtaka neatskleista. Seimo pirmininkas apie tai girdėjo, bet jis daro tokį keistą pareiškimą.

Šiandieninis jo pareiškimas, kad nereikėtų tirti, yra jo asmeninė nuomonė, nieko bendro neturinti su bendra nuomone. Visuomenė neturėtų suprasti, kad Seimo pirmininko pasakomi žodžiai ką nors bendro turi su Seimo daugumos ar LVŽS frakcijos nuomone“, – tvirtino R. Karbauskis.

Kalba apie likusius neatsakytus klausimus

Antradienį, Seimui patvirtinus pusę metų NSGK vykdyto tyrimo išvadas, komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas žurnalistams teigė, kad šis darbas toliau tęsiamas nebus.

„Viskas yra išsiaiškinta. Tikrai. Viskas. Tiesiog reikia paskaityti išvadas. Mes turime įgyvendinti pasiūlymus, ir tam prireiks ir laiko, ir jėgų. Pats esu nusiteikęs eiti tuo keliu, ir jame naujų tyrimų nėra“, – sakė NSGK pirmininkas.

R. Karbauskis kalbėjo esantis dėkingas NSGK ir V. Bakui, atlikusiems savo darbą „toje temoje, kuri buvo suformuluota komitetui“.

„Bet per tą laikotarpį atsirado labai daug klausimų, kurie nebuvo niekaip minimi. Šiuo metu NSGK ir Seimas turi, remdamiesi paskelbtomis išvadomis, paruošti įstatymų projektus ir įgyvendinti pokyčius, kurie darytų įtakas neįmanomas. Bet kita problema, kad situacija iki galo nėra aiški nei visuomenei, nei mums patiems, kas slypėjo už visų veiksmų.

Tirsime politikus, kurių įtaka darė žalą valstybei, ir apie tai informuosime visuomenę visomis įmanomomis priemonėmis. NSGK tyrime į tai nesiorientavo. Jie orientavosi į verslą ir jo įtakas, labai daug nuveikė atskleisdami jo veiksmus. Bet lieka klausimas, kuris visiems svarbus – kaip galėjo tie verslininkai šitaip elgtis be politikų. Niekaip negalėjo“, – pabrėžė R. Karbaukis.

Pasak LVŽS pirmininko, naująjį tyrimą turėtų atlikti ne NSGK ar kitas nuolatinis Seimo komitetas, bet parlamentarų sprendimu sudaryta laikinoji tyrimo komisija. Kaip numatoma Seimo Statute, iniciatyvos teisę sudaryti laikinąsias kontrolės arba tyrimo komisijas turi Seimo valdyba, komitetai, frakcijos ir ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė, jeigu tam tikrais atvejais nenumatyta kitaip. Jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės ar tyrimo komisiją, ją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu.

Konservatorių dalyvavimo nesitiki

Pasak R. Karbauskio, jo minimą parlamentinį tyrimą atliksiančioje komisijoje konservatoriai galėtų nedalyvauti. Kaip žinia, gegužės pabaigoje TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad jo vadovaujamos parlamentinės frakcijos nariai traukiasi iš visų „valstiečių“ organizuojamų tyrimų.

Taip apsispręsta po to, kai Seimas valdančiųjų iniciatyva pašalino konservatorių Andrių Kubilių iš specialiosios Seimo komisijos, tiriančios, ar pradėti apkaltą Socialdemokratų darbo frakcijos nariui Artūrui Skardžiui.

Pašalinti A. Kubilių buvo prašoma, nes jo sūnus Vytautas Kubilius buvo bendrovės „Modus grupė“, turinčios verslo interesų Baltarusijos energetikoje, stebėtojų tarybos narys. Antradienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atsisakė pradėti tyrimą pagal R. Karbauskio skundą, kuriame prašyt ištirti, ar A. Kubilius nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo neva pavėluotai deklaruodamas sūnaus santykių su verslo grupe.

VTEK konstatvo neturinti tiesioginių ir akivaizdžių duomenų, leidžiančių daryti išvadą, jog A. Kubilius skunde nurodytas aplinkybes deklaravo pažeisdamas įstatyme nustatytą tvarką bei terminus.

O komisijoje jie gali nedalyvauti. Jokių problemų. Mes padarysime jiems malonumą įgyvendinti savo politinį pažadą komisijos darbe nedalyvauti.

„Konservatoriai pranešė, jog jie daugiau „valstiečių“ inicijuojamose komisijose nebedirbs. Jeigu tyrimą pavestumėme kažkuriam Seimo komitetui, tokiu atveju neleistumėme konservatoriams pasinaudoti šita politine savo valia, nes jų nariai yra visuose komitetuose. O komisijoje jie gali nedalyvauti. Jokių problemų. Mes padarysime jiems malonumą įgyvendinti savo politinį pažadą komisijos darbe nedalyvauti“, – ironizavo R. Karbauskis.

Įvardijo keliamą sąlygą prezidentei

Kalbėdamas apie planuojamą tyrimą, R. Karbauskis akcentavo, kad laikinoji komisija nagrinėtų ne tik esamų ar buvusių Seimo narių, bet ir prezidentės Dalios Grybauskaitės vaidmenį politiniuose procesuose.

Pasak LVŽS lyderio, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) jau kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl balandį paviešinto prezidentės bei buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimo elektroniniais laiškais, prašydamas patvirtinti šių laiškų autentiškumą.

Šiuose laiškuose, kuriuos prezidentė neva rašė iš tulpes@lrpk.lt elektroninio pašto, aptarinėjamos generalinio prokuroro skyrimo aplinkybės, siūlymai perduoti LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“, turint mintyje žurnalistą Tomą Dapkų. D. Grybauskaitė viešai yra pareiškusi, kad laiškų autentiškumo patvirtinti negali.

R. Karbauskis teigė, kad teisėsauga nurodė informaciją perdavusi teismui, o ši institucija TTK perdavė neturinti įstatyminės prievolės atsakinėti į Seimo komitetų paklausimus.

„Iš tiesų, teismai neturi prievolės atsakinėti į komitetų paklausimus. Bet specialiajai tyrimo komisijai – prievolė bus. Šioje situacijoje komisija gali išsikviesti asmenis duoti parodymus, ir taip toliau“, – kalbėjo LVŽS vadovas.

Ne aš tuos laiškus rašiau, ne aš juos publikavau. Bet jie buvo rašyti, ir už tai reikia atsakyti. Tai nėra kerštas, bet visuomenė turi žinoti – tie laiškai autentiški ar ne. Nes jeigu jie nėra autentiški, niekaip nesuprantu, kodėl prezidentė nesikreipė į teismą dėl šmeižto. Bet ji nesikreipė, ir tai yra netiesioginis įrodymas, kad tie laiškai autentiški.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog sudaryta tyrimo komisija kviestų prezidentę apklausai, R. Karbauskis sakė: gali tekti. Nebent, jo teigimu, šalies vadovė įvykdytų vieną sąlygą.

„Jei prezidentė per tą laiką, kol bus sukurta komisija, pripažins, kad tie laiškai vis dėlto autentiški – o mes kėlėme klausimą tik dėl kelių laiškų, tų, kur minimas „skalikas“, bei susijusių su generalinio prokuroro skyrimu, – specialiajai komisijai jai nebereiks atsakinėti. Jeigu atsakymai iš institucijų neateina, prezidentė toliau abejoja laiškų autentiškumu, tai tokiu atveju mums nelieka kitos išeities“, – tvirtino jis.

Pasak R. Karbauskio, tokie sprendimai nereiškia „jokio karo“ su šalies vadove.

„Ne aš tuos laiškus rašiau, ne aš juos publikavau. Bet jie buvo rašyti, ir už tai reikia atsakyti. Tai nėra kerštas, bet visuomenė turi žinoti – tie laiškai autentiški ar ne. Nes jeigu jie nėra autentiški, niekaip nesuprantu, kodėl prezidentė nesikreipė į teismą dėl šmeižto. Bet ji nesikreipė, ir tai yra netiesioginis įrodymas, kad tie laiškai autentiški“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.