Kaip DELFI sakė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis ir parlamentinės frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, priimti sprendimus, nustatant viešojoje erdvėje cituojamų laiškų, kuriuos neva rašė prezidentė D. Grybauskaitė tuometiniam Liberalų sąjūdžio pirmininkui E. Masiuliui, autentiškumą vis tiek reikės.

Kaip žinia, praėjusį savaitgalį „Lietuvos rytas“ paskelbė apie 2014-2016 metais esą vykusį E. Masiulio, tapusio kaltinamuoju vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ byloje, ir šalies vadovės D. Grybauskaitės susirašinėjimą elektroniniais laiškais. Prezidentė E. Masiuliui rašė laiškus iš tulpes@lrpk.lt elektroninio pašto.

Trečiadienį šalies vadovė viešai prabilo negalinti patvirtinti laiškų autentiškumo, nes jie esą neišliko Prezidentūros serveriuose.

„Jeigu tai Seimo elektroninis paštas (kuriuo siųsti prezidentės laiškai E. Masiuliui – DELFI), be jokios abejonės, tada Seimo serveriuose laiškai bus. Neabejoju, kad tuo bus pasidomėta, tik klausimas, kas tai darys – ar Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, ar darys Seimo LVŽS frakcija, ar kažkokie Seimo nariai. Tai techninis dalykas“, – svarstė LVŽS pirmininkas.

Jis pridūrė: jei ši tiesų tokio turinio, kaip cituojama, prezidentės laiškai buvo siunčiami parlamentarams, nusprendus patikrinti Seimo serverius, reikėtų paprašyti „ne tik E. Masiulio laiškų“.

„Ne tik tų laiškų, ne tik tuo klausimu. Tada galbūt ir kitiems siųstus laiškus iš to pašto paimti. Tada būtų platesnis situacijos įvertinimas“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Mato būdą atgaivinti atmintį

Pasak R. Karbauskio, padėti prezidentei prisiminti, ar viešinamas susirašinėjimas yra autentiškas, galbūt padėtų ir „Lietuvos ryto“ televizijos rodytos ant popieriaus atspausdintų el. laiškų kopijos.

„Yra toks vienas variantas: paprašyti televizijos nunešti tuos atspausdintus laiškus į Prezidentūrą. Tada būtų galima gauti atsakymus, autentiški jie ar ne, nes netikiu, jog prezidentei atmintis kažkur dingo ir ji neprisimena, rašė tai ar ne. Sakyčiau, kad to, kurią dieną rašei apie orą, gali neprisiminti, bet kai rašai apie prokuroro skyrimą, tikriausiai prisimeni, rašei ar nerašei“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė manantis, jog pozicija, kurią išsako D. Grybauskaitė – esą laiškų Prezidentūros serveriuose nėra išlikę, todėl jų autentiškumo patvirtinti neįmanoma, – yra labai gerai apgalvota ir gynybinė.

„Visiškai akivaizdu, kad tie popieriniai variantai, kuriuos mačiau aš ir matė Prezidentūra, rodo, kad šaltinis, iš kur jie paimti, egzistuoja. Neištrintas šaltinis. Todėl čia tik laiko gaišimas yra, kad patvirtintų jų autentiškumą. Galbūt tikimasi, kad tai užges kažkuria prasme savaime ir niekas to klausimo nebekels. Bet taip neįvyks šį kartą“, – tvirtino „valstiečių“ vedlys.

Po trečiadienį nuskambėjusio D. Grybauskaitės interviu parlamentiniam TTK vadovaujanti „valstietė“ Agnė Širinskienė prabilo, kad elektroniniuose laiškuose aptarinėjamos generalinio prokuroro skyrimo aplinkybės, siūlymai perduoti LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“, turint mintyje žurnalistą Tomą Dapkų, galėtų tapti parlamentinio tyrimo objektu.

„Klausimų yra labai įvairių ir aš manau, kad juos reiktų atsakyti. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamentinis tyrimas dėl interesų grupių santykių su politika praktiškai jau yra baigtas, bet niekas netrukdo kokiam kitam komitetui, kad ir Teisės ir teisėtvarkos, tuo klausimus domėtis ir išsiaiškinti, kiek tos visos aplinkybės tikros“, – BNS trečiadienį sakė A. Širinskienė.

„Aš manau, mes pirmiausia diskutuosime frakcijoje, kaip reikėtų elgtis, bet tikrai neatmetu galimybės, kad inicijuočiau tyrimą“, – klausiama, ar imsis tokios iniciatyvos, sakė TTK vadovė.

Susirašinėjusi neneigė, bet dėl turinio negarantavo

Trečiadienį išskirtinio interviu LRT metu šalies vadovė teigė, kad negali patvirtinti cituojamų laiškų autentiškumo.

„Patvirtinti autentiškumo negaliu. Nes pirmiausia patikrinome ir serverius, ir viską – mes jų neišsaugojome. Tai viena. Antra, net jeigu ir tekstas būtų panašus, gal ir bus panašus kai kur, nes toks susirašinėjimas kaip faktas iš tiesų tarp politikų ir manęs buvo ir bus <...>“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Anot savaitgalį „Lietuvos ryte“ paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. Dėl to viename laiškų E. Masiuliui šalies vadovė neva paprašė, jog šis „perduotų linkėjimus“ koncerno „MG Baltic“ prezidentui Dariui Mockui, kad jis „patrauktų savo skaliką“.

Iš konteksto galima suprasti, kad kalbama apie LNK televizijos žurnalistą Tomą Dapkų, kuris esą rinko duomenis apie trečiąjį kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį.

Taip pat prieš 2016 metų Seimo rinkimus D. Grybauskaitė neva rašė, kad būsimas premjeras Saulius Skvernelis „jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“. Ji ragino E. Masiulį įkalbėti tuomet valdžioje buvusius socialdemokratus, kad S. Skvernelis „neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Tuo metu buvo paskelbta, kad S. Skvernelis Seimo rinkimuose dalyvaus su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Minima ir tai, kad skandalo dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo įkarštyje D. Grybauskaitė ragino E. Masiulį naudotis jos konfliktu su tuometine socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe.

„Lietuvos ryto“ publikacijos, kuriose skelbtos šios žinios, buvo iliustruotos E. Masiulio iš prezidentės neva gauto laiško nuotrauka, kurioje matyti, jog jis siųstas į politiko turėtą Seimo el. paštą.