„Nežinau dar, Nacionalinė mokėjimų agentūra nepaskaičiavo, bet tai gal nėra labai teisingas palyginimas, bet tai yra panašiai kaip bauda už greičio viršijimą. Jeigu imtume šiaip eilinį ūkininką, tai yra labai panaši bauda.

Du reikalavimus atitiko, tai yra deklaruojamas plotas buvo toks, koks iš tikrųjų ir buvo nurodytas, pasėliai buvo auginami tokie, kokie ir buvo nurodyti ūkininko paraiškoje, trūko tik trečio dalyko – kai agentūra prašo pateikti žemės valdymo dokumentus, kadangi buvo žodinė sutartis, o savininkas nepripažino to, tai bus pritaikyta sankcijas. Aš nemanau, kad tai yra priežastis trauktis iš ministro pozicijos“, - sakė B. Markauskas.

Žemės ūkio ministras teigė pats savo akimis dar nematęs oficialaus atsakymo, tačiau, pagal turimą informaciją, jis teigė, kad tai yra „normalus atsakymas, kad tai yra ne FNTT, o Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) tyrimo objektas.

„Jeigu vienas žemės savininkas nesutinka su tuo, kad buvo žodinė sutartis su Sofijos Markauskienės ūkiu, tai NMA taikys sankciją“, – sakė B. Markauskas.

Ministras tikino, kad ne jis vienas susiduria su tokiomis problemomis, ir žada spręsti problemą sistemiškai

„Nors Civilinis kodeksas leidžia turėti žodines sutartis, bet mes matome, kad tikrai yra rizika, ir vis dėlto reikia eiti prie to, kad tų rizikų būtų mažiau. Tas galėjo jau anksčiau būti padaryta, jeigu nebūtų leidžiamos žodinės sutartys, tai šiandien 50 tūkst. ūkininkų neturėtų tokios situacijos“, – sakė B. Markauskas.

Premjeras sprendimą dėl Markausko žada trečiadienį

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį žada priimti sprendimą dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko likimo, o pats ministras kartoja nematąs pagrindo trauktis.

„Kol kas tik susipažinau su atsakymais, kurie viešoje erdvėje paskelbti. Pagrindinis faktas – kad nepradedamas ikiteisminis tyrimas, o kokie pažeidimai konstatuoti, norėčiau pasiskaityti pačią FNTT išvadą. Paprašysiu, kad ją atsiųstų man“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

„Manau, kad šią savaitę gavęs galutinę išvadą sprendimą ir padarysiu. Matyt, rytoj ir bus padaryta“, – pridūrė jis.

Karbauskis: gerai, kad situacija palietė ministrą

Kaip DELFI sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis, FNTT išvada akivaizdžiai rodo, kad „jokių teisinių problemų šioje situacijoje nekyla“.

Ramūnas Karbauskis

„Konservatoriai tą išvadą interpretuoja labai įdomiai – taip, kaip jiems atrodo. Bet ten aiškiai pasakyta: pagrindų kaltinimams tikrai nėra“, - tvirtino jis.

R. Karbauskio teigimu, kalbant apie bendrą situaciją, tai esą akivaizdu, jog žodinių sutarčių praktiką tikrai reikia peržiūrėti. Jis taip pat akcentavo, jog yra gerai, kad ši problema palietė vieną iš aukščiausių grandžių – ministrą, nes kitaip dėmesio šis klausimas galėjęs ir nesulaukti.

„Reikia sutvarkyti, kad ateityje nekiltų jokių klausimų. Tai bus tam tikra pamoka ateičiai – tie dalykai turėtų būti pastebimi anksčiau, negu kyla kažkokie skandalai. Bet galų gale mums visiems yra naudinga, kad tai iškilo, ir iškilo ministro kontekste, nes jei tai būtų įvykę „buitiniame“ lygmenyje, galbūt ir Vyriausybė nebūtų atkreipusi dėmesio“, - kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Bronius Markauskas

Jis dar kartą pakartojo nematantis priežasties, kodėl ministras turėtų trauktis iš posto.

„Jeigu jau po tokių išvadų reikėtų atsistatydinti, tai po kokių būtų galima dirbti toliau? FNTT nepasakė, kad ministras yra nuostabus, gražus ar dar kažkoks, bet to ir neturi būti. Čia pasakyta, kad nėra jokio pagrindo kelti teisinės atsakomybės klausimus“, - kalbėjo R. Karbauskis.