„Teisėja N. Žimkienė paskirta nagrinėti baudžiamąją bylą, nusišalinus anksčiau paskirtam teisėjui Arūnui Kisieliui“, – penktadienį pranešė teismas.

Baudžiamajai bylai nagrinėti sudaryta trijų teisėjų – Jurgitos Kolyčienės, Ugniaus Trumpulio ir N. Žimkienės – kolegija.

Teisėjas A. Kisielius penktadienį priėmė nutartį dėl nusišalinimo nuo šios bylos. Tokį žingsnį jis motyvavo, kad jau dalyvavo kitoje byloje, kurioje kaltinimai buvo pateikti Darbo partijai ir tuometiniam parlamentarui Vytautui Gapšiui.

A. Kisielius buvo vienas iš trijų kolegijos teisėjų, Vilniaus apygardos teisme nagrinėjusių ir 2013 metų liepą paskelbusių nuosprendį Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje.

„Nusišalinau, kad nekiltų abejonių dėl objektyvumo, nešališkumo“, – penktadienį BNS sakė A. Kisielius.

Nuo „MG Baltic“ bylos nusišalino ir teisėjas Stasys Lemežis. Teisėjo dukra dirba vienoje kontoroje su kai kuriais advokatais, kurie atstovauja kaltinamiesiems.

Teisėjus byloms nagrinėti atsitiktine tvarka atrenka speciali kompiuterinė programa.

Vilniaus apygardos teismas teisėsaugos perduotą koncerno „MG Baltic“, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos politinės korupcijos bylą pripažino prioritetine.

Bylai suteiktas prioritetinis statusas, kadangi jos nagrinėjimo operatyvumu siekiama apginti ir apsaugoti viešąjį interesą.

Byloje įtarimai pateikti trims juridiniams ir penkiems fiziniams asmenims: Darbo ir Liberalų sąjūdžio partijoms, koncernui „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, V. Gapšiui, buvusiems parlamentarams liberalams Šarūnui Gustainiui, Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui. Jis kaltinamas davęs kyšius E. Masiuliui, Š. Gustainiui bei V. Gapšiui.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis yra įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Visi įtariamieji savo kaltę neigia.