„Jis tokį pareiškimą ruošė ilgą laiką, nes jo pasisakymai suponavo į tokią ateitį“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo Pirmininkas.

Seimo vadovas P. Urbšį laiko svarbiu žmogumi parlamente ir pabrėžia, kad P. Urbšys palieka tik valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją, bet ne patį Seimą.

,,Manau, kad jis yra svarbus žmogus Seime. Jis lieka Seime ir toliau tęs veiklą“, - pabrėžė V. Pranckietis.

Seimo Pirmininkas pripažįsta, kad toks „valstiečių“ nubyrėjimas silpnina frakciją. P. Urbšys - jau trečias žmogus, paliekantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. Sausį frakciją paliko Bronislovas Matelis, o birželį - Dovilė Šakalienė.

ELTA primena, kad Seimui atsisakius tirti žemės ūkio reikalus, Seimo narys P. Urbšys pranešė pasitraukiąs iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos.

Politiko teigimu, jis buvo įsitikinęs, kad Ramūnas Karbauskis, deklaruodamas savo verslo skaidrumą, nebijos, kilus abejonėms, išsklaidyti jas.

P. Urbšys sakė esąs nustebęs, kai viešumoje iškilus abejonėms dėl R. Karbauskio verslo, jis pradėjo elgtis taip, kaip įprasta tiems, kurie politinę įtaką naudoja savo verslui stiprinti.

„Tokiu būdu sudarydamas galimybę opozicijai fiksuoti, kad frakcija yra priklausoma nuo „Agrokoncerno“ interesų. Iš principo negalėdamas su tuo sutikti, įteikiu pareiškimą išeiti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos“, - pareiškė P. Urbšys po Seimo sprendimo netirti padėties žemės ūkyje.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas nesiims parlamentinio tyrimo dėl padėties žemės ūkyje. Parlamentarai pritarė Seimo Ekonomikos komiteto siūlymui atmesti tokią tyrimo iniciatyvą. Už tai antradienį balsavo 53 Seimo nariai, prieš buvo 41, susilaikė 6 parlamentarai.

Anksčiau Seimo Kaimo reikalų bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai irgi nepritarė žemės ūkio padėties tyrimui.

Parlamentinį tyrimą inicijavusi opozicija siūlė ištirti stambiųjų žemvaldžių ir su jais susijusio verslo dominavimą. Taip pat buvo siūloma pateikti priemones, kurių įgyvendinimas leistų ateityje užtikrinti, kad ūkiai neviršytų nustatytos 500 ha žemės ūkio paskirties žemės ribos.