Tai LVŽS pirmininkas sakė pirmadienį, DELFI klausiamas, ką valdantieji planuoja siūlyti į atsilaisvinantį Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vadovo postą, taip pat – teikti į Teisingumo ministerijos (TM) vadovus.

Žemės ūkio ministras „valstietis“ Bronius Markauskas, kaltintas dėl savo artimųjų ūkininkavimo aplinkybių, paaiškėjus, kad jo motinos Sofijos Markauskienės valdomas ūkis naudojosi kaimynų žeme be raštiško sutikimo, po kelias savaites trukusių politinių debatų praėjusį trečiadienį pranešė atsistatydinantis. Premjeras Saulius Skvernelis tuo metu teigė, kad B. Markauskas greičiausiai pareigas eis iki birželio, nes norima pabaigti suplanuotus darbus.

TM be vadovo veikia jau du mėnesius, kai iš ministrės posto pasitraukė nepartinė Milda Vainiutė. Jai atsistatydinus, valdančiosios koalicijos partneriai socialdarbiečiai teigė, kad kandidatą į teisingumo ministrus siūlys jie, ir net kalbėjo atrinkę tris pretendentus, kurie esą buvo įvardinti premjerui. Tačiau balandžio viduryje S. Skverneliui teisingumo ministru pasiūlius advokatą Giedrių Danėlių, socdarbiečių pirmininkas Gediminas Kirkilas aiškino, esą klausimas, kieno tai kandidatas, „taip griežtai nekeliamas“.

Balandžio 19-ąją prezidentė paskelbė G. Danėliaus neskirsianti „dėl galimo interesų konflikto“. Advokatų bendruomenė pasipiktino Prezidentūros išsakyta nuomone, kad „kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“.

DELFI primena, kad G. Danėlius pastaruoju metu vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje gynė kyšininkavimu įtariamą buvusį koncerno viceprezidentą Raimondą Kurlianskį. Anksčiau advokatas sėkmingai atstovavo valstybės paslapties atskleidimu kaltintą prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentė Vyriausybės vadovo teikimu.

„Valstietis“, bet ne iš Seimo

Pasak R. Karbauskio, jis nežino, kam premjeras S. Skvernelis pasiūlys laisvus ministrų portfelius.

„Tai premjero sprendimas, ir jo, kiek žinau, dar nėra. Kas gali būti siūlomas, ir kas bus siūlomas, yra skirtingi dalykai. Gali būti aptarinėjama ne viena kandidatūra, gali būti, jog derinant kažkas stringa, ir panašiai, todėl paprastai būna, kad viešai kandidatas neįvardijamas, kol nepateikiamas, siekiant nesukelti žmonėms kažkokių problemų“, – aiškino jis DELFI.

Vis dėlto LVŽS pirmininkas, kalbėdamas apie pretendentus į žemės ūkio ministrus, sakė, kad „bet kokiu atveju tai bus žmogus iš LVŽS, bet manau, kad tai nebus Seimo narys“.

Ramūnas Karbauskis

Tokia R. Karbauskio pozicija paneigia tarp „valstiečių“ pasklidusias kalbas, kad naujuoju ŽŪM vadovu galėtų būti siūlomas šiai partijai atstovaujantis Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, kuris jau esą davė principinį sutikimą.

Prieš kelis mėnesius LVŽS Marijampolės skyrius K. Mažeiką apsisprendė kelti kandidatu ateinančių metų pavasarį vyksiančiuose tiesioginiuose merų rinkimuose. Parlamentaras tada patvirtino juose dalyvausiantis, o sėkmės atveju atsisakysiantis Seimo nario mandato. Pirmadienį DELFI susisiekti su K. Mažeika nepavyko.

Pirmiausia informuos prezidentę

Praėjusios savaitės pabaigoje LVŽS pirmininkas kalbėjo, kad sprendimas dėl žemės ūkio ministro daugelį „nustebins“.

„Aš manau, kad kandidatas bus premjero pasakytas artimiausiu laiku, kada bus gautos pažymos. Apie tai mes šnekėjomės tikrai. Savaitėmis ir mėnesiais naujo kandidato laukti nereikės. Planuojama, kad tai bus partijos narys. Aš manau, kad šiuo sprendimu, nes ne tik pradžiuginsime, bet ir nustebinsime. Tai pažadu“, – tv3.lt sakė R. Karbauskis.

Pirmadienį jis DELFI jau tvirtino, kad sprendimą dėl ministro kandidatūros priims premjeras.

„Tai jo kabinetas, jis turi apsispręsti. Tai nėra partijos sprendimas, tiesiog, kalbant apie žemės ūkio ministrą, LVŽS nesikrato atsakomybės, nes kitoks sprendimas nebūtų suvokiamas žemdirbių bendruomenės. Savo politine mase mes vis dėlto turime kompetencijos žemės ūkio klausimais, suvokimo apie bendruomenių problemas nepalyginamai daugiau, negu bet kas kitas Lietuvoje. Todėl tikrai atsakomybės nesikratysime, ir, manau, bus surastas sprendimas, kuris tenkins visas puses“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Premjero S. Skvernelio aplinka į kalbas apie ministrus šiuo metu nesileidžia.

„Pozicija yra tokia, kad potencialių kandidatų pavardės bus paviešintos tik po to, kai jos bus pristatytos ir suderintos su Prezidentūra“, – DELFI sakė premjero patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas.

Susitikimas jau planuojamas

Tokios pat pozicijos Vyriausybė laikosi ir kandidato į teisingumo ministrus atžvilgiu.

Prieš kelias savaites, prezidentei pareiškus, kad ji neskirs premjero pateikto G. Danėliaus, buvo pasklidusios kalbos, kad šis postas galėtų būti pasiūlytas šiuo metu Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktoriaus pareigas einančiam Dariui Žiliui. Buvus tokių svarstymų DELFI prieš kelias savaites patvirtino ir socialdarbiečių lyderis G. Kirkilas. Tačiau, jo teigimu, galimas pretendentas „nerodė didelio noro“.

Šiuo metu, DELFI šaltinių teigimu, jau yra numatytas naujas galimas pretendentas į TM vadovo postą. Su juo premjeras S. Skvernelis turėtų susitikti kitą savaitę.

R. Karbauskis tvirtino, kad kandidatų į teisingumo ministrus su juo premjeras nederina.

„Jei dėl žemės ūkio ministro galiu įsivaizduoti, apie ką gali būti kalbama, tai teisininkų bendruomenėje nieko nepažįstu. Premjeras žino mano nuostatą, kad manęs nereikia net informuoti šiuo klausimu, nes aš vis tiek nežinau.

Daugelis gal netiki, bet ir buvusio kandidato (G. Danėliaus – DELFI) aš nebuvau nei matęs, nei apie jį girdėjęs iki pasiūlymo momento. Su manimi nebuvo tartasi tuo klausimu, nes aš sąmoningai taip apsisprendžiau – kokią nuomonę galiu pasakyti, jeigu tos srities žmonių nepažįstu? Premjeras čia turi daug didesnę patirtį, ir aš juo labai pasitikiu šiuo klausimu“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Keli mėnesiai įtampų

Pastaruoju metu premjeras S. Skvernelis dėl kelių ministerijų buvo surėmęs ginklus su prezidente D. Grybauskaite. DELFI pateikia šių nesutarimų chronologiją.

Vasario 28 d. Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad teisingumo ministrė M. Vainiutė nekontroliuoja padėties ministerijoje ir negeba sklandžiai organizuoti darbo.

Kovo 5 d. Prezidentė pakartojo, kad M. Vainiutė, negebanti išspręsti konflikto dėl Kalėjimų departamento, „yra ne savo vietoje, nesusitvarko su savo pareigomis ir demonstruoja politinį neįgalumą“.

Kovo 6 d. Po pokalbio su premjeru S. Skverneliu ministrė M. Vainiutė atsistatydino.

Balandžio 10 d. Priekaištų dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių sulaukęs žemės ūkio ministras B. Markauskas DELFI konferencijoje pareiškė, kad atsistatydins po pusės metų. Vėliau jis teigė taip kalbėjęs „dėl emocinės būklės“.

Balandžio 12 d. Prezidentė D. Grybauskaitė: ministras B. Markauskas neturi nei politinės, nei moralinės teisės likti poste.

Balandžio 13 d. Premjeras S. Skvernelis: ministrui B. Markauskui toliau dirbti būtų sunku, bet įmanoma.

Balandžio 16 d. Premjeras S. Skvernelis į teisingumo ministro pareigas pateikė advokato G. Danėliaus kandidatūrą.

Balandžio 17 d. (rytas). Prezidentė D. Grybauskaitė praneša, kad apsispręsdama dėl kandidato G. Danėliaus „vertins visas aplinkybes“.

Balandžio 17 d. (popietė). Principingą sprendimą dėl B. Markausko priimti žadėjęs S. Skvernelis praneša, kad žemės ūkio ministras liks poste, kol savo išvadas paskelbs aplinkybių patikrinimą pradėjusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Balandžio 18 d. Prezidentė D. Grybauskaitė: Ministras pirmininkas S. Skvernelis, „dangstydamas žemės ūkio ministrą B. Markauską, parodė, kad yra prikausomas, nesavarankiškas ir neprincipingas“.

Balandžio 18 d. Premjeras S. Skvernelis: „Nepasiduosiu nei prezidentės, nei kieno nors kito spaudimui“. Vyriausybės atstovai atskleidžia, kad prieš pirmąjį prezidentės pareiškimą dėl B. Markausko, ministrą buvo išsikvietusi šalies vadovės patarėja Edita Kriščiūnienė ragino jį atsistatydinti.

Balandžio 19 d. Prezidentė D. Grybauskaitė pranešė, kad neskirs advokato G. Danėliaus teisingumo ministru dėl galimo interesų konflikto. Prieš tai buvo paskelbta, kad G. Danėlius atstovavo kaltinimų „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje sulaukusiam buvusiam koncerno viceprezidentui R. Kurlianskiui.

Balandžio 19 d. Premjeras S. Skvernelis iš Seimo tribūnos pareiškė, kad neketina dėl gerų santykių su D. Grybauskaite atleisti susikompromitavusio žemės ūkio ministro.

Balandžio 19 d. Seimo opozicija pradėjo rinkti parašus dėl interpeliacijos B. Markauskui.

Balandžio 24 d. Paskelbiamos FNTT išvados dėl B. Markausko: ministro veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas.

Balandžio 25 d. Žemės ūkio ministras B. Markauskas praneša, kad atsistatydina.

Balandžio 25 d. Prezidentė D. Grybauskaitė: B. Markausko pasitraukimas taps pagrindu konstruktyviam bendradarbiavimui.