Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) mitingas „Ką pasiūlysite medikams rytoj“ vyks balandžio 26 dieną Vilniuje.

„LMS renkasi ne prie vyriausybės, o prie Seimo todėl, kad Seimas turi nuspręsti kaip padidinto tą piniginę, iš kurios mokės atlyginimus pagal naują tvarką. Pavasarį Seimas turi susitvarkyti su įstatymais, pagal kuriuos formuos biudžetą rudenį . J

ei pavasarį jie nesutvarko tos sistemos, kaip pertvarkys mokėjimus už sveikatos priežiūros paslaugas, tai biudžeto jie suplanuot rudenį vėl negalės. Todėl mes esame čia, pavasarį prie Seimo, nes ten turi įvykti pokyčiai. Jeigu ten žmonės pramiegos spręsdami savo šeimų problemas – kapiec“, – ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo Medikų sąjūdžio narys Robertas Adomaitis.

Pernai susikūrusi asociacija siekia, kad iki 2020 metų medikų vidutinis atlyginimas siektų 2600 eurų „iki mokesčių“, atlyginimus kasmet didinant po 30 procentų.

Vyriausybė žada, kad šalies medikų atlyginimai vidutiniškai 20 proc. kils nuo gegužės, o vėlesniuose kursuose dar studijuojantiems gydytojams-rezidentams algos apie 10 proc. turėjo padidėti nuo sausio.

Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė teigė, kad Vyriausybė savo pažado laikysis, o pinigai medikus pasieks per didesnį įkainį, kuris bus taikomas nuo gegužės 1 dienos.

„Pirminės sveikatos priežiūros įkainis vyresniems nei 65 metų pacientams yra 41 euras per metus, nuo gegužės 1 d .tas įkainis bus 57 eurai. Vaikų grupė iki metų, šiuo metu įkainis yra 110 eurų, po gegužės 1 d. galios naujas įkainis 118 eurų“, – vardijo L. Jaruševičienė.

Vyksta derybos dėl atlyginimų „grindų“

LMS atstovas teigiamai įvertino tai, kad medikams atlyginimai bus keliami didinant įkainį, nes tai, pasak jo, yra tvaru. Tačiau, pasak jo, svarbiausias medikų lūkestis – pasiekti sutarimą, kiek mažiausiai valstybė gali sau leisti mokėti gydytojui.

„Mūsų nuomone, negali valstybė sau leisti gydytojui mokėti 500 eurų. Mūsų nuomone, valstybė, kaip mokėtojas už viešojo sektoriaus paslaugas turi nusimatyti „grindis“, kiek ji įvertina mokytojo, mokslininko, gydytojo paslaugas“, – sakė R. Adomaitis.

Sveikatos apsaugos viceministrė informavo, kad šiuo metu su profesinėmis sąjungomis deramasi dėl gydytojų, slaugytojų, kitų sveikatos priežiūros darbuotojų atlyginimų „grindų“. Sutarimą tikimasi pasiekti kitą savaitę.

„Yra variantai. Šiuo metu diskusija krypsta to link, kad grindys gydytojams šiuo metu būtų 1300 eurų, o slaugytojams – ne mažiau kaip 60 proc. nuo tos sumos“, – sakė L. Jaruševičienė.

LMS atstovas replikavo, kad paskelbus apie „1300 eurų grindis“, maždaug 50 proc. įstaigų pasakys: „mums bankrotas“. Viceministrė į tai atsakė, kad kartu reikia spręsti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo klausimą.

Paskelbė savo reikalavimus

LMS mitingas „Ką pasiūlysite medikams rytoj“ vyks vyks 2018 m. balandžio 26 dieną, 16 val. Nepriklausomybės aikštėje, Vilniuje.

Pasak LMS, norint, kad Lietuvos sveikatos apsaugoje įvyktų pokyčiai, būtina:

– realus prioritetas sveikatai 2019 metų valstybės biudžete;

– valstybės deleguotų funkcijų priskyrimas valstybės biudžeto išlaidoms ir tinkamas valstybės draudžiamųjų asmenų finansavimas;

– bazinio medikų atlyginimo įteisinimas;

– adekvatus medikų darbo krūvio reglamentas;

– Lietuvos ekonomistų siūlomos kaštų ir naudos analizės metodikos diegimas;

– medicinos specialistų poreikio planavimo metodikų diegimas;

– viešumas ir diskusija su LMS atstovais visais sistemos reformos ir finansavimo klausimais.