Naujasis valgiaraštis neįtinka

Įvedus naują valgiaraštį karių lėkštėse nebeliko burokėlių, silkės, kepenėlių ir razinų, tačiau kariai gali pasimėgauti švediškais kukuliais, aštriųjų paprikų troškiniais ir net makaronais su „Bolognese“ padažu.

Jau metus kariai valgo ne tik kitokį, bet ir brangesnį maistą. Vienos dienos lėšų suma kariui pakilo nuo 6 iki 8 eurų.

Tačiau toks valgiaraštis įtinka ne visiems kariams. DELFI pasiekė karinės tarnybos šauktinio laiškas, kuriame skundžiamasi, kaip teigiama, nesuderintu ir nevisaverčiu maistu.

„Karių maiste labai daug cukraus, grūdinių-miltinių produktų, naudojamas margarinas, rafinuoti-hidrinti aliejai, maistas yra stipriai perdirbtas ir pasterizuotas, o gyvūlinių produktų kokybė taip pat prasta, trūksta sveikųjų riebalų, vaisių ir daržovių“, – rašo karys. Jis siūlo peržvelgti velgiaraštį ir jį papildyti lietuviškomis daržovėmis bei vaisiais.

Karys skundžiasi, kad įvedus naująjį valgiaraštį ant stalų nugulė picos, mėsainiai, sausi pusryčiai, vaisių džemai, šokoladinės užtepėlės, blyneliai ir kiti įvairūs kepiniai. „Taip, kalorijų reikėjo daugiau ir jas padidino, tačiau padidino paprasčiausiai pigiais, nesveikais, sveikatai kenkiančiais produktais“, – sako jis.

Kario laiškas, kuriame jis skundžiasi tiekiamu maistu:

„Valstybė nemažai investuoja į karinę sferą: techniką ir įvairiapusį aprūpinimą, tačiau, sveikatos ir kario mitybos sferoje, manau, yra milžiniškų spragų, galimai keliančių pavojų kario sveikatai. Sveikas, kokybiškas maistas yra pamatas gerai sveikatai, o ji pas karį turi būti optimali. Karių maisto racione naudojami stipriai perdirbti produktai su daug įvairių konservantų ir chemikalų, kai kurie netgi kancerogeniški.

Karių maiste labai daug cukraus, grūdinių-miltinių produktų, naudojamas margarinas, rafinuoti-hidrinti aliejai, maistas yra stipriai perdirbtas ir pasterizuotas, o gyvūlinių produktų kokybė taip pat prasta, trūksta sveikųjų riebalų, vaisių ir daržovių. Yra šauktinių, kurie turi maisto alergijų, tačiau alternatyvų trūksta. Taip pat gaunamas kalorijų kiekis neatitinka fizinio krūvio, kurį atlieka karys, maisto reikėtų šiek tiek daugiau, didžiajai daliai klaustųjų svoris ganėtinai stipriai nukrito arba liesesni kariai nepriaugo raumenų masės.

Susidaro įspūdis, kad skiriamų kalorijų kiekis yra mažesnis negu reikia arba maitinimo įstaigos paprasčiausiai duoda mažiau negu turi duoti maisto. Tarnybos kariuomenėje metu karys kaip tik turėtų gauti daugiau kalorijų iš kokybiško, sveiko maisto ir vystyti savo kūną ir raumenyną, užtikrinti gerą hormoninę, imuninę organizmo veiklą, po tarnybos išeiti sustiprinęs savo kūną ir protą – sveikas, kokybiškas, natūralus maistas yra labai didelė to dalis.

Lietuvos kariuomenės kariai valgykloje

Maistas yra stipriai perdirbtas, su konservantais, toksiškais priedais, jame labai daug cukraus, grūdinių-miltinių produktų, naudojamas margarinas ir rafinuoti-hidrinti aliejai, gyvūlinių produktų kokybė prasta, trūksta sveikųjų riebalų. Ypatingai trūksta natūralių, šviežių ir kitaip paruoštų daržovių ir vaisių, geresnės kokybės gyvūlinių produktų, sviesto, kartoju, ne margarino ir kitų sveikųjų riebalų, skaidulinių medžiagų ir švaraus vandens.

Manau taip pat reikėtų stengtis, kuo daugiau naudoti natūralių lietuviškų produktų, nes užsienietiškuose naudojama daug daugiau pesticidų. Ganėtinai neseniai iš lietuviško maisto karių standarto buvo pakeista į NATO standartą ir manau, kad tai yra didelė klaida, nes lietuviškas standartas buvo sveikesnis.

Šauktinis
Gaunamas kalorijų kiekis neatitinka fizinio krūvio, kurį atlieka karys, maisto reikėtų šiek tiek daugiau, didžiajai daliai klaustųjų svoris ganėtinai stipriai nukrito arba liesesni kariai nepriaugo raumenų masės.

Pakeitimas į NATO mitybos standartą yra klaida, dėl kurios kareivių mitybos racione atsirado tokie maisto produktai, kaip mėsainiai, picos, sausi pusryčiai, vaisių (tiksliau cukraus) džemai, šokoladinės (cukraus) užtepėlės, blyneliai, ir įvairūs kepiniai iš perdibtų miltų, kur taip pat naudojamas margarinas ir hidrinti aliejai.

Taip, kalorijų reikėjo daugiau ir jas padidino, tačiau padidino paprasčiausiai pigiais, nesveikais, sveikatai kenkiančiais produktais. Visų pirma, toks maistas yra nesveikas, pavojingas sveikatai ir jame trūksta mūsų organizmui būtinų naudingų medžiagų, vitaminų, mineralų, antioksidantų, bioaktyviųjų medžiagų.“

Kariuomenės atsakas: nenaudojame nei margarino, nei perdirbtų produktų

DELFI susisiekus su Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovu kpt. Gintautu Ciuniu, šis tikino, kad šiltuoju metų laiku karių racione vyrauja sveiki, švieži produktai be konservantų, esą daržovės tiekiamos tik šviežios, o pusgaminių ar termiškai apdorotų produktų nepirko ir neperka.

„Lietuvos kariuomenėje šiltuoju metų laiku karių racione vyrauja sveiki, švieži produktai be konservantų (išskyrus sausąjį davinį). Marinuotos ir konservuotos daržovės Lietuvos kariuomenėje vartojamos 2-3 mėnesius žiemos periodu. Lietuvos kariuomenė negamina ir neperka jokių pusgaminių ar termiškai apdorotų produktų. Maistas gaminamas tiksliai pagal valgančių karių skaičių, jokie produktai nepaliekami „kitai dienai“ ir nėra pakartotinai šildomi“, – teigė G. Ciunis.

Karys sukritikavo valgiaraštį dėl esą per didelio cukraus kiekio produktuose. G. Ciunis tikina, kad cukraus kiekis karių maiste griežtai kontroliuojamas vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintomis normomis.

G. Ciunis taip pat teigia, kad rafinuotas aliejus naudojamas tik kepimui, riebaluose produktai niekada neverdami. „Karių valgiaraščiuose visiškai nenaudojamas margarinas, kariuomenė tokio produkto net neperka, – teigia G. Ciunis. – Taip pat stengiamasi naudoti kuo mažiau majonezo ir kitų riebalų kurių sudėtyje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių.“

Gintautas Ciunis
Lietuvos kariuomenėje šiltuoju metų laiku karių racione vyrauja sveiki, švieži produktai be konservantų (išskyrus sausąjį davinį). Marinuotos ir konservuotos daržovės Lietuvos kariuomenėje vartojamos 2-3 mėnesius žiemos periodu. Lietuvos kariuomenė negamina ir neperka jokių pusgaminių ar termiškai apdorotų produktų.

Šauktinio laiške išskiriami blyneliai, taip pat esą per didelė grūdinių produktų gausa, tačiau kariuomenės atstovas tikina, kad šių produktų nėra daug, o sklindžiai ar mieliniai blynai kariams esą patiekiami vos du ar tris kartus per mėnesį.

Beje, kartą per mėnesį kariai palepinami ir šokoladu.

Karys skundžiasi, kad „gaunamas kalorijų kiekis neatitinka fizinio krūvio“, tačiau kariuomenės atstovas teigia, kad mitybos planas buvo sudaromas atsižvelgiant į karių fiziologines normas.

„Kariams rekomenduojamos maisto normos atitinka paros maisto medžiagų kiekį ir energijos normas. Paminėtina, kad 2017 metais karių fiziologinės normos buvo koreguojamos atsižvelgiant į karių mitybos specifiką ir fizinius krūvius bei karių mitybai taikomas tarptautines rekomendacijas, nes dalis maistinių medžiagų rekomenduojamų paros normų yra pasikeitę. Valgiaraščiai yra sudaryti pagal karių fizinio aktyvumo rodiklius. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras pagal kompetencija įvertino sudatytus valgiaraščius ir patvirtino, kad valgiaraščių maistinės ir energetinės vertės atitinka Krašto apsaugos ir Sveikatos apsaugos ministrų 2017 m. patvirtintas normas“, – teigė G. Ciunis.

Lietuvos kario paros fiziologinė norma – 3600-3850 kcal/per parą.

Kaip teigia G. Ciunis, kariai maitinami sočiai ir sveikai: „Rytais valgomos košės, kasdien gaunama daug šviežių daržovių ir vaisių, tarp patiekalų vyrauja mėsos patiekalai, rečiau žuvis. Jau kurį laiką kariai gali rinktis alternatyvų valgiaraštį be mėsos arba valgiaraštį be gyvulinės kilmės produktų. Nuolat vykdomos šauktinių karių apklausos ir yra atsižvelgiama į jų pastabas ir pasiūlymus.“

Anot pašnekovo, didžioji dalis Lietuvos kariuomenės perkamų maisto produktų yra pagaminti Lietuvoje, o informacija apie kiekviename maisto produkte esančius alergenus patiekiama valgyklų stenduose.