„Tai mūsų solidarumo gestas ukrainiečiams“, – sako premjerą kelionėje lydintis Vyriausybės pirmasis vicekancleris Deividas Matulionis.

Iš pradžių aplankęs Rytų Ukrainą, premjeras vyks į Kijevą, kur dalyvaus saugumo forume. Taip pat planuojami susitikimai su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, premjeru Vladimiru Groismanu.

Ukrainos rytuose – pirmąkart. Solidarumas

Vyriausybės vadovas Ukrainos rytinėje dalyje lankysis pirmą kartą. Prieš dalyvaudamas saugumo forume jis apžiūrės ties Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų skiriamąja riba esantį Avdijivkos miestą.

Premjeras apsilankys Lietuvos lėšomis suremontuotoje ambulatorijoje, savanorių parama įrengtoje vaikų žaidimų aikštelėje, perduos skaitmeninės antžeminės televizijos siųstuvus, kad ukrainiečiai galėtų transliuoti į Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamas teritorijas.

Humanitarinę paramą Avdijivkos gyventojams ir kariams įteiks visuomeninė organizacija „Blue/Yellow“. Bendra visos paramos suma siekia apie 100 tūkst. eurų.

Lietuva-Ukraina-Lenkija. Bendradarbiavimas

Viena iš premjero susitikimų su Ukrainos vadovais temų – Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos bendradarbiavimas.

„Mūsų galva, mes turėtume gerokai suaktyvinti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos regioninį bendradarbiavimą. Kai šios šalys kartu, visoms yra gerai, bet kai skaldomės, saugumo prasme atsiranda problemų“, – sako D. Matulionis.

Kol Lietuvos ir Lenkijos santykiai šyla, Ukrainos ir Lenkijos pablogėjo dėl skirtingo Antrojo pasaulinio karo ir pokario įvykių vertinimo. Situaciją paaštrino Lenkijos vadovo Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) vasarį pasirašytas įstatymas dėl baudžiamosios atsakomybės už Ukrainos nacionalistų karo nusikaltimų prieš lenkus neigimą.

11-asis Kijevo forumas. Saugumas

Lietuvos premjeras S. Skvernelis kartu su Ukrainos premjeru Vladimiru Groismanu bei buvusiu premjeru Arsenijumi Jaceniuku, Moldovos premjeru Pavelu Filipu dalyvaus forumo ministrų pirmininkų sesijoje „Regioninis bendradarbiavimas: suvienyti bendrų tikslų“.

Šiemetiniame forume bus aptariami pasauliniai saugumo iššūkiai ir geopolitiniai pokyčiai, Ukrainos vaidmuo regioniniam bei Europos saugumui.

2007 metais įsteigtas Kijevo saugumo forumas yra kasmetinis renginys, kuriame vyksta aukšto lygio diskusijos Juodosios jūros regiono ir Europos aktualijų temomis. Aptariami tokie klausimai, kaip regioniniai konfliktai, ekonominis ir energetinis saugumas ir t. t.