Iki kovo pradžios šiai komisijai vadovavo konservatorius Mykolas Majauskas. Iš pareigų jis apsisprendė trauktis sulaukęs kaltinimų priekabiavimu.

„Galvodami ir apie smurto šeimoje prevenciją, pertvarkysime komisiją, jos vadovu turėtų tapti Robertas Šarknickas (LVŽS narys – DELFI). Mes perimame lyderystę šiuo klausimu, ir manau, kad komisijos veikla nebebus parodomoji, kaip vadovaujant M. Majauskui. Tikiuosi, kad mūsų pasiūlymai ir sprendimai bus konkretesni bei atsiras greičiau – sieksime ne pasimaivyti prieš kameras, bet iš tikrųjų padėti spręsti tuos klausimus“, – aiškino LVŽS vadovas.

LVŽS vadovas R. Karbauskis apie tai, kad komisijos vairą ketinama patikėti kitam politikui, DELFI sakė komentuodamas antradienį paskelbtą informaciją apie tai, kad parlamentarė Virginija Vingrienė galėjo patirti smurtą šeimoje.

„Jei kalbėtumėme apie smurtą šeimoje, manau, kad Lietuvoje šioje srityje tikrai daroma pakankamai daug. Jeigu būtų reaguojama į įvykius konkretaus Seimo nario šeimoje, tokia valstybės pozicija būtų tikrai keista. Sprendimų dėl tokių įvykių ieškome nuo kadencijos pradžios“, – tvirtino politikas.

Tačiau, jo teigimu, šiame kontekste valdantieji neketina keisti savo požiūrio į Stambulo konvenciją, nukreiptą prieš smurtą. Kovo pabaigoje 76 Seimo nariai pasirašė R. Karbauskio inicijuotą peticiją, prieštaraujančią šios deklaracijos pasirašymui.

„Kalbant apie Stambulo konvenciją, visi klausimai, apimantys smurtą prieš moteris, yra mūsų įstatymų leidyboje jau įvertinti. Galbūt kažką reikia tobulinti, bet mums Stambulo konvencija neatneša nieko daugiau, ką savo įstatymuose jau esame numatę. Kai aiškinomės, ar įstatymų prasme mums pagal šią konvenciją kažko trūksta, atsakymas buvo aiškus – ne. Pagal tai mes nesame atsilikusi šalis“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jo teigimu, Stambulo konvencija nepasirašoma „dėl vieno dalyko“ – socialinės lyties (angl. „gender“) apibrėžimo, kas „valstiečiams“ visiškai nepriimtina.

„Bent kol mes būsime valdžioje, ta konvencija nebus pasirašoma. Mes visiškai atskiriame temas: smurto prieš moterį, kas mums labai skaudu ir labai svarbu, ir lytiškumo apibrėžimo, kas mums visiškai nepriimtina vertybine prasme“, – kalbėjo R. Karbauskis.