„Šiuo metu yra rašomos išvados – ir šiandien, taip pat numatoma dirbti savaitgalį. Mūsų tikslas iki trečiadienio parengti galutinį išvadų projektą ir teikti jį trečiadienio komiteto posėdyje komiteto nariams balsuoti. Po to pristatyti visuomenei tą pačią dieną“, – sakė NSGK pirmininkas Vytautas Bakas.

Pasak komiteto pirmininko, šiandien buvo numatyta buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus apklausa, tačiau „kadangi yra penktadienis, žmonės važiuoja į apygardas“, buvo sutarta, kad jis pateiks savo paaiškinimą raštu. Jis tai ir padarė penktadienio rytą.

V. Bakas taip pat pakvietė ir kitus politikus, kurie mano, kad jie nepelnytai buvo neapklausti arba nori pasisakyti, iki pirmadienio pateikti savo paaiškinimus raštu.

Vytautas Bakas

„Aš kviesčiau kolegas, jeigu kas nors norėtų, jie gali parašyti arba atsiųsti elektroniniu paštu, ateiti pirmadienį pasirašyti. Aš teiksiu tada trečiadienį komitetui, kad būtų prijungta prie tyrimo išvadų, ir mes jas tiesiog papildysime“, – sakė komiteto pirmininkas.
Jis neslėpė, kad ir pats sulaukia skambučių iš politikų. Yra tokių, kurie pyksta.

„Bet tikrai nėra reikalo ant mūsų pykti, nes visi kartu galime ir pasitaisyti, ir bendradarbiauti atskleidžiant visuomenei informaciją.Iš to, ką matau, kai kurie žmonės net nežinojo, kad jais manipuliuojama arba žaidžiama. Nes įtaka buvo taip sustyguota, kad ji nebuvo tokia paprasta: „aš paskambinau – tu padarei“, ji buvo labai rafinuota“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Neigia, kad planuoja tyrimą tęsti

NSGK pirmininkas nusistebėjo spaudoje ir internete paskaitęs, kad planuojama tyrimą tęsti. Nors neneigia, kad toks siūlymas komitete buvo.

„Trečiadienį nutarta, kad tyrimo netęsiame. (...) Nutarėme, kad jo nepolitizuojame. Pavyzdžiui, kviesti Landsbergį vien dėl to, kad jis Landsbergis nėra jokios prasmės. Plius yra teisminio nagrinėjimo procesas. Mes nesikišame į ikiteisminį tyrimą ir teisminį nagrinėjimą, ir bendru sutarimu nutarėme trečiadienį apsvarstyti ir balsuoti dėl galutinių išvadų ir pristatyti visuomenei“, – sakė V. Bakas.

Komiteto pirmininką nustebino kitokie pasvarstymai.

„Mane stebina tai, kas rašoma. Nes aš žiūriu, kad ir komentuoja žmonės, kurie yra nesusiję su tyrimu, ir jie sukelia iliuzijas, kad kažkas kažką tęs. Ne, netęs. Komitetas turi Seimo mandatą, Seimo ribas nustatytas ir terminus, ir mūsų pačių apsisprendimą šitas išvadas viešinti“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, trečiadienį viskas vyks taip: NSGK balsuos dėl išvados, ji bus priima, registruojama Seimo duomenų bazėje, ir tokiu būdu taps prienama visiems Lietuvos gyventojams internete. Tada bus rengiama spaudos konferencija, kuri taip pat bus transliuojama internetu, ir pristatoma žurnalistams.

Didžioji dalis informacijos išslaptinta

Pasak komiteto pirmininko, NSGK kreipėsi į specialiąsias tarnybas prašydamas išslaptinti informaciją, kuri buvo pateikta tyrimui. Ir didžioji dalis informacijos per kelis etapus išslaptinta. Tačiau išvadose bus remiamasi ir įslaptinta informacija.

„Ten yra keliolika liudytojų, ten yra tiek vieša, tiek nevieša žvalgybos informacija, tai yra tam tikra analitinė informacija, informacija iš valstybės institucijų. Mes kreipėmės į Vyriausiąją rinkimų komisiją, Viešųjų pirkimų tarnybą, Finansų ministeriją“, – vardijo V. Bakas.

Pasak jo, tai kas jau nutekėjo visuomenei yra tik detalė, kuri, „kai kuriais atvejais net nėra teisingai interpretuojama vien dėl to, kad nėra visos visumos“.

„Per skubotai daromos išvados ir keliamos emocijos“, – sakė V. Bakas.
Komiteto pirmininkas pažadėjo, kad viešai prieinamose išvadose bus pavardžių.

Slapta esą liks ta dalis informacijos, kuri yra kriminalinės žvalgybos informacija, informacija, kuri susijusi su dar atliekamais tyrimais, informacija, kuri gali atskleisti žvalgybos šaltinius arba veiklos metodus.

„Bet mes tikrai turime tikslą, ir tai, ką aš matau, bus pakankama, kad visuomenė galėtų susidaryti vaizdą apie patį paveikslą – pradedant nuo tų interesų grupių, kurios kiša pagalius į Lietuvos energetinę nepriklausomybę, baigiant nuo vidinių interesų grupių, kurios niekieno nerenkamos nori turėti kišenėje politikus arba naudingus sprendimus“, – sakė V. Bakas.

Žada argumentus dėl to, kad tyrimas selektyvus atremti trečiadienį

NSGK pirmininkas trečiadienį žada atremti argumentus, kad tyrimas yra selektyvus.

„Žmonės, kurie apie tai kalba, kalba yra dažniausiai tie, kurie nedalyvauja šiame tyrime. Aš tik galiu pasakyti, kad tose medžiagose, kurias gavome, buvo analizuojama visų parlamentinių partijų kai kurių Seimo narių, politikų arba tarnautojų atsparumas poveikiui“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, tie kurie buvo neatsparūs, jie buvo įvardinti komitetui, didžioji dalis jų bus įvardinta ir visuomenei.

„Mes netiriame atskirų politikų arba asmenų, žurnalistų. Mes analizuojame galios centrus, kurie darė įtaką politiniams sprendimams ir bando ją daryti: kas – tie centrai, kaip jie veikia, kokių jie interesai, ir per ką jie juos įgyvendina? Svarbu parodyti visuomenei šešėlinės politikos procesą, o ne kažkam atkeršyti“, – tikino V. Bakas.

Pasak jo, taip pat svarbu pasiūlyti kryptis, kurios galėtų pakeisti politinę kultūrą, užtikrinti, kad neatsirastų tokie galios centrai, kad sprendimus priimtų žmonių renkama valdžia.

„Kad žmonės galėtų tikėtis jų interesus atitinkančių sprendimų, o ne kažkokio veikimo po stalu, kurio niekas nemato, arba tokio, kuris egzistuoja 10-14 metų. 12 pažymų rodo, kad panašūs procesai vyko ir tuo metu, tik nežinau, kodėl nebuvo priimtas sprendimas jų tada išviešinti“, – sakė V. Bakas.

Negali patys išviešinti ankstesnių tyrimų

NSGK pirmininkas užsiminė, kad bus sprendimas ir dėl garsiųjų iki šiol neišviešintų 12 Valstybės saugumo departamento pažymų iš 2006 m. tyrimo.

„Sprendimas jūsų nenuvils. Mes turime sprendimą, kuris leis visuomenei susidaryti vaizdą, nes iš tikrųjų dalis tų pažymų yra šiek tiek susijusios“, – sakė V. Bakas.

Tačiau, pasak jo, NSGK „nėra viešųjų ryšių agentūra arba spaudos centras“.

„Mes neturime užduoties viešinti anksčiau atliktus tyrimus. Mes neturime tokių įgaliojimų. Bet mes galime rekomenduoti savo išvadoje tas pažymas tarkim VSD paviešinti. Bet patiems paviešinti tai būtų absurdas, nes tai prasilenktų su užduotimi,kurią suformulavo Seimas. Aš manau, kad visuomenė turi žinoti apie tas 12 pažymų“, – sakė V. Bakas.