„Per ministravimo darbą ne, bet susidurti su kai kuriais iš tų minimų verslų grupių (VSD paviešintų verslo grupių - ELTA) yra tekę kaip nevyriausybininkui. Ir esu iškilmingai ten išvadintas visokiais epitetais įdomiais. Iki šiol man yra įsirašę į atmintį viešoje erdvėje vieno iš minimo koncerno aukštų žmonių išvadinimai gaidžiu, žąsinu ir taip toliau“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo A. Veryga, pabrėždamas, kad koncerno vadovai nesiskaitydavo su žodžiais.

Sveikatos apsaugos ministras į kilusį skandalą, kai paviešinus Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, paaiškėjo, kad „MG Baltic“ koncernas bandė sau naudinga linkme paveikti politikus ir šalies institucijas, žiūrėjo pozityviai. Pasak jo, kilusi krizė padės apsivalyti ir sukurti naujas normas politikoje.

„Į šiuos skandalus aš žiūriu kaip į teigiamą dalyką. Daug metų kai kurie dalykai buvę tabu. Tai dabar apie juos pradedama viešai kalbėti, rodyti. Savo laiku estai kalbėjo apie liustraciją, tai šitas procesas man kažkuo yra panašus“, - samprotavo A. Veryga ir vylėsi, kad paaiškėję faktai padės sukurti produktyvesnes diskusijas dėl lobizmo ir jo reguliavimo.

„Ne visas lobizmas yra blogai. Turi būti mechanizmai, kurie leistų verslui skaidriai komunikuoti su politikais, bendrauti, atstovauti savo interesams“, - apibendrino ministras.

ELTA primena, kad pirmadienį paviešintoje VSD pažymoje, kuri yra adresuota Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), pateikiama medžiaga, atskleidžianti, kaip „MG Baltic“ koncernas bandė sau naudinga linkme paveikti politikus ir šalies institucijas.

Tačiau paviešintoje VSD informacijoje dalis teksto yra užtušuota, o tyrimo vadovas Seimo narys Vytautas Bakas po informacijos pasirodymo aiškino, kad paviešinta yra mažiau nei trečdalis visos medžiagos.

Antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad koncerno „MG Baltic“ korupciniai ryšiai buvo žinomi ir anksčiau, tačiau, akcentavo Prezidentė, tai teisėsauga turėjo įrodyti.

Tuo tarpu korupcija ir siekiu paveikti Lietuvos politikus bei institucijas kaltinamas koncernas „MG Baltic“ sako, kad paviešintos pažymos yra surežisuotos.

Pasak koncerno, viešai paskleista Valstybės saugumo departamento informacija rodo, kad prasidedant baudžiamosios bylos teismo procesui yra daromas tiesioginis poveikis bylą nagrinėsiantiems teisėjams, dėl ko kaltinamieji byloje nebegali tikėtis sąžiningo ir nešališko teismo.