„Taip, išvyko pagal nurodytus terminus“, – BNS pirmadienį patvirtino Rusijos ambasada Lietuvoje.

Lietuva tris Rusijos diplomatus išsiuntė rodydama solidarumą Britanijai dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad nepageidaujamais paskelbtų asmenų veikla buvo nesuderinama su diplomato statusu.

Tokia formuluotė reiškia, kad Lietuva juos laiko Rusijos žvalgybos pareigūnais, dirbančiais po diplomatine priedanga.

JAV, Europos Sąjungos, NATO šalių ir kitų valstybių per paskutinę savaitę iš viso buvo išsiųsta daugiau kaip 150 rusų diplomatų.

Šios šalys taip parodė paramą Britanijos pozicijai, kad Rusijai tenka atsakomybė dėl buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste.

Maskva kaltinimus atmeta ir ėmėsi atsakomųjų priemonių. Lietuvai nurodyta, kad iš Rusijos turi išvykti trys Lietuvos diplomatai.

Praeitos savaitės oficialiais duomenimis, Lietuvoje buvo akredituoti 33 Rusijos ambasados diplomatinio personalo nariai ir septyni Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje diplomatinio personalo nariai.

Lietuvos ambasadoje Rusijoje dirba 15 diplomatinio personalo narių, generaliniame konsulate Sankt Peterburge – penki, Lietuvos generaliniame konsulate Kaliningrade – devyni, o konsulate Sovetske – du diplomatai.

Prieš savaitę paskelbtoje Lietuvos žvalgybos institucijų ataskaitoje rašoma, kad šiuo metu su Rusijos žvalgybos tarnybomis susiję asmenys sudaro trečdalį Rusijos diplomatinio personalo Lietuvoje.

Lietuvos vyriausybė praeitą savaitę taip pat išplėtė Rusijos piliečių „juodąjį sąrašą“, kuriame esantiems asmenims draudžiama atvykti į šalį.