„Šiek tiek stebiuosi, kad apie tai šnekama dabar, kai iš tikrųjų temos, kurios yra viešojoje erdvėje dėl korupcijos skandalų, yra tiek gilios ir ta informacija plūsta, kad kažkas tai prisimena apie Georgijaus juosteles. (...) Manau, kad tam tikras dėmesio atitraukimas vyksta tokį klausimą keliant. Iš tikrųjų diena ir tas srautas informacijos apie tai, kas čia dėjosi dešimtmečiais, rodo, kad visiems tiems, kurie valdė Lietuvą tuo laikotarpiu - ir liberalams, ir konservatoriais, ir socialdemokratams - visiems reiks į daug klausimų atsakyti“, - trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jo asmenine nuomone, jeigu iš tikrųjų mes manome, kad Georgijaus juostelės „yra kažkoks tai simbolis, susijęs su okupacijomis, su kažkokiu tai veikimu prieš Lietuvą, tokiu atveju, be abejonių, tas sprendimas galėtų būti, kad Lietuvoje tokiu ženklu nereiktų naudotis“.

„Mes uždraudėme kai kuriuos ženklus, susijusius su okupaciniu laikotarpiu“, - pastebėjo R. Karbauskis.

Kaip ELTA jau skelbė, siūloma uždrausti platinti, naudoti susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitaip demonstruoti dvispalves juodai oranžines Georgijaus (Šv. Jurgio) juostas. Tokią įstatymo pataisą įregistravo Seimo nariai konservatoriai Gabrielius Landsbergis, Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Rimantas Jonas Dagys ir Paulius Saudargas.

„Atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, nacionaliniam saugumui kylančius iššūkius ir siekiant saugoti tokius principus ir vertybes kaip suverenitetas, laisvė, demokratinė santvarka, taip pat užtikrinti viešąją tvarką ir užkirsti kelią įvairioms provokacijoms ar bandymams kurstyti tautinę nesantaiką, kuo yra suinteresuota dabartinė Rusija, teikiamos Susirinkimų įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, kuriomis siekiama dvispalvę juodai oranžinę Georgijaus (Šv. Jurgio) juostą priskirti prie nacistinių ar komunistinių simbolių, kurių platinimas ar demonstravimas yra ribojamas, o už jo nesilaikymą taikoma administracinė atsakomybė“, - teigia projektą inicijavę parlamentarai.