Iš pradžių tarybos narius pripažinusi pažeidusiais įstatymą dėl privačių ir viešų interesų derinimo, antradienį Etikos komisija savo sprendimą pakeitė.

Opozicija svarsto, kad su tuo gali būti susijusi valdančiųjų atstovų komisijoje kaita: antradienį skubos tvarka į tarybos posėdžio darbotvarkę įtrauktas klausimas, pagal kurį vietoj „Vieningo Kauno“ atstovo Karolio Stirbio į komisiją deleguotas šios frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

„Ar šitas sprendimas nėra susijęs su paskutinio Etikos komisijos posėdžiu, kur buvo svarstomas jūsų klausimas? Nes Karoliui kompetencijų užtenka, o Andriui jūs pridedate per daug naštos, jis jau tiek nepaveš“, – į vicemerą P. Mačiulį antradienį vykusiame posėdyje kreipėsi konservatorė Jurgita Kupčinskienė.

Tiek posėdžio metu, tiek BNS valdantieji teigė, kad narys keičiamas dėl jo užimtumo, o su priimtais sprendimais tai nesusiję.

Vis dėlto svarstant klausimą pakartotinai, B. Želviui ir P. Mačiuliui pateikus papildomus paaiškinimus dėl savo balsavimo, sprendimas buvo pakeistas.

„Svarstymas įvyko ir komisijos nariai balsų dauguma nusprendė, kad P. Mačiulis ir B. Želvys įstatymo nuostatos nepažeidė“, – BNS trečiadienį sakė komisijos pirmininkė, konservatorių frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Ji sakė svarstanti galimybę teikti šiuo klausimu atskirąją nuomonę.

P. Mačiulis teigia, jog sprendimas pakeistas, nes opozicijai priklausanti komisijos pirmininkė anksčiau komisijos nariams pateikė neteisingą informaciją.

„Patį pirmąjį posėdį, kuriame buvo svarstomas šitas klausimas, E. Gudišauskienė sušaukė mano atostogų metu, kai aš negalėjau dalyvauti. Labai keista tai, kad ji to posėdžio metu net neperskaitė mano raštiško paaiškinimo ir, kaip matyti pagal posėdžio stenogramą, bandė motyvuotai suklaidinti komisijos narius. Vėliau etikos komisijos sprendimu man buvo suteiktas pakartotinas šansas išsakyti savo argumentus. Turėdamas šansą tai padaryti, sekančiame posėdyje aš įrodžiau, kad klausimo svarstyme nedalyvavau“, – sakė P. Mačiulis.

Nemalonumų tarybos nariams kilo dėl nusišalinimo, kai buvo svarstomos mokyklos pertvarkos planas: vasarį sprendžiant dėl mokyklų reorganizavimo, taip pat – dėl diskusijų sukėlusios Šv. Mato mokyklos likimo, salę paliko opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai. Tada, daliai tarybos narių nusišalinus nuo klausimo svarstymo dėl galimo interesų konflikto, neliko kvorumo.

Siekiant išlaikyti kvorumą, buvo paskelbtas balsavimas dėl nepritarimo „Vieningo Kauno“ atstovų nusišalinimams.

Po šių procedūrų sprendimas buvo priimtas 19 tarybos narių balsavus už, dviems susilaikius.

Opozicijai kilo abejonių, kad P. Mačiulis ir B. Želvys dalyvavo balsuojant dėl jų pačių nusišalinimo nepriėmimo.

Etikos komisija pirmojoje išvadoje nurodė nustačiusi, kad tarybos nariai neišėmė savo kortelių ir buvo salėje.

Kauno vicemeras P. Mačiulis yra privačios mokyklos „Erudito licėjus“ vienas iš steigėjų, todėl nusišalina nuo visų su švietimu susijusių klausimų. Net ir nepriėmus jo nusišalinimo, jis nedalyvavo balsuojant dėl mokyklų pertvarkos.

Vicemeras teigia dalyvavęs tik svarstant klausimus dėl kitų asmenų nusišalinimo nepriėmimo, o sprendžiant jo klausimą, išėmė kortelę, bet to neužfiksavo elektroninė sistema.

„Aš laiku išsitraukiau kortelę ir nusišalinau nuo balsavimo. Rodydami balsavimo išklotinę, jie bando įrodyti, kad mano kortelė buvo įdėta. Nors tai buvo balsavimo sistemos klaida, kurią komisijai patvirtino informacinių technologijų specialistai“, – BNS sakė Kauno vicemeras.

Panašius paaiškinimus komisijai pateikė ir B. Želvys.

Etikos komisijos išvados bus perduotos Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kuri, gavusi kreipimąsi, buvo nurodžiusi savivaldybei išnagrinėti šiuos klausimus.