Pasak parlamentaro „tvarkiečio“ Petro Gražulio, žengti tokį žingsnį paskatino pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje pasirodę VSD dokumentai, kuriuose aptariami klausimai dėl galimos verslo grupių įtakos politiniams procesams ir valstybės saugumui.

„Reaguodami į tai norime sužinoti, kokios, D. Jauniškio manymu, teisėsaugos institucijos kaltos, kad 10 metų dėl šios situacijos nebuvo imtasi jokių veiksmų, bei kokios jėgos, pagal VSD turimą informaciją, siekė suskaldyti tiek buvusią Algirdo Butkevičiaus, tiek dabartinę Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio valdančiąją daugumą“, - sako P. Gražulis.

Parlamentarai teiraujasi, „ar VSD pažymose pateikta informacija nėra politiškai dozuojama, siekiant apsaugoti konservatorius ir Prezidentę Dalią Grybauskaitę? Kodėl VSD, informaciją rinkęs nuo 2002 metų ir stebėjęs kaip vyksta valstybės užvaldymas, nesiėmė jokių veiksmų sustabdyti šį procesą? Ar yra tikimybė, kad VSD pareigūnų veiksmams įtaką darė „MG Baltic?„

VSD vadovo iš Seimo tribūnos prašoma atsakyti, kas bylose prieš politines partijas darė spaudimą ikiteisminio tyrimo institucijoms. „Kaip vertinama situacija, jog verslo grupuočių Lietuvos užvaldymas susiformavo Prezidentės D. Grybauskaitės, kaip kovotojos su korupcija, valdymo metais? Kaip sustabdyti šį verslo grupių valstybės užvaldymą, ir ką siūlytumėte daryti, kad ateityje tokie procesai nepasikartotų?“ - atsakymus į šiuos klausimus norėtų sužinoti Seimo nariai.

Jie tikisi, kad VSD vadovas aiškiai atsakys į pateiktus klausimus ir išsklaidys Seimo nariams kylančias abejones.