Pratybas gegužės 23 d. stebėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Sausumos pajėgų vadas brg. gen. Valdemaras Rupšys, kitų pajėgų, institucijų atstovai, kiti Lietuvos ir užsienio svečiai. Ministras ir generolas V. Rupšys atliko simbolinius šūvius iš haubicų M50 ir M777.

„Nauja ir labai svarbi patirtis mūsų kariams. Tokios pratybos pasitaiko toli gražu ne kiekvienai šauktinių laidai,“ - sakė Sausumos pajėgų vadas brg. gen. V. Rupšys. Naujajame Generolo M. Pečiulionio artilerijos batalione tarnybą atliekantys nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai galėjo pirmą kartą šaudymus atlikti į taikinius sausumoje ir jūroje, naudodami kovinius šaudmenis.

Į taikinius jūroje buvo šaudoma iš trijų pozicijų, kuriose buvo JAV jūrų pėstininkai, vokiečiai su savaeigėmis haubicomis Pzh2000 ir gen. M. Pečiulionio artilerijos bataliono kariai.

Nuo gegužės 14 d. Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) ir Gaižiūnų poligone Rukloje (Jonavos r.) jau šeštą kartą vyksta kasmetinės netiesioginės ugnies paramos vienetų kovinio šaudymo pratybos „Ugninis griausmas" (angl. Flaming Thunder). Pratybos vyks iki gegužės 25 d., jų metu daugiau nei 1200 pratybų dalyvių vykdo kovinį šaudymą iš netiesioginės ugnies priemonių šviesiu ir tamsiu paros metu į taikinius ant žemės ir jūroje.

Pratybose „Ugninis griausmas 2018" dalyvauja daugiau nei 1200 karių iš 9 NATO valstybių (JAV, Kanados, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Vokietijos). Pirmą kartą šiose pratybose dalyvauja ir Kanados kariai, atvykę iš Latvijoje esančio NATO priešakinių pajėgų bataliono, bei Kroatijos ir Prancūzijos kariai iš Rukloje esančio NATO priešakinių pajėgų bataliono.

Pratybų „Ugninis griausmas 2018" pagrindinis tikslas - tobulinti įgūdžius ir vertinti ugnies paramos vienetų gebėjimą efektyviai vykdyti kovinio šaudymo užduotis, taip pat skatinti bendradarbiavimą tarp NATO valstybių netiesioginės ugnies paramos vienetų.