Dauguma DELFI kalbintų abiturientų ir jų tėvų pasakojo, kad neketina išlaidauti: švęs sodybose arba tiesiog eis kartu pavakarieniauti, nors buvo ir tokių, kurie išlaidas skaičiavo šimtais.

O kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius ir „radistas“ Rolandas Mackevičius papasakojo apie linksmybes viešbučiuose, pramogų kompleksuose ir alkoholio paieškas užsienyje.

40 eurų – šventei, dar 150 – puošniems drabužiams

Vilkaviškyje gyvenanti Aida DELFI pasakojo, kad išleistuvių jos sūnus nešvęs – didžioji šventė numatyta paskutinio skambučio proga.

„Po 30 eurų rinkome visam tam baliui ir dar po 10 – mokytojų dovanoms, – įvardijo Aida. – Visa šventė vyks kaimo turizmo sodyboje.“

Abituriento mama pasakojo, kad paskutinio skambučio šventėje tėvai nedalyvaus, nes ji vyks dienos metu, o vėliau mokiniai važiuos į šventę sodyboje. Nei tėvų, nei mokytojų vakarinėje šventės dalyje nebus. „Tėveliai čia niekur nedalyvauja ir nei tėveliams, nei mokytojams jokio baliaus nebus. Ten bus tik vaikai“, – pasakojo ji.

Mama skaičiavo, kad sūnaus apranga kainavo daugiau nei šventė, nors ir pasinaudojo į prekybos centrus viliojančiomis nuolaidomis. „Sūnų „nuo... iki“ aprengiau už 150 eurų“, – įvardijo mama.

Ar šie pinigai sūnaus išleistuvėms – dideli? „Kai paskaitau tuos visus straipsnius, pagalvoju, kad nebrangu. Bet provincijoje tai yra tiesiog proto ribose“, – tikino pašnekovė.

Užteks to, kas liko klasės fonde

Abiturientę auginanti kaunietė DELFI pasakojo, kad išleistuvių jos dukros mokykloje niekas dar neorganizuoja, tad tikėtina, kad šventė bus tik ramus paminėjimas mokykloje.

„Apie išleistuves dar nieko nekalbėjome, o paskutinio skambučio šventę surengsime iš klasės fonde likusių pinigų, – pasakojo mama. – Bus mišios ir paskutinė pamoka su auklėtoja.“

Kaunietė teigė, kad jei trūks lėšų, daugiausia teks pridėti dar po 10 eurų, bet ne daugiau. Jos teigimu, ir per šimtadienį nereikėjo labai išlaidauti. „Susirinkome po 80 eurų, nebuvo labai didelė suma, – įvardijo moteris. – Manau, kad ir išleistuvės bus labai paprastos, savos klasės rate. Nebus jokių suknelių, jokių balių.“

150 Eur – šventei, o kostiumui – 250

Gargžduose gyvenantis abiturientas pasakojo, kad šventė jam ir tėvams kainavo 150 eurų, tačiau tai – tik maža išlaidų dalis.

„Dar 250 eurų kainavo kostiumas, žinoma, jį panaudosiu ir vėliau“, – kalbėjo pašnekovas.

Šventė, kaip tikino vaikinas, bus prabangi: „Bus ir vedėjai, ir kažkokia grupė koncertuos.“

20 Eur – dovanoms

Kėdainietis Ignas pasakojo, kad paskutinio skambučio šventei kiekvienas abiturientas skyrė po 20 eurų. 10 Eur bus skirta auklėtojos dovanai, o už likusią sumą pirks dovaną mokyklai bei gėlių mokytojoms.

„Po oficialios dalies su klasiokais važiuosime pabūti prie ežero, o išleistuvėms dar nesiruošėme, bet po atestatų įteikimo planuojame kartu su bendraklasiais išsinuomoti sodybą“, – pasakojo abiturientas.

Pasidomėjus, ar jie šią sumą vertina kaip didelę, Ignas tikino, kad tai „nei daug, nei mažai“.

Abiturientas su kitais bendraklasiais neplanuoja pompastiškos šventės. „Kiekvieno pasirinkimas yra skirtingas, atsižvelgiant į finansinę padėtį ir galimybes. Jei mokiniai gali sau leisti, tai kodėl gi ne“, – apie prabangias išleistuvių puotas kalbėjo vaikinas.

Užsienyje ieško ir įspūdžių, ir alkoholio

„Alternatyvų, kuo pakeisti įprastą išleistuvių balių, abiturientai pradėjo ieškoti jau prieš dvejus metus. Tada dar buvo labai keista tai girdėti, bet prieš metus jau turėjome kelias grupes, kurios išvyko į tokias keliones. Jie tuos pinigus, kuriuos būtų skyrę išleistuvių šventei, aprangai ir panašiai, išleido kelionei“, – pasakojo kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius.

Jis įvardijo, kad dažniausiai abiturientai kreipiasi kiekvienas turėdamas po 150 eurų biudžetą. Kelionių organizatorius pasakojo, kad už tokią sumą galima pasiūlyti įvairių netolimų kelionių autobusu.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Ieško tokios krypties, kad galėtų savaitgalį ar tris dienas praleisti jaunimui įdomiose vietose“, – įvardijo R. Širvinskas ir pridūrė, kad abiturientai iš karto įspėja, kad ieško ne istorinių objektų ir ekskursijų.

Jo teigimu, tokiai šventei tinka kruizas Baltijos jūra į Stokholmą, nes laive yra ir naktinis klubas, ir kitų pasilinksminimo vietų, kuriose abiturientai gali paskutinį kartą kartu pašėlti.

„Pernai dar nebuvo to klausimo, kad norėtų važiuoti ten, kur alkoholį leidžiama vartoti nuo 18 metų, bet šįmet šis klausimas atsirado. Buvo kelios tokios užklausos, bet nežinau, ar jos jau virto užsakymais, ar ne. Į užsienį jie norėtų išvažiuoti tam, kad galėtų pašvęsti ir būdami aštuoniolikos“, – sakė Rimvydas.

Anot jo, ieškantys to, ko Lietuvoje negali vartoti, žvalgosi į artimas šalis – itin patraukliai tokiems užsakovams atrodo Varšuva.

Tačiau negalima teigti, kad visi abiturientai, išleistuves švenčiantys ne Lietuvoje, ieško galimybės paragauti alkoholio. „Viena klasė organizavosi iššūkių kelionę, ieškojo kelionės į kalnus, į Slovakiją, – prisiminė Rimvydas. – Sakė, kad jiems tai įdomiau nei sėdėti prie stalo su tėvais ir mokytojais.“

Švenčia ir sodybose, ir viešbučiuose

„Radistas“ Rolandas Mackevičius DELFI pasakojo, kad dažniausiai sulaukia kvietimų vesti išleistuves ir šimtadienius. „Būna tokia išleistuvių savaitė, dažniausiai ji prasideda nuo trečiadienio ir tęsiasi iki šeštadienio vakaro. Nors yra buvę, kad dėl mūsų išleistuves perkėlė į sekmadienį“, – pasakojo R. Mackevičius.

Pasidomėjus, kokioje prabangiausioje vietoje „radistams“ yra tekę vesti išleistuvių šventę, R. Mackevičius tikino, kad abiturientai pirmiausia renkasi vietas, kur yra didelių erdvių: „Viskas priklauso nuo žmonių kiekio: viešbučiai, jei turi dideles terasas, salės, kaimo sodybos, buvo ir visą „Belmontą“ išsinuomavę.“

R. Mackevičius tikino nesistebintis didelėmis išleistuvių šventėmis. „Jei mokykloje daug moksleivių, visi po kažkiek „susimeta“, jei abiturientų trisdešimt, tai tokią šventę sunkiau suorganizuoti“, – svarstė pašnekovas.

Rolandas Mackevičius, Jonas Nainys

Ne pirmus metus išleistuves kartu su Jonu Nainiu vedantis R. Mackevičius pasakojo, kad šiai šventei abiturientai ruošiasi atsakingai. „Jaunimas puošiasi, juk nori nuotraukose atrodyti gražiai. Dažniausiai merginos labai gražiai pasipuošia, ieško tų suknelių po pusmetį, siunčiasi iš kažkur ar siuvasi, vyrukai taip pat puošiasi, nors būna ir tokių, kurie ateina su treningais arba iš viso neateina“, – šyptelėjo Rolandas.

„Radistus“ galima sutikti tiek renginių vedėjų, tiek didžėjų amplua; patys teigia, kad jiems labiau patinka šioje šventėje būti vedėjais. „Esame groję, bet ten būna labiau „pageidavimų koncertas“, reikia, kad visiems būtų pagal skonį, nes jaunimo daug ir jie skirtingi. Anksčiau tai darydavome, bet dabar nebe. Yra daug didžėjų, kurie turi susirinkę daugybę muzikos: nuo Džordanos Butkutės iki „Depeche Mode“. Jie groja, o mes vedame: renkame išleistuvių karalienę ir karalių, rengiame žaidimus, kuriuose dalyvauja ir mokytojai“, – kalbėjo pašnekovas.

Tiesa, kiek kainuoja jų paslauga, R. Mackevičius neįvardijo, tik palygino, kad kas vieniems brangu, kitiems gali atrodyti visiškai normalu.

Abiturientai, pasidalykite savo patirtimi ir papasakokite, kiek jums kainuos mokyklos išleistuvės. Kokia, jūsų nuomone, suma yra tinkama išleisti šiai šventei? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Išleistuvės“.