„Kitame posėdyje pereisime prie kito klausimo nagrinėjimo, tai Seimo nario teisėkūros iniciatyvų – galimų interesų konfliktų, siūlytų teisės aktų projektų nagrinėjimo“, – po komisijos posėdžio trečiadienį Seime žurnalistams sakė komisijos vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Specialistų (apklausti – BNS) nesame numatę. Tiesiog norėsime pirmiausia išklausyti Seimo narį (A. Skardžių – BNS) ir išsiaiškinti kai kuriuos niuansus su jo siūlytais įstatymų projektais. Na, jo veiksmų įstatymų leidybos srityje buvo ir šioje kadencijoje“, – pridūrė parlamentarė.

Pasak A. Širinskienės, bus analizuojami epizodai, kurie nėra patekę į STT atliekamą tyrimą.

„Domėsimės tik jo pasiūlymais ne ta apimtimi, kiek STT tyrimas vyksta“, – aiškino A. Širinskienė.

STT yra pareiškusi, kad A. Skardžiaus teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.

A. Širinskienė taip pat pranešė, kad komisija kol kas nėra gavusi leidimo iš prokurorų susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Analizuojant A. Skardžiaus ryšius su Baltarusija, į apklausą komisija trečiadienį kvietė parlamentaro sutuoktinę Snieguolę Skardžiuvienę, kuri vietoje savęs atsiuntė advokatą Augustiną Vaičiūną.

Kaip BNS pranešė Seimo Komisijų sekretoriato vadovė Jolita Krumplytė, advokatui leidimą į parlamentą išrašė ne komisijos personalas, o A. Skardžius, kuris pats atlydėjo jį į komisijos posėdį.

„Mes jam uždavėme klausimus apie Baltarusijoje esančią įmonę, jos valdymą, turimas akcijas, paskolas. Tiek kiek mes klausėme, mes gavome atsakymus, juos vertinsime vėliau. Kol kas jo buvimas kitame posėdyje nėra suplanuotas“, – sakė A. Širinskienė.

S. Skardžiuvienė yra saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkė – valdo 20 proc. šios įmonės akcijų, vienos kurių nominali vertė siekė 5 tūkst. eurų.

Akcijas moteris įsigijo iš bendrovės „Enga“, kurios savininkas yra Skatdžių šeimos draugas ir ilgametis A.Skardžiaus politinis bendražygis Romualdas Patalavičius, kurį komisija į apklausą kviečiasi po poros savaičių, nes kol kas jis atosotogauja.

„Investenergostroj“ S. Skardžiuvienė 2015 metais paskolino 100 tūkst. eurų. Antikorupcijos komisijai moters advokatas yra pranešęs, kad įmonė dalį paskolos S. Skardžiuvienei grąžino.

Pasak A. Širinskienės, posėdyje S. Skardžiuvienės advokatas patikino, kad iki šiol grąžinta ne visa paskola.

A. Skardžiaus šeimos interesus energetikoje pernai tyrusi Antikorupcijos komisija nustatė, kad privačių verslo interesų Baltarusijoje turinčio parlamentaro žmonos ilgalaike viza į Baltarusiją rūpinosi Seimo kanceliarija. Dabar S. Skardžiuvienės viza jau nebegalioja.