Pasinaudojęs „Google“ A. Kubilius rado „Lryto“ publikaciją apie garsų advokatą Juzefą Kozubovskį ir jo santykius su G. Danėliumi.

Savo įraše feisbuke parlamentaras pats pripažino, kad negali įvertinti šios publikacijos objektyvumo, tačiau, kaip jis teigia, jam „norėtųsi išgirsti tiek G.Danėliaus, tiek ir Premjero komentarus dėl šioje gana ilgoje citatoje išdėstytų aplinkybių“

„Be abejo, ypač domina paskutinis sakinys apie muštynes, ašaras ir kaip A.Valantinas išskyrė mušeikas. Nepamenu, kad viešai šios publikacijos teiginiai būtų buvę viešai paneigti“, – rašė A. Kubilius.

Parlamentaras dalijosi jį sudominusiomis ištraukomis iš straipsnio. Jam įsidėmėtina pasirodė, kad STT pareigūnams gilinantis į J.Kozubovskio archyvų duomenis aiškėja ir kai kurie šio buvusio advokato veiklos metodai.

„Aukštus pareigūnus, teisėjus jis iš pradžių patraukdavo palyginti nekaltomis dovanėlėmis – vieniems pasiūlydavo abonementą į „Forum“ sporto klubą, kitiems – moterų draugiją, galimybę pamedžioti. Taip pareigūnai ir patekdavo į J.Kozubovskio spąstus.

Manoma, kad vienas tokių – buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius. Jis buvo laikomas vienu perspektyviausių prokurorų ir turėjo užnugarį Prezidentūroje“, – ištraukomis iš straipsnio dalijosi A. Kubilius.

Sudomino istorijos vingiai

Parlamentaras atkreipė dėmesį į informaciją, kad esą vienu metu net buvo rengiamas įsakymas paskirti G. Danėlių generalinio prokuroro pavaduotoju vietoj pasitraukusio Audriaus Nevieros. Tačiau tuomet G.Danėlius netikėtai atsistatydino.

„Iš STT turimos medžiagos aiškėja, kad tam turėjo įtakos J.Kozubovskio surinkta medžiaga. G. Danėlius ir J.Kozubovskis nuo senų laikų nuolat drauge leisdavo laisvalaikį, kartais – ir merginų kompanijoje.

Tačiau netikėtai tarp jų kilo konfliktas dėl pinigų. Šio konflikto užuomazgos – Klaipėdos prokuratūros ieškinys dėl su vienu garsiu koncernu siejamų milijoninės vertės žemės sklypų“, – klausimų sukėlusią informaciją paviešino A. Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį į teiginius, kad koncerno interesams grumiantis su prokuratūra tuomet atstovavo Prezidentūros favorite laikoma garsi advokatų kontora „Tark, Grunte, Sutkiene“.

„Įsikišus šiai kontorai, su prokuratūra buvo pasirašyta taikos sutartis. Tačiau ją dar turėjo patvirtinti teismas. Manoma, kad tuomet ir įsikišo J. Kozubovskis, pažadėjęs už 300 tūkstančių litų suderinti visus klausimus su teisėju. Reikalai buvo sutvarkyti, tačiau advokatui niekas honoraro nesumokėjo.

Kai kuriais duomenimis, tuomet J.Kozubovskis pradėjo šių pinigų reikalauti iš G.Danėliaus ir užsiminė apie surinktą apie jį kompromituojančią informaciją. Tuomet iširo G.Danėliaus šeima, o pats prokuroras pasitraukė iš tarnybos“, – citavo A. Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį, kad išėjęs iš prokuratūros sistemos G.Danėlius iškart įsidarbino toje pačioje advokatų kontoroje „Tark, Grunte, Sutkiene“ ir pradėjo ginti prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę.

„Dar kartą G.Danėlius ir J.Kozubovskis susitiko praėjusių metų pabaigoje vykusiame advokatų pokylyje. J.Kozubovskis bandė paduoti ranką G.Danėliui, tačiau jis jos nepaspaudė.

Vėliau, kai vyrai labiau įšilo, J.Kozubovskis kumščiais puolė G.Danėlių ir reikalavo grąžinti pinigus. Neaišku, kuo būtų pasibaigęs šis incidentas, jei ne teisėjas Algimantas Valantinas. Jis krūtine išskyrė mušeikas ir nuramino apsiverkusį G.Danėlių“, – citavo A. Kubilius.

Atstovavo ir prezidentės patarėjai

DELFI primena, kad ministru siūlomas G. Danėlius, kaip advokatas, yra veikęs ne vienoje rezonansinėje byloje, taip pat – atstovavęs prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei, kaltintai dėl valstybės paslapties atskleidimo, bet išteisintai. Šiuo metu G. Danėlius vadinamojoje koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje gina įtarimų sulaukusį buvusį koncerno viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

Anksčiau skelbta, kad „MG Baltic“ byloje jis taip pat atstovavo specialiojo liudytojo, koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Romano Raulynaičio, interesams.

2013 metų pabaigoje buvo paskelbta, kad avialinijų „flyLAL“ byloje įtariamuoju buvusį įmonės akcininką Gediminą Žiemelį taip pat gynė G. Danėlius. Tuo metu žurnalistams jis patvirtino, kad kiek anksčiau, dar dirbdamas Vilniaus prokuratūroje prokuroru, susidūrė su „flyLAL“, tirdamas vieną su aviakompanija susijusią bylą. Tyrimas buvo pabaigtas baudžiamuoju įsakymu ir perduotas teismui.

Būtent dėl savo, kaip advokato, veiklos G. Danėlius 2016 metų rugpjūtį paskelbė atsisakantis generalinio prokuroro Evaldo Pašilio siūlymo užimti jo pavaduotojo postą. Tuo metu G. Danėliaus kandidatūra jau buvo pateikta prezidentei D. Grybauskaitei.

„Suvokdamas, kad buvę ir esami mano įsipareigojimai klientams gali sudaryti interesų konflikto regimybę, sukelti spekuliacijas, nenorėdamas, kad prokurorų, prokuratūros sistemos nešališkumui būtų metamas koks nors šešėlis, o taip pat nenorėdamas, kad tiesioginiam ateities darbui reikalinga energija būtų eikvojama praeities darbų ignoravimui, nusprendžiau, kad pretenduoti į generalinio prokuroro pavaduotojus šiuo metu yra netinkamas laikas. Apie tai informavau generalinį prokurorą“, – po kilusių klausimų dėjo jo garsių klientų paskelbė advokatas.