Paaiškėjo, tuo metu I. Degutienės visuomeniniu padėjėju buvęs L. Kasčiūnas, sulaukęs pageidavimo iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, mėgino prikalbinti ją balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio siūlomas Vartojimo kreditų įstatymo pataisas. L. Kasčiūno narystė partijoje sustabdyta metams. Tai jau trečias jaunosios kartos konservatorius, paskui kurį velkasi negeras šleifas. Jei pridėsim kad apklaustas buvo ir pats pirmininkas, deklaruojantis partijos atsinaujinimo idėją, konservatoriams, jų partinei lyderystei – ne patys geriausi laikai. Tėvynės Sąjungos pirmininkas Gabrielius LandsbergisLRT televivizijos laidoje „Savaitė“.

– Jeigu sudedame – pirmiausia, T. Langaitis su savo kriptovaliutomis ir pasitraukimu, paskui M. Majauskas su nederamu elgesiu, tada L. Kasčiūnas tarsi tarpininkas tarp verslo ir politikų, ir jūsų apklausa.

– Be abejonės turbūt yra daugelis oponuojančių politikų mums, kurie labai džiaugiasi šita situacija. Aš į tai žiūriu kaip į partijos patvarumo, atsparumo išbandymą. Na, aš turiu vilties vis dėlto, kad įtikinimas visuomenės, jog susidūrę su bėda viena ar kita – mes taip gražiai padarome seriją, bet jie yra skirtingi atvejai – sugebėsime tai išspręsti, atsakyti ir eiti toliau.

Laurynas Kasčiūnas

– Įžvelgiate kad čia gali būti kažkieno interesas diskredituoti jūsų jaunuosius veidus, ar tai yra tiesiog sutapimas?

– Aš nebaksnosiu pirštais, manau, kad mes daugelis susidarome aiškų ganėtinai vaizdą, kas pelnosi iš vieno ar kito atvejo, bet aš matau didesnę problemą. Aš matau didelę ataką prieš partiškumą. Mes jau seniai girdime, kad partijos yra didysis blogis, kad iš partijų ateina visos negerovės, ir netgi Prezidentė visu savo autoritetu užgula, kad štai netgi VRK neturi likti partijų, nes rietenos ir ten neleidžia mūsų demokratijai plėtotis. Mano požiūris visiškai priešingas. Tai, aš manau, kad šiandien mes turime įtikinti Lietuvos žmones vis dėlto pasitikėti partine sistema.

– Ar jūs manote, kad tai gali turėti pasekmių rinkėjų požiūriui į jūsų partiją ir jūsų partijos reitingams artimiausioje perspektyvoje?

– Aš galbūt ne tiek žiūrėčiau į reitingų problemą, visko gali būti, mes esame matę ir pakilimų ir nukritimų. Aš matau kitą didesnę bėdą. Žmonės jauni turi prisiimti atsakomybę už savo valstybę, kelti standartus, prisitaikyti, balsuoti mažų mažiausiai, pasirinkti galbūt partiją, į kurią jie nori stoti, ateiti, dalyvauti, būti politiškai aktyvūs. Ir čia yra didelė problema, kad mes galbūt susidarysime tokį vakuumą, jog žmonės sakys: na, kol kas aš nenoriu.

– Ar jūs tikrai žinote viską apie savo partijos narių apklausas?

– Turbūt nė vienas nesame niekada garantuoti už žmones, su kuriais kartu dirbame, bet pasitikime ir duodame tam tikrą pasitikėjimo kreditą. Aš tik norėjau atkreipti jūsų dėmesį, nes jūs ir pristatydama šiek tiek netiksliai pasakėte – tai buvo vieša ir tai buvo žinoma. BNS naujienų agentūra buvo paskelbusi. Tai buvo vieša informacija, tik ji buvo gerokai anksčiau, buvo bemaž... daugiau gal nei prieš metus vyko apklausos. Iš karto buvome išviešinti tam tikra prasme ir, na, dabar tie apklausų tekstai, išrašai, dalys jų tapo viešos per spaudą.

– Gerai, bet iš šalies, jeigu pažiūrėtumėte: vienas su tuo nelemtu „MG Baltic“ koncernu... Tarpininkauja ir netgi bando I. Degutienę, seną konservatorių partijos narę pasukti ta naudinga koncernui linkme balsuoti, jūs pats neneigiate, kad kalbėjote apie paramą partijos programai „MG Baltic“ valdomoje žiniasklaidoje.

– Ne.

– Neprašėte tokios paramos?

– Ne, kategoriškai neigiu šitą, ir taip pat buvo paneigta (apklausose). Tai yra visiška netiesa.

– Kodėl jūs tada su jais apskritai susitikinėjote ir ne vieną kartą?

– Todėl, kad tai yra žiniasklaidos žmonės. Šiuo atveju tai yra vienas žmogus. Žiniasklaidos įtakingi atstovai. Ir aš turiu pripažinti, kad ir šiandien aš darau tą patį. Iš tikrųjų nėra nė vieno turbūt, su kuriuo nebūčiau susitikęs. Tarp jų yra ir ta pati žiniasklaidos priemonė, kuri ir paskelbė tą informaciją. Ir jos vadovas, redaktorius yra lygiai taip pat įtariamasis STT byloje, apie kurią tuomet, jeigu aš gerai atsimenu, dar nežinojau.

– L. Kasčiūnas yra Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, ir jis pasisakė, kad jis nebedalyvaus tame tyrime, kuris šiuo metu vyksta, ir yra pats aktualiausias, t.y. verslo įtaka politinėms partijoms. Ar jūs esate ramus, kad išvadose nebus jūsų partijos narių pavardžių kitų?

– Kaip bus, taip bus. Parlamentas daro tyrimą, mes iš principo neturime pagrindo kokio nors objektyvaus nepasitikėti tuo tyrimu. Ir ramiai lauksime išvadų.

Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis

– Apie tuos pačius valstiečius ir jūsų darbą Seime dar labai trumpai. Jūsų siūlymas buvo – dirbkime toliau, jeigu jūsų 4 reikalavimus įvykdys: balsavimai dėl pirmalaikių rinkimų, dėl A. Skardžiaus komisijos, dėl L. Matjošaitytės ir dėl balsavimo per apkaltas atvirai, o ne slaptai. Ir viskas buvo sudėta, dėl visko buvo balsuojama ir jūs viską prakišote, galima sakyti, išskyrus A. Skardžių, yra komisija, bet posėdžiai uždari. Ir vėlgi ne tai, ko jūs norite. Tai kaip jūs įsivaizduojate, jūs baigėte rietenas ir pradedate dirbti, ar čia nekvepia jokiu bendru darbu?

– Ne vieną sykį kvietėme ir Seimo pirmininką, ir kitus valstiečių vadovus, na, tikrai išsidalinkime kelis principinius dalykus, esame sutarę anksčiau – dėl urėdijų, dėl vieno kito klausimo galime sutarti ateityje. Aš niekada nesu atmetęs to dalyko, kad svarbiausiuose dalykuose mes ieškosime susitarimo, bet išgirskite opoziciją, supraskite, kad mes atstovaujame didelei daliai Lietuvos žmonių.

– Taigi, Seimo pirmininkas jums aiškiai pasakė, kad demokratija, kai mažuma paklūsta daugumai.

– Gaila, kad taip pasakė. Aš jo vietoje taip nesakyčiau.

– Sakote, kad galite susitarti. Jūs susitarėte su premjeru dėl urėdijų, tas jums pavyko, bet ar jūs galite susitarti su Ramūnu Karbauskiu? Jūs esate įsitikinęs, kad jūs tikrai galite susitarti Seime?

– Aš šiandien manau, kad Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis yra vienas žmogus.

– Tai yra jūs pakeitėte nuomonę ar jie visada buvo vienas žmogus?

– Jie buvo ne vienas. Dabar aš manau, kad yra tam tikras savisaugos instinktas. Aš manau, kad jie supratę yra, kad vienas be kito nebegali. Ir mes matome dabar, kaip S. Skvernelis užsistoja R. Karbauskį tokiais klausimais, kur anksčiau jis turėdavo priešingą nuomonę. Ir dabar jau ir „Agrokoncerno“ klausimų tirti nebereikia, ir visa kita, tas skaidrumas stipriai eina į antrą planą, ir kitokia politinė darbotvarkė iškyla į priekį. Mano akimis žiūrint, aš subjektyvus be abejonės, bet iš valstiečių pusės dabar iškasta tokia karo zona – parodysim opozicijai jų vietą. Tada kalbėtis, matosi, kad nereikia.

– Aš klausau jūsų ir prisimenu pirmas dienas iškart po rinkimų, kai jūs kalbėjote, kad įmanoma su valstiečiais būti koalicijoje, bet tik tuo atveju, jeigu jie nutrauks bet kokį flirtą ir derybas su socdemais. Jūs tikrai manote būtumėte galėję dirbti vienoje koalicijoje, matant kaip dabar išsiskiria jūsų požiūriai?

– Aš manau, kad po ilgų derybų ir aiškių atsakomybių pasidalijimo galbūt visko galėjo būti. Bet dabar tai jau toks – kas būtų, jeigu būtų.

– Ačiū jums už pokalbį.

LRT vaizdo reportažą galite išvysti ČIA.