„Žinoma, aš pasitikiu savo komisijos nariais, tai yra kompetentingi, patyrę teisės specialistai, o D. Paulauskaitė – žurnalistė“, – antradienį dėl komisijos sprendimo atėjęs aiškintis į konservatorių frakciją sakė E. Sakalauskas.

Pats naujasis VTEK vadovas pažymėjo nuo to klausimo svarstymo nusišalinęs, nes yra deleguotas premjero. Į daugelį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų klausimų jis neatsakė, motyvuodamas nusišalinimu.

„Aš kaip minėjau, nusišalinimas reiškia nusišalinimą visa esme, visom formom. Kištis į minėtą sprendimo projektą, projekto svarstymą ar galimą apskundimą nelabai turėčiau teisės pagal įstatymą, nusišalinimas yra nusišalinimas“, – sakė VTEK pirmininkas.

Klausiamas, kaip pats būtų balsavęs tokioje situacijoje, E. Sakalauskas teigė negalintis atsakyti.

„Negaliu pasakyti, ar būtų pradėtas tyrimas, ar nebūtų, bet aš būčiau aktyviai dalyvavęs“, – sakė VTEK vadovas.

E. Sakalauskas į konservatorių frakcijos posėdį pakviestas po naujienų portalo 15min.lt publikacijos, kad VTEK nuslėpė tiesą apie nedeklaruotus S. Skvernelio žmonos ryšius.

Anot 15min.lt, komisijos posėdyje buvo konstatuota, kad premjeras privalėjo deklaruoti, jog jo žmona yra banko „Swedbank“ akcininkė, bet jis to nepadarė. Tuo tarpu komisija nusprendė išcenzūruoti atsakymą žurnalistams, nutylėjo premjerui nepalankią dalį ir net nebalsavo dėl tyrimo pradėjimo.

Anksčiau portalas 15min.lt panešė, kad prieš Seimui balsuojant dėl naujo VTEK pirmininko paskyrimo komisija nutarė netirti, kodėl premjeras S. Skvernelis interesų deklaracijoje nenurodė, kad jo sutuoktinė Silvija Skvernelė turi „Swedbank“ akcijų.

Anot portalo, pildydamas turto deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai S. Skvernelis pažymėjo, kad 2016 metais jo žmonos valdomų akcijų vertė buvo beveik 7 tūkst. eurų. Tačiau šios informacijos nėra interesų deklaracijoje.

Premjeras vėliau aiškino, kad žmonai „Swedbank“ akcijų buvo suteikta kaip užmokesčio dalis. Ji šiame banke dirba.

Anot VTEK, Vyriausybės vadovas privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad jo sutuoktinė eina pareigas „Swedbank“, taip pat deklaravo turintis indėlį, paskolą, draudimo sutartį šiame banke. „Komisijos vertinimu, interesų konflikto grėsmė, kylanti iš S. Skvernelio (ar jo sutuoktinės) ryšių su „Swedbank“, yra atskleista“, – rašoma VTEK rašte 15min.lt žurnalistams.

E. Sakalauską į VTEK delegavo premjeras S. Skvernelis. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu pasiūlė jo kandidatūrą į komisijos vadovus, jis į šias pareigas paskirtas praėjusią savaitę.