Minėtomis dienomis vyks NATO sąjungininkų JAV Sausumos pajėgų II-ojo kavalerijos pulko persidislokavimas, kurio metu apie 3000 JAV karių su 1500 kovinės technikos priemonių persidislokuos iš Vokietijos į Baltijos šalis ir Lenkiją.

Didžiausias iki šiol Lietuvoje vykdytas tokio masto karinės technikos judėjimas numatomas per Kalvarijos užkardą, kiek mažesnis - per Lazdijų. Technika nuo Kalvarijos užkardos „Via Baltica“ (E67) keliu judės per Lietuvos teritoriją į Latvijoje vyksiančių pratybų vietas, daugiausia į karinį Adažį poligoną. Kita kolonos dalis tęs kelionę į Estiją. JAV karių kolonos, kurios dalyvaus pratybose Lietuvoje, nuo Kauno rajono judės į pratybų vietas Lietuvos kariniuose poligonuose Rukloje ir Pabradėje. Birželio 18-21 dienomis kariai iš pratybų vietų tais pačiais maršrutais sugrįš į nuolatines dislokacijos vietas.

Anot Susisiekimo ministerijos, Lietuvos piliečiams, planuojantiems kelionę per Lietuvos ir Lenkijos sieną minėtais maršrutais, rekomenduojama pasirinkti kitą kelionės datą, nes minėtais laikotarpiais kelionė dėl intensyvaus karinės technikos judėjimo gali užtrukti ilgiau nei įprastai. Tiems, kurie neturės tokios galimybės, rekomenduojama vengti kelionės tamsiu paros metu, kuomet vyks intensyviausias karinės technikos judėjimas.

Kiekvieną karinę koloną lydės Lietuvos karo policijos automobiliai, kurie reguliuos ir užtikrins saugų eismo judėjimą.

Kaip ELTA jau skelbė, karinės jūrų pratybos „Baltops“ vyksta lygiagrečiai su didžiausiomis nacionalinėmis pratybomis „Perkūno griausmas 2018“, kuriose dalyvauja 9000 karių ir kitų šalies institucijų pareigūnų. Kartu vyksta Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Liepsnojantis kalavijas“, JAV pratybos „Kardo kirtis“ ir NATO pratybos „Tvirtas kobaltas“.

Tokio tipo ir lygio pratybos, kai šalį treniruojamasi ginti visais nacionaliniais pajėgumais ir su sąjungininkų pagalba, rengiamos praktiškai po 20 metų pertraukos. Kiekvienos pratybos turi savo tikslus, joms vadovauja skirtingos vadavietės, bet jas vienija pagrindinis tikslas - Lietuvos ir regiono saugumo užtikrinimas.

„Baltops“ šiemet apima beveik visą Baltijos jūros regioną - karinės operacijos vykdomos tiek jūroje, tiek Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos oro erdvėse. Iš viso pratybose dalyvauja apie 50 laivų, 60 orlaivių ir 5000 karių iš 22 valstybių.