„Nepritariame pilietinio judėjimo „Kartu“ pirmininko vienasmeniškiems, su komanda neaptariamiems ir jos palaikymo neturintiems sprendimams, vertiname juos kaip kenkiančius judėjimui bei vykdomiems darbams, todėl išreiškiame savo valią nuo šio momento nebebūti pilietinio judėjimo „Kartu“ nariais“, – pareiškė 17-iolika panevėžiečių, praėjusiuose savivaldos rinkimuose aktyviai prisidėjusių prie „Kartu“ atėjimo į Panevėžio valdžios aukštumas.

Iš jų šeši – miesto Tarybos nariai. Panevėžio valdžios olimpe beliko tik vienas P. Urbšio patikėtinis – narystės judėjime neišsižadėjęs Rimantas Ridikas. Tarp pasitraukusiųjų – ir pats meras Rytis Račkauskas, nusiteikęs tęsti darbus dar vieną kadenciją mero poste.

Diskusijos iliuzija

Išėjimą R. Račkauskas motyvuoja paties lyderio P. Urbšio veiksmų sukelta krize judėjimo viduje. Seimūno netikėtą ir į viešumą išėjusį pareiškimą apie ketinimus kandidatuoti į merus prisiimant atsakomybę už dabartinės Panevėžio valdžios nepadarytus darbus R. Račkauskas yra prilyginęs perkūnui iš giedro dangaus arba dar drastiškiau – šūviui į nugarą.

„Tenka girdėti daug ir dažnų Povilo pasisakymų apie prisiimamą atsakomybę. Buvo deklaruojama atsakomybė už rinkimų sąrašą, vėliau – už Karbauskį ir jo kompaniją, dabar – už Panevėžį. Gal pagaliau laikas pačiam prisiimti atsakomybę už savo paties veiksmus ir jų padarinius?“ – esamiems ir buvusiems judėjimo nariams pasitraukimą aiškino R. Račkauskas.

Kol partijos dar tik bando dėlioti, ką pasiųsti kautis dėl mero posto, judėjimo „Kartu“ iššauto šūvio garsas labiausiai turėtų patikti jo politiniams oponentams. Anot jo, išeidami žmonės parodė nesitaikstantys su mėginimais manipuliuoti judėjimu siekiant vienasmeniškų tikslų. Dar vos prieš trejetą metų savivaldos rinkimuose demonstravusiame vienybę judėjime „Kartu“ dabar aidi kaltinimai vienų kitiems.

Pasak R. Račkausko, vis pasikartojantys P. Urbšio mėginimai kurti diskusijos iliuziją ir siekis neva išsaugoti bendrystę atrodo veidmainiškai ir vertintini kaip bandymai manipuliuoti savo paties sukurta situacija. „Manipuliacijos prieš bendražygius ir veikimas jiems už nugaros gali turėti vienintelį pavadinimą – išdavystė“, – judėjimo lyderio užmojį iš Seimo peršokti į mero postą nustumiant politinį bendražygį įvertino R. Račkauskas.

Opozicija trina rankas

Situacija judėjime „Kartu“ kelia žavesį politiniams oponentams. Šie trina rankas eskaluodami pastarųjų savaičių karščiausią miesto politinę naujieną – skilimo temą ir jau socialiniuose tinkluose užsimena apie galimą Panevėžio valdančiosios daugumos griūtį.

Opozicijos lyderė Gema Umbrasienė, į Tarybą išrinkta per valstiečių sąrašą, vėliau triukšmingai palikusi partiją ir šiuo metu atstovaujanti žaliesiems, mygia išsižadėjusius narystės judėjime „Kartu“ trauktis ir iš Tarybos. Tokį lūkestį opozicionierė motyvuoja prieš rinkimus „Kartu“ išsakytais pareiškimais neišduoti komandos iškeičiant ją į kitą politinę jėgą, o jei kuris nesilaikytų duoto žodžio, privalėtų savo vietą Taryboje užleisti kitam sąrašo „Kartu“ kandidatui.

Tokias drąsias įžvalgas judėjimo lyderis P. Urbšys atremia, jis aiškina politinius oponentus perlenkus lazdą. „Taip, prieš rinkimus buvo pasirašytas pasižadėjimas, kad jei visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ kandidatai perbėgs į kitas frakcijas, jei vadovausis asmeniniais interesais, jei nevykdys rinkimų programos, jie turės palikti miesto Tarybą ir užleisti vietą kitam.Reikia pripažinti, kad išėjusieji iš judėjimo dalį programos įgyvendino. Padaryta nemažai – miestą bandoma pažadinti iš sąstingio“, – politinės krizės galimybę atmeta P. Urbšys.

Nenumatė skilimo

Seimūnas tvirtina įžvelgęs, jog jo ketinimai kandidatuoti į merus sukels audrą judėjimo viduje. Visgi pripažįsta skilimo, koks įvyko, nesitikėjęs. Iš judėjimo pasitraukę 17-iolika aktyviausių narių sudarė net trečdalį „Kartu“ bendruomenės.

„Dirbau tokį darbą, kuriame reikėjo svarstyti visus variantus. Iš pat pradžių siūliau nekonfliktuoti, bet buvau paruošęs ir planą B – konfliktiškąjį variantą. Numačiau, kad gali būti skilimas, bet man buvo netikėtas sprendimas draskyti judėjimą. Galvojau, kad R. Račkauskas bandys pačiame judėjime įtikinti žmones, bet ne jam pritariančius skatinti išeiti“, – buvusiam artimam politiniam bendražygiui kirto P. Urbšys.

Prieš trejetą metų įkalbėjęs R. Račkauską dalyvauti tiesioginiuose mero rinkimuose nešant „Kartu“ vėliavą, dabar P. Urbšys neslepia apmaudo įgijęs konkurentą rinkimų kovoje. „R. Račkauskas net nebuvo judėjimo narys. Aš, kaip pirmininkas, pasiūliau jam galimybę būti meru. Jam buvo padengtas stalas, susodinti žmonės, o pats pakviestas sėstis į garbingiausią vietą stalo gale. O dabar jo noro sudraskyti judėjimą tikslas yra padaryti viską, kad būsimuose savivaldos rinkimuose neliktų visuomeninės politinės jėgos, kuri keltų tas idėjas, su kuriomis buvo ateita į savivaldą“, – rėžė seimūnas.

Pareiškimu apie kandidatavimą į merus nusistovėjusią politinę dėlionę Panevėžyje sujaukęs P. Urbšys tvirtina sutinkantis tokių užmojų atsisakyti ir netgi palaikyti R. Račkauską, tačiau tam kelia savo sąlygas.

„Jei emocijoms nusėdus pasimatys, kad mūsų idėjos sutampa, įsipareigojimai ir pagrindinės nuostatos lieka, gerai – toliau gali kitą kadenciją dirbti ir dabartinis meras. Pagrindinis dalykas, kaip jis supranta skaidrumą ir atvirumą savivaldoje“, – teigia parlamentaras. Seime be vietos P. Urbšio pareiškimas apie ketinimus kitąmet rinkimuose siekti Panevėžio mero kėdės sutapo su jo ir Seimo valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų frakcijos išryškėjusia priešprieša.

LVŽS sąrašo architektu vadintas P. Urbšys šiuo metu frakcijai nebepriklauso ir tapęs Mišrios grupės nariu. Seimūnas yra sakęs nematantis savęs šioje grupėje šalia kito panevėžiečio Broniaus Matelio.

„Kol kas dar nepersodino šalia B. Matelio, nors gal R. Karbauskis ir norėtų ten mane pasodinti. Esu iškėlęs idėją, kad Seime gali susikurti Seimo narių laisvo mandato frakcija, bet tikrai niekada neprisidėsiu prie B. Matelio iniciatyvos, kurią dabar stebiu Seime, įsteigti satelitinę konservatorių frakciją“, – pareiškė P. Urbšys.

Taryba stabilumu nepasižymėjo

Keisti politinę priklausomybę – jokia naujiena Panevėžio tarybos nariams. Nuo kadencijos pradžios per trejetą metų politines stovyklas pakeitė net 14-iolika Tarybos narių iš 31-o. Į miesto Tarybą per Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą išrinkti Gema Umbrasienė ir Mantas Leliukas šiuo metu Lietuvos žaliųjų partijos nariai. Iš trijų Darbo partijos atstovų Taryboje beliko vienas: iš „darbiečių“ pasitraukę Alfonsas Petrauskas ir Virginijus Viržintas kol kas nepartiniai.

Nepriklausymą partijoms demonstruoja ir buvę keturi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariai Vidmantas Baltramiejūnas, Algis Čeponis, Valdas Staugaitis ir Petras Luomanas. Nesulaukęs kadencijos pabaigos skilo ir P. Urbšio suburtas judėjimas „Kartu“. Iš jo pasitraukė Panevėžio meras Rytis Račkauskas bei Tarybos nariai Arūnas Balčiūnas, Daumantas Simėnas, Loreta Masiliūnienė, Vitalija Vasiliauskaitė, Darius Viržonis. Jie į Tarybą buvo išrinkti kaip nepartinio visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ kandidatai.