„Kol kas nematau todėl, kad nesibaigė teisinis procesas. Lietuva turi galimybę skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, ji nėra dar apsisprendusi“, - trečiadienį po NSGK posėdžio, kuriame buvo svarstomas EŽTT sprendimas, sakė V. Bakas.

Jo nuomone, Lietuva artimiausiu metu turės sprendimą, kaip elgsis šiuo atveju.

„Lietuva yra tarptautinių organizacijų narė, mes gerbiame teismo sprendimus. Vyriausybė ieško būdų, analizuoja, kaip būtų galima įgyvendinti šį teismo sprendimą, bet be to, kad mes šiandien tai svarstome, mes turime kaip valstybė galimybę skųsti tą sprendimą, ir aš manau, mes artimiausiu metu turėsime sprendimus, kaip elgsis toliau Lietuva“, - žurnalistams sakė V. Bakas.

Jo vertinimu, šis unikalus EŽTT sprendimas tikrai yra iššūkis.

„Tai unikalus atvejis, paaiškėjo, kad mes net neturime pareiškėjo, nežinome, ar tas pareiškėjas egzistuoja, bet, nepaisant to (...), teismo sprendimas yra ir teismo sprendimą reikia vykdyti arba jį skųsti. Tokia galimybė yra“, - sakė V. Bakas.

Gegužės pabaigoje Europos Žmogaus Teisių Teismas priėmė verdiktą, kad Lietuva ir Rumunija prisidėjo prie JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vykdytos programos, leisdamos laikyti terorizmu įtariamus asmenis jų teritorijose įkurtuose slaptuose kalėjimuose.

Šiuo metu Gvantaname kalintys du įtariamieji padavė šalis į teismą, tvirtindami, kad nuo 2004 iki 2006 metų buvo laikomi vadinamuosiuose CŽV „juoduosiuose objektuose“.

Lietuva buvo pripažinta kalta dėl to, kad jos teritorijoje nuo 2005 metų vasario iki 2006 metų kovo veikė slaptas CŽV kalėjimas, kuriame tuo metu buvo neteisėtai įkalintas aukšto rango palestiniečių „Al Qaeda“ operatyvininkas Abu Zubaydahas.

Teismas nusprendė, kad tiek Lietuva, tiek Rumunija pažeidė įtariamųjų teises pagal Europos žmogaus teisių konvenciją.

Abi šalys įpareigotos nukentėjusiais pripažintiems vyrams sumokėti po 100 tūkst. eurų.