Nukasti kapinių šlaitai

Į Okainių kaimo Gerdvilų g. atvykę DELFI žurnalistai užfiksavo prasidėjusias statybas, kylančius pastatus, styrančius kranus, didžiules duobes iškasusius ekskavatorius, bei kastuvais mojuojančius darbininkus.

Taip pat užfiksuoti nukasti netoliese esančių Okainių kaimo kapinaičių šlaitai. Radome ir šalia jų nupjautą medį. Informacija apie tai perduoda Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui. Pareigūnų paklausėme, ar medžiai pjaunami gavus leidimą. Kauno RAAD atstovai teigė pradėję tyrimą ir apie jo rezultatus DELFI informuos vėliau.

Statybų aikštelę ir netrukus iškilsiančius pastatus iki artimiausio namo skiria vos keliasdešimt metrų. Todėl kyla klausimas, kaip atsiradus naujiems žemės ūkio objektams bus užtikrinta gyventojų teisė į švarią ir saugią gyvenimo aplinką? Žmonės baiminasi, kad iš mėšlidės gali sklisti nepakenčiama smarvė.

Registrų centras DELFI informavo, kad žemė, kurioje vyksta statybos, priklauso Kėdainių rajono Okainių žemės ūkio bendrovei.

Mano, kad statoma daugiau nei yra leidimų

Vietos gyventojai DELFI teigė įtariantys, kad teritorijoje statoma daugiau objektų, nei yra gauta statybos leidimų.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Ligita Luščiauskaitė redakciją informavo, kad yra išduoti du statybą leidžiantys dokumentai. 2017 m. lapkričio mėnesį leidimas gautas kitos paskirties inžineriniam statiniui – mėšlidei ir šių metų sausio mėnesį leista statyti dar vieną kitos paskirties statinį – grūdų elevatorių.

Pasiteiravus, ar inspekcijai žinoma, kad teritorijoje galimai statoma ir daugiau statinių, L. Luščiauskaitė painformavo, kad bus atliktas tyrimas. „Inspekcija atliks patikrinimą adresu Kėdainių r., Okainių k., Gerdvilų g. Apie patikrinimo rezultatus informuosime papildomai“, - teigiama redakcijai atsiųstame atsakyme.

Vietos gyventojai teigė manantys, kad teritorijoje be leidimų galimai kyla karvidė ir dar viena ferma. Taip pat jie nuogąstavo, kad statybos leidimai dviem objektams išduoti, o poveikio aplinkai vertinimo ataskaita iki šiol nepatvirtinta.

Kad poveikio aplinkai vertinimo ataskaita iki šiol nesuderinta, DELFI patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros atstovai. „Informuojame, jog Aplinkos apsaugos agentūra yra gavusi nagrinėti atrankos dokumentus dėl Okainių žemės ūkio bendrovės planuojamos ūkinės veiklos - galvijų ūkio plėtros Okainių k., Kėdainių r. Poveikio aplinkai vertinimo proceso dalyviai - poveikio aplinkai vertinimo subjektai ir suinteresuota visuomenė iki 2018-03-30 galėjo Aplinkos apsaugos agentūrai teikti pasiūlymus dėl minėtos informacijos. Suinteresuotos visuomenės pasiūlymus Aplinkos apsaugos agentūra gavo, tačiau po pasiūlymų teikimo termino. Nepaisant to, Aplinkos apsaugos agentūra, siekdama išsiaiškinti visas aplinkybes iki atrankos išvados priėmimo, atsižvelgiant į suinteresuotos visuomenės pastabas, paprašė poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjų įvertinti visuomenės pateiktas pastabas ir jei reikia, papildyti/patikslinti atrankos dokumentus. Šiuo metu Aplinkos apsaugos agentūra po pastabų pateiktos informacijos pakartotiniam nagrinėjimui nėra gavusi“, - DELFI raštu informavo Poveikio aplinkai vertinimo departamento direktorė Justina Černienė.

Savivaldybės teikia skirtingą informaciją

Redakcija paklausė Kėdainių savivaldybės, kodėl ši išdavė statybos leidimus, neturint patvirtintos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, tačiau atsakymo gauti nepavyko. Taip pat nepavyko gauti atsakymo į klausimą, ar iškilę nauji statiniai nekenks žmonių sveikatai.

Tačiau savivaldybės mero patarėjas Astijus Krauleidis DELFI informavo, kad projektas neprivalėjo būti derintas su gyventojais. „Atsižvelgiant į tai, kad nauji papildomi apribojimai dėl sanitarinių apsaugos zonų sklypuose neatsiranda, projektas neprivalėjo būti derinamas su gyventojais. Mūsų žiniomis, apie numatomą fermų modernizavimą aplinkiniai gyventojai informuoti. Prie gamybinio komplekso stovi stendas su informacija apie statybą. Taip pat pagal Is-infostatyba duomenis, visuomenės susirinkimas dėl Kėdainių r. Okainių ŽŪB komplekso Kėdainių r., Truskavos sen., Okainių k., projektavimo įvyko 2018-01-03“, - aiškino mero patarėjas.

Tačiau kiek anksčiau gyventojai yra gavę mero padėjėjos Valerijos Vidikienės atsakymą į klausimus, kur ji išsako visai kitą poziciją nei DELFI aiškino jos kolega.

V. Vidikienės atsakyme gyventojams teigiama: „Savivaldybės meras, atsižvelgdamas į Jūsų (gyventojų – DELFI past.) skunde nurodytas aplinkybes, 2018 m. balandžio 19 d. raštu kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo departamento Kauno skyriaus vedėją Donatą Bliūdžiuvienę, rekomenduodamas sustabdyti poveikio aplinkai atrankos procedūrą.“

Taip pat vietos gyventojai prašė Kėdainių savivaldybę gauti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriaus išvadą dėl planuojamų statybų.

Į šį prašymą mero padėjėja pateikė štai tokį atsakymą: „Informuojame Jus, kad šį Jūsų klausimą pagal priskirtą kompetenciją persiuntėme nagrinėti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Kėdainių skyriaus vedėjai Onai Šulcienei.“

DELFI kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, norėdamas sužinoti jo poziciją statybų klausimu ir kokią įtaką nauji objektai turėtų gyventojų sveikatai.

NVSC Kauno departamento Kėdainių skyriaus vedėja Ona Šulcienė aiškino, kad elevatoriams sanitarinės apsaugos zonos nėra nustatinėjamos. Anot jos, 2018 m. sausio mėn. buvo derintas grūdų elevatoriaus statybos projektas.

Tačiau apie mėšlidę ji sako nieko nežinanti. „Apie tai, kad galimai yra įrenginėjama mėšlidė NVSC informacijos neturi. Jei gyventojai turi tokios informacijos, turėtų rašyti skundą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kurio specialistai nedelsiant pradės tyrimą“, - DELFI informavo O. Šulcienė.

DELFI žiniomis, gyventojai jau nusiuntė raštą Visuomenės sveikatos centrui.

Be to, gyventojai savivaldybės klausė, ar statybų metu nebus sunaikintos kaimo kapinaitės, nes esą jau dabar nukasti šlaitai. Jie įtaria, kad ten gali atsirasti srutų rezervuaras. „Pažymime, kad šiandien (2018-04-19) atsakingi darbuotojai įpareigoti nuvažiuoti ir įvertinti Jūsų nurodytas aplinkybes vietoje“, - gyventojus informavo mero padėjėja.

Leidimo nėra? Bus!

Tačiau gyventojų nuogąstavimus dėl srutų talpyklų DELFI pakalbintas bendrovės vadovas Vilius Samuolis kategoriškai neigė.

Anot jo, bus įrengta toliau nuo namų esanti mėšlidė ir elevatorius. Jis sako, kad tiems statiniams yra gauti leidimai. Paklausus apie gyventojų ir žurnalistų pastebėtas ir kitas statybas, jis šiek tiek suglumo ir pripažino, kad kai kuriuos leidimus tikimasi gauti artimiausiu metu.

„Išduoti leidimai. O karvidė? Rytoj turbūt bus viskas sutvarkyta. O kito rezervuaro nėra, nežinau, kas ten ką prišnekėjo. Viską turim“, - kalbėjo V. Samuolis.

Statybos Okainių kaime

Paklausus, kodėl statybos vyksta be patvirtintos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, jis su tuo nesutiko ir sakė, kad ataskaita yra: „Poveikio aplinkai yra. Turim raštą, ten viskas parašyta, stendas reklaminis yra.“

Taip pat pašnekovas nesutiko, kad apie naujas statybas neinformuoti gyventojai. Maža to, jis aiškino, kad nauji statiniai aplinkiniams gyventojams bus naudingi. „Viskas aptarta ir gerinamos sąlygos, tiek žmonių, tiek gyvulių. Mėšlynas atviras yra, o dabar bus uždengta. Galvijų skaičiaus niekas nedidina. Statiniai visi matomi. Viešinimas yra“, - kalbėjo V. Samuolis.

O pasidomėjus apie šalia kapinių nukirstus medžius, jis sakė, kad tai padarė tikrai ne statytojai: „Kokių medžių? Kas iškirto tuos medžius? Pirmą kartą girdžiu.“