„Premjerui susidaro įspūdis, kad tos sprendimas galbūt priimtas todėl, kad kandidato – stipraus teisininko, galėjusio padaryti proveržį tiek Kalėjimų departamento sistemoje, tiek kitose teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose – galėtų atnešti pokyčių, galbūt Prezidentūrai nelabai reikia“, – tokią premjero poziciją DELFI perdavė jo patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas.

Pasak jo, S. Skvernelio manymu, bent jau skaitant argumentus, kurie dėliojami Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime, galima įžvelgti ir diskriminacijos profesijos pagrindu požymių.

„Bent pagal tuos argumentus, kuriuos dėsto prezidentės spaudos tarnyba, kad pasirinkimas atstovauti vienam ar kitam klientui vienoje ar kitoje byloje neva nesuteikia teisės žmogui tapti teisingumo ministru“, – pranešė T. Beržinskas.

Pats G. Danėlius DELFI sakė prezidentės sprendimą sutikęs „su palengvėjimu“.

„Su palengvėjimu dėl to, kad man buvo keistas – ir iki šiol yra keistas – tas triukšmas arba vertinimas advokato veiklos, arba įsivaizdavimas apie tai, ką daro advokatas. Man tai buvo daugiau netikėta“, – sakė jis.

Pasak advokato, profesinės veiklos neatsiejimas nuo siūlomų pareigų yra „ne visiškai teisingas“.

„Bet čia tik mano vertinimas“, – pabrėžė jis. G. Danėlius kalbėjo sutikęs priimti premjero siūlymą tapti kandidatu į teisingumo ministrus, nes parodytą pasitikėjimą traktavo kaip įvertinimą.

Ketvirtadienį ryte prezidentė D. Grybauskaitė apsisprendė neskirti advokato Giedriaus Danėliaus teisingumo ministru. Apie tai informavo šalies vadovės Spaudos tarnyba.

„Premjero pateiktas kandidatas G. Danėlius nebus skiriamas į teisingumo ministro postą dėl galimo interesų konflikto. Advokatas pats apsisprendžia dėl vieno ar kito kliento atstovavimo ir gynybos. Kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“, – teigiama Prezidentūros pateiktame komentare.

Kaip žinia, anksčiau prokuroru buvęs G. Danėlius nuo 2013 metų dirba advokatu, yra sėkmingai atstovavęs valstybės paslapties atskleidimu kaltintai prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei. Pastaruoju metu, kaip yra pripažinęs pats advokatas, vienas iš jo klientų yra kaltinimų „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje sulaukęs buvę šio koncerno viceprezidentas Raimodas Kurlianskis.

Premjeras S. Skvernelis apie G. Danėliaus teikimą į teisingumo ministrus šalies vadovei pranešė susitikime pirmadienį, o trečiadienį oficialiai pateikė prezidentei šią kandidatūrą. Pagal Konstituciją, ministrus skiria prezidentas premjero teikimu.