Penktadienį DELFI konferencijoje klausiamas apie tą situaciją, kai „MG Baltic“ priklausančioje žiniasklaidos priemonėje pasinaudojo eteriu savo politinei reklamai, R. Šimašius kalbėjo, kad klausimas greičiausiai yra „tos bylos kontekste“.

„Ar tuo metu, kai vyko Eligijaus Masiulio (šiuo metu kaltinimų politinės korupcijos byloje sulaukusio buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio – DELFI) derybos su „MG Baltic“, ar nebuvo kažkur derinami šitie reikalai. Iš tikrųjų negaliu šito komentuoti, aš porą kartų dalyvavau laidose, mane pakvietė – aš atėjau. Daugiau jokių peripetijų negaliu pasakyti, nes jų nėra“, – tvirtino Vilniaus meras.

DELFI primena, kad po 2015 metų pavasarį vykusių savivaldybių ir tiesioginių merų rinkimų Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) konstatavo, jog tuometinio Liberalų sąjūdžio lyderio E. Masiulio bei į Vilniaus merus kandidatavusio ir laimėjusio R. Šimašiaus pasisakymai LNK laidose buvo nepažymėta politinė reklama. Pagal įstatymą, nepažymėta politinė reklama politinės kampanijos laikotarpiu, laikoma paslėpta politine reklama ir yra draudžiama.

Šie politikai dalyvavo dvejose televizijos laidose – 2015 metų vasarį, prieš rinkimus rodytoje „Alfa savaitė“, kurią vedė dabar VSD pažymoje kaip koncerno „MG Baltic“ tarpininkas minimas LNK žurnalistas Tomas Dapkus, bei tų metų kovo viduryje, tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turo rodytoje žinių laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

VRK nusprendė, kad minėtose laidose „buvo skleidžiama nepažymėta politinė reklama, konkrečiai buvo skleidžiama informacija apie politinės kampanijos dalyvio idėjas, tikslus ar programą, propaguojamas politikas ar politinė partija“. Laidos „Alfa savaitė“ kūrėjas T. Dapkus tuo metu tvirtino, kad abu politikai į laidą kviesti reaguojant į aktualijas.

Patenkino vieną prašymą

Penktadienį DELFI konferencijoje klausiamas, ar už suteiktą reklamą iš politikų buvo kažko prašoma, pavyzdžiui, „MG Baltic“ palankių sprendimų, R. Šimašius sakė, kad vieną kartą T. Dapkus yra prašęs jo susitikti su „Ukrainos žurnalistu ar leidėju“.

„Tai teko susitikti. Dalykinis susitikimas“, – sakė R. Šimašius.

Kalbėdamas apie santykius su žurnalistu T. Dapkumi, R. Šimašius sakė dalyvavęs dvejose jo laidose ir buvęs keliolika kartų „sustabdytas koridoriuje“ tuo metu, kai dirbo Seime, „pasikalbėti po kelias minutes“.

„Priešingai nuo daugelio kitų, kaip aš matau, politikų pareiškimų, kad tai puikus žmogus, puikus žurnalistas, su kuriuo daug asmeniškai, nors ir formaliai bendraujama, aš tuo pasigirti negaliu“, – sakė jis.

Vilniaus meras tvirtino, kad, priešingai nei esą kai kurie kiti jo partijos kolegos, jis nebuvęs valdomas „MG Baltic“.

Partija pasitiki, Šimašius – ne

Kalbėdamas apie ketvirtadienį į viešumą patekusią VSD laiške Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) nurodytą informaciją, esą po E. Masiulio sulaikymo koncernas „MG Baltic“ nauju savo taikiniu pasirinko buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovą, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką V. Gailių, R. Šimašius atsiribojo tiek nuo jo, tiek nuo šiame kontekste paminėto partiečio europarlamentaro Petro Auštrevičiaus. Pastarasis VSD pažymoje minimas kaip galėjęs siekti praėjusį rudenį įvykusio R. Šimašiaus pasitraukimo iš partijos pirmininko posto.

„Pažyma atskleidė, kas buvo „MG Baltic“ pasirinkti lyderiai. Šiuo atveju, deja, tenka konstatuoti, kad tai mūsų partijos kolegos V. Gailius ir P. Auštrevičius. Tai, aišku, nereiškia jų pačių kažkokio asmeninio vaidmens, bet dėliojant visą mozaiką, kas buvo per pastaruosius dvejus metus, galiu pasakyti labai paprastai: yra posakis, kad jeigu atrodo kaip antis, skrenda kaip antis, tai greičiausiai ir yra antis.

Tą patį galima pasakyti, kad kalbos buvo labai keistos ir ne liberalų bendros idėjos labui daugeliu atvejų, veiksmai irgi buvo tokie patys, siekiant savo įtaką stiprinti, ir dabar pats koncernas vadina juos savo atstovais“, – kalbėjo R. Šimašius.

Jis teigė, kad dabar šie žmonės „turėtų labai pasistengti įrodyti“, kad nėra tokie, tačiau tokių pastangų esą nesimato.

„Dėl to ir A. Armonaitė, ir aš pareiškėme, kad nelaikome tų žmonių savo komandos nariais. Komandinis darbas yra pakrikęs, ir šiandien klausimas, kiek vieni kitais galime pasitikėti. Aš asmeniškai galiu drąsiai pasakyti, kad negaliu pasitikėti šiais dviem žmonėmis. Negaliu laikyti jų komandos nariais“, – sakė R. Šimašius.

Ketvirtadienio vakarą posėdžiavusi Liberalų sąjūdžio valdyba pareiškė pasitikinti V. Gailiumi ir P. Auštrevičiumi, kurie tvirtina nepalaikę neleistinų kontaktų su „MG Baltic“ ar koncerno atstovais. Taip pat nuspręsta kreiptis į teismą dėl VSD paviešintų teiginių, kurie, anot liberalsąjūdiečių, menkina partiją.