„Prezidento rinkimai prasidėjo. Man atrodo, kad keisti – tie prasidėję rinkimai. Kandidatų lyg ir daug, prisipažinti lyg ir niekas nedrįsta (…). Čia yra Lietuva, kas kaip moka, taip tas šoka. Rinkiminė kampanija yra prasidėjusi“, -sakė V. Mazuronis.

Prieš šešis mėnesius paskelbęs, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, kaip save iškėlęs nepriklausomas kandidatas, V. Mazuronis pirmadienį pristatė savo programą.

Anksčiau sakiusi, kad prezidento rinkimuose dalyvaus, jei nekandidatuos Ingrida Šimonytė, parlamentarė Aušra Maldeikienė nusprendė dviprasmybių šiuo klausimu nepalikti.

„Aš jau kokius dešimt kartų sakiau, taip aš iš tikrųjų kandidatuosiu. Po tamsos ateis aušra“, – tiesioginėje „Kitokių pasikalbėjimų“ transliacijoje patvirtino A. Maldeikienė.

Parlamentarė nusitaikė būti oponente kol kas populiariausiam visuomenės apklausose galimam kandidatui Gitanui Nausėdai. Jis apie savo sprendimą, ar dalyvaus rinkimuose, dar nepaskelbė.

„Aš jiems dar prezidento rinkimus padarysiu. Nors aš suprantu, kad G. Nausėda yra puikus aviečių uogienės virėjas, ir tai yra aprašoma straipsnyje su užsakymo numeriu, bet teks G. Nausėdai pašnekėti ką nors iš tikrųjų apie ekonomiką ir apie užsienio politiką, o ne pezėti kažką bandant sutraukti, statistiką pakomentuoti ir visą laiką vis kitaip“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

64 m. V. Mazuronis šiuo metu dirba Europos Parlamente. Jis yra buvęs Darbo partijos pirmininku, prieš tai dalyvavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ veikloje. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje jis užėmė aplinkos ministro pareigas.

Kartą V. Mazuronis jau kandidatavo prezidento rinkimuose – 2009 metais.

59 m. A. Maldeikienė yra Seimo narė. Prieš tai ji nuo politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ buvo išrinkta ir dirbo Vilniaus savivaldybės taryboje, dėstė universitetuose, yra dirbusi ekonomikos mokytoja, žiniasklaidoje ir ryšių su visuomene srityse.

Ji yra parašiusi ekonomikos vadovėlių mokykloms, į lietuvių kalbą išvertusi užsienio autorių kūrinių. A. Maldeikienė yra aktyvi tinklaraštininkė, ekonomikos įvykių komentatorė.

DELFI primena, kad apie planus dalyvauti prezidento rinkimuose yra paskelbę du buvę diplomatai 53 metų Vygaudas Ušackas ir 46 metų Žygimantas Pavilionis.

53 metų SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda BNS penktadienį sakė, kad sprendimą paskelbs rugsėjo mėnesį. Anot jo, šiuo metu klausimas atviras, o sprendimas „gali būti ir teigiamas, ir neigiamas“.

Buvusi finansų ministrė 43 metų I. Šimonytė sakė, kad jei partijos bendražygiai iškels jos kandidatūrą, tuomet ji svarstys, kokį sprendimą priimti.

Valdantieji „valstiečiai“ kol kas nėra paskelbę tvarkos, kaip kels kandidatą prezidento rinkimuose. Premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad sprendimą dėl galimo kandidatavimo yra priėmęs, bet apie jį praneš vėliau.

Kaip rašė BNS, socialdemokratų gretose rimčiausiu kandidatu įvardijamas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, tačiau jis teigia, kad sprendimą paskelbs vėliau. Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė žiniasklaidai yra sakiusi, kad rinkimuose nedalyvaus. Kandidatų kėlimas partijoje dar tęsiasi.

Liberalų sąjūdis kandidatą į prezidentus rinks visuotiniu balsavimu per suvažiavimą kitą savaitgalį. Partijos valdybos siūlomi pretendentai – europarlamentaras Petras Auštrevičius ir Seimo narys, buvęs Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas.

Anksčiau apie dalyvavimą prezidento rinkimuose paskelbė Seimo narys Naglis Puteikis.

Visuomenės nuomonės apklausose aukštai įsitvirtinęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis savo planų dėl galimo kandidatavimo į prezidentus kol kas neatskleidžia.