„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Neįsivaizduoju, kaip toks žmogus galės atrodyti ar apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, – kalbėjo prezidentė.

„Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – pridūrė ji.

Spręs kitą savaitę

Pats žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ministras sako, jog dėl savo likimo poste apsispręs kitą savaitę po pokalbių su premjeru ir „valstiečių“ frakcija Seime.

„Aišku, tai nėra maloni situacija ir, aišku, prezidentės nuomonė yra labai svarbi, bet aš vis tiek esu politikas ir komandos žmogus. Man reikia susitikti ir su premjeru, ir su frakcija, ir tada apsispręsti“, – BNS sakė B. Markauskas.

Jis ir toliau žada pasitraukti iš posto, jei premjeras Saulius Skvernelis pareikštų nepasitikėjimą.

B. Markauskas pridūrė, kad su Kijeve šiuo metu esančiu S. Skverneliu tikriausiai susitiks kitą antradienį, nes pirmadienį dalyvaus Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų taryboje Liuksemburge.

Ministras teigė, kad nėra gavęs kvietimo į Prezidentūrą, kad galėtų paaiškinti savo situaciją.

„Prezidentės nebuvo kvietimo ir neprašiau. Vis tiek aš pas prezidentę nuėjęs negaliu dvi valandas aiškinti ir pasakoti, kodėl taip yra“, – kalbėjo B. Markauskas.

Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis dėl žemės ūkio ministro Broniaus Markausko anksčiau žadėjo spręsti grįžęs iš Ukrainos.

„Matyt, geriausiai įvertinsiu, kai grįšiu į Lietuvą, jeigu bus kažkokios naujos aplinkybės, tada ir kalbėsime su ministru. Bet turime žiūrėti ne tik formalią pusę, bet ir realią“, - Lietuvos žurnalistams ketvirtadienį Kijeve sakė S. Skvernelis, dar prieš D. Grybauskaitės pareiškimą.

Karbauskis: prezidentė pamatė musę, bet neįžvelgia dramblio

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kalbėdamas apie šį prezidentės pareiškimą, DELFI tvirtino: kiekvienas mąstantis žmogus, nežaidžiantis politinių žaidimų, supranta, kad situacija su B. Markausku „išpūsta dirbtinai“.

„Jį kaltinantis asmuo, pats būdamas Socialdemokratų partijos nariu, yra suinteresuotas tuo, kad šis klausimas virstų tokiais kaltinimais, kokie teikiami B. Markauskui. Tačiau šiuo atveju galbūt galima kalbėti apie kažkokius moralinius dalykus, bet ir tai perdėtai, nes apie teisės pažeidimus čia net kalbos negali būti. Šioje situacijoje man labai gaila, kad prezidentė nemato dramblio, tai yra situacijos, kurioje atsidūrė konservatoriai, bet mato mažą muselę“, - tvirtino politikas.

R. Karbauskis kalbėjo norintis paklausti šalies vadovės, kaip, tokiu atveju, ji pakomentuotų situaciją, kurioje atsidūrė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), viešojoje erdvėje pasklidus informacijai apie kai kurių konservatorių susitikimus su korupcijos byloje įtarimų sulaukusio koncerno „MG Baltic“ atstovais.

Ramūnas Karbauskis

„Konservatoriai nepastebimi, o ministras, kuriam žmonės dėkoja, yra smerkiamas. Noriu pasakyti, kad mūsų šalyje šventųjų nėra. Ir jeigu tai, kuo kaltinamas B. Markauskas, yra valstybinė problema, tai tada visiems reikėtų iš visur išeiti, nes mes visi kažkur kažką tokio mažareikšmio būsime padarę“, - kalbėjo LVŽS lyderis.

Jis tikino manantis, kad nuskambėjęs pareiškimas gali būti ir tam tikras bandymas „atitraukti dėmesį nuo konservatorių bėdų“.

„Pareiškimas buvo labai „kietas“. Tai jau didžioji politika, ir man labai gaila, kad tokiais pareiškimais yra veikiama. Aš nematau jokio pagrindo B. Markauskui trauktis. Ir frakcijos nuomonė šiuo klausimu viena – tam nėra pagrindo. Turime ministrą, kuris yra savo vietoje ir puikiai tvarkosi“, - sakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad portalas 15min.lt rašė, jog B. Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo. Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje.

Tuo metu, pasak portalo, B. Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį teigė, kad ministras pateko į konfliktinę situaciją reputacijos požiūriu.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime žurnalistams pakartojo nematąs pagrindo žemės ūkio ministrui trauktis. Tačiau, anot jo, B. Markauskas „turi susitvarkyti“. Ministras sako, kad jo šeima nutarė parduoti karvių ūkį Klaipėdos rajono Trušelių kaime ir taip išvengti interesų konflikto.