Tai siūlančias Seimo rinkimų įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo „tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas, Kęstutis Bartkevičius.

Jie siūlo atsižvelgti į tai, kad rinkėjų aktyvumas vykstančiuose rinkimuose mažėja, o pasitikėjimas politinėmis partijomis yra rekordinėse žemumose.

„Ženkliai mažėjanti Lietuvos demografinė padėtis taip pat prisideda prie to, kad naujoms politinėms partijoms, kaip demokratinės visuomenės garantui, yra sunku surinkti reikiamą skaičių steigėjų ir rinkimuose peržengti įstatymuose nustatytą 5 procentų barjerą“, - sako projekto autoriai.

Šiuo metu galiojančiame Seimo rinkimų įstatyme nustatyta, kad, partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tada, kai už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtiniam kandidatų sąrašui prilygintinas sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.